3.7 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialBacalaureat cu subiecte identice si articole din revista lui Bondrea

Bacalaureat cu subiecte identice si articole din revista lui Bondrea

Examenul de bacalaureat, in formula complet noua, prin sustinerea probelor de evaluare a competentelor lingvistice la limbile romana, materna, moderna si a competentelor digitale chiar in timpul clasei a XII-a, a inceput ieri cu proba A.

Asa cum ne-a obisnuit Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, nici bacalaureatul din acest an nu este lipsit de gafe organizatorice legate de subiecte. Din totalul celor 250 de subiecte pregatite de minister pentru aceasta proba, dintre care 75 au fost alese aleatoriu si transmise comisiilor de examen pentru a fi folosite in prima zi de examen, 18 coincid, fiind regasite pe cate doua bilete. Nu mica le-a fost surpriza profesorilor examinatori de limba romana sa constate ca, dupa ce ascultau un elev, urmatorul incepea sa detalieze acelasi subiect, chiar daca numarul biletului era complet diferit. Cu alte cuvinte, respectivul elev era suficient sa asculte ce a spus colegul dinaintea sa si sa repete si el cate ceva. Profesorii au luat la rand biletele de examen si asa au descoperit ca 18 subiecte coincid. De exemplu, erau identice biletele 40 cu 232, 49 cu 241, 56 cu 248, 34 cu 226, 46 cu 238 etc. O alta ciudatenie, ca sa nu-i spunem altfel, se refera la faptul ca printre subiectele nonliterare se regaseste si un articol preluat din revista Opinia Nationala, publicatie al carei director fondator este prof. univ. Aurelian Bondrea, rectorul controversatei universitati "Spiru Haret".

Majoritatea elevilor au fost de parere ca pentru obtinerea nivelului maxim de competenta la romana – experimentat – era nevoie doar de siguranta de sine, punctarea catorva lucruri la fiecare subiect etc. Aceste probe din timpul anului nu conditioneaza media de la bacalaureat, ci doar absolvirea acestuia. Cine nu participa la aceste probe nu poate primi diploma de bac, chiar daca promoveaza probele scrise din vara, singurele la care se vor mai acorda note. Pentru nivelul mediu, de exemplu, pentru ca mai putin nici nu exista, un candidat este suficient doar sa faca act de prezenta si sa extraga un bilet.
"Este un bun inceput cu introducerea probelor de evaluare a competentelor. In vara se mai dau trei probe scrise, teoretice, care determina nota finala. Este posibil ca in anii ce vin sa renuntam complet la acest tip de probe teoretice. Pe langa noi, doar trei tari din Europa mai au acest tip de bacalaureat, anume Germania, Bosnia si Romania. Interesul este pentru Bacalaureatul International, axat pe evaluarea si certificarea competentelor, nu pe cunostinte si informatii", subliniaza profesorul Vlaston stefan, presedintele EDU CER.

Cerinte speciale
Misterul biletelor dublate este justificat de responsabilii MECTS prin faptul ca la bacalaureat participa si candidati cu nevoi speciale. Pentru cei fara probleme se cerea citirea textului dat cu voce tare, iar pentru cei care au nevoi speciale se solicita citirea cu atentie a textului. "Daca profesorii nu au citit nota transmisa  saptamana trecuta, am ajuns ca subiectele pentru elevii cu nevoi speciale sa fie primite de cei fara probleme. Era absurd sa ii cerem unui astfel de elev sa citeasca textul cu voce tare", ne-a declarat Liliana Preoteasa, director in MECTS.

Cele mai citite

Cum să votezi corect la primul tur al alegerilor prezidențiale: reguli și situații de invalidare a voturilor

Pe buletinul de vot sunt înscriși 14 candidați, iar ștampila „VOTAT” trebuie aplicată corect Alegătorii care se prezintă la urne în primul tur al alegerilor...

Referendum în București: Care sunt cele trei întrebări esențiale la care ar trebui să răspundă locuitorii Capitalei

Pe 24 noiembrie, bucureștenii votează nu doar pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, ci și la referendumul inițiat de primarul general Nicușor Dan. Cele trei...

Cum să votezi corect la primul tur al alegerilor prezidențiale: reguli și situații de invalidare a voturilor

Pe buletinul de vot sunt înscriși 14 candidați, iar ștampila „VOTAT” trebuie aplicată corect Alegătorii care se prezintă la urne în primul tur al alegerilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă