Examenul de bacalaureat a ajuns la final, astazi urmand a se desfasura ultima proba, la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare, scris sau practic. Ieri, la penultima proba, care s-a referit la o disciplina din aria curriculara corespunzatoare profilului si a inclus 102 materii, s-a extras pentru a patra zi consecutiv varianta de subiecte cu numarul 2. Dupa cum ne-a declarat Mircea Muresan, director general in Ministerul Educatiei si Cercetarii, si la aceasta penultima proba s-ar fi facut noi subiecte. Ceea ce este foarte greu de crezut, avand in vedere ca a fost vorba de 102 discipline. In realitate, refacerea inseamna alegerea altor subiecte dintre cele 10 variante care s-au elaborat in cadrul Serviciului National de Evaluare si Examinare la destule discipline cu sprijinul unor inspectori de specialitate din Ministerul Educatiei si Cercetarii. La variantele alese din celelalte sapte stocate in calculator s-a mai pus cate o virgula pe ici, pe colo si gata, iata cum in varianta MEdC s-au facut noi subiecte!
Subiectele, transmise prin Internet
Dupa cum spuneam in cotidianul nostru in urma cu cateva zile, calea sigura despre care vorbea ministrul Mihail Hardau ca s-ar fi folosit pentru transmiterea subiectelor refacute ar putea fi Internetul sau faxul. Ultima este exclusa, avand in vedere ca ar fi durat foarte mult timp si la unele discipline subiectele includ formule, harti etc., deci nu mai poate fi vorba decat de Internet, ceea ce ni s-a si confirmat din mai multe surse. Subiectele s-au transmis prin e-mail, deci o cale care este total nesigura, avand in vedere agerimea hackerilor, care reusesc sa sparga baze de date extrem de sigure. Prin respectiva metoda, este evident ca la subiectele „refacute” au avut acces mult mai multe persoane comparativ cu varianta plicurilor.
Independenta SNEE, doar pe hartie
De asemenea, afirmatia ministrului Educatiei si Cercetarii privind totala independenta a Serviciului National de Evaluare si Examinare este doar o vorba in vant. Ultimele retusuri – intre cladirea SNEE si cea a MEdC s-a montat un gard cu o poarta incuiata cu lacat si accesul angajatilor SNEE se face prin ghereta portarului nu fac decat sa demonstreze contrariul. In realitate SNEE nu este deloc independent. Cladirea in care functioneaza apartine MEdC si este data in folosinta SNEE prin contract care se reinoieste o data la 5 ani, bugetul este aprobat de MEdC, iar numirea si schimbarea conducerii SNEE se fac prin ordin semnat de ministrul Educatiei si Cercetarii.
Ascunderea prafului sub pres nu face decat ca educatia sa fie tot mai slaba, lucru care se dovedeste prin rezultatele obtinute la testarile PISA (Programme for International Students Assessment, gestionat de Organization for Economic Cooperation and Development) – evaluari internationale.
Subiecte facute de inspectori din MEdC
La anumite discipline, la care SNEE nu are inspectori de specialitate, pentru conceperea subiectelor s-a apelat la inspectori din MEdC. De exemplu, subiectele la limbile materne, arte, muzica au fost facute de inspectorii Adrian Braiescu, Cristiane Cosmatu etc., angajati ai MEdC. Pe de alta parte, subiectele la istorie au fost verificate de inspectorul de specialitate din MEdC Doru Dumitrescu, iar la matematica de insusi presedintele Comisiei Nationale de bacalaureat, Liliana Preoteasa, director general pe probleme de invatamant preuniversitar din MEdC. Ceea ce demonstreaza ca subiectele nu s-au stiut doar de personalul din SNEE.
Dezvaluiri fulminante…
Dupa extragerea variantei de subiecte pentru proba de ieri, ministrul Mihail Hardau a promis din nou dezvaluiri fulminante in legatura cu examenele nationale si ca va da in vileag neregulile constatate. Printre acestea s-ar numara faptul ca toti angajatii SNEE dau meditatii, desi deontologic nu ar fi corect, celelalte dezvaluiri urmand a fi facute dupa finalizarea bacalaureatului. Eventual mai citesc si domnii din MEdC presa si le mai vin idei si gata dezvaluirile! Rezultatele la bacalaureat se vor afisa luni, 10 iulie. Intre 11 si 13 iulie se vor rezolva eventualele contestatii depuse de candidatii nemultumiti, iar pe 14 iulie se vor afisa rezultatele finale.