8.9 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSpecialAvocatului Poporului, sesizat pentru organizarea referendumului si stabilirea cabinetului interimar

Avocatului Poporului, sesizat pentru organizarea referendumului si stabilirea cabinetului interimar

Mai multe ONG-uri cer Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala asupra Ordonantei de Urgenta a Guvernului 106 privind organizarea referendumului dar si cu privire la modul de stabilire a cabinetului interimar, ca urmare a iesirii unui partid politic de la guvernare.

Alianta pentru Statul de Drept formata din Active Watch – Agentia de Monitorizare a Presei, Asociatia Pro Democratia, Centrul de Resurse Juridice si Transparency International Romania lanseaza un apel privind respectarea articolului constitutional referitor la respectarea principiului separatiei puterilor in stat.

"Constatand ca degradarea accentuata a climatului politic din Romania din ultimele zile a creat tensiuni si instabilitate politica care, adaugandu-se unei crize economice si sociale profunde, risca sa conduca la evolutii politico-sociale la limita democratiei; Observand cu ingrijorare tendinta manifesta a unor actori institutionali de a ignora, atat in spirit cat si in litera, principiul separatiei puterilor in stat; Sesizand consecintele grave ale politizarii sistemului administrativ care a determinat atat instabilitate administrativa si deprofesionalizare, cat si antrenarea administratiei publice in criza politica ca urmare a schimbarii compozitiei politice a Guvernului; Constatand ca blocajul politic a dat nastere unor probleme constitutionale provocate de unele decizii ale Executivului intr-un domeniu rezervat Legislativului", ONG-urile, constituite intr-o Alianta pentru Statul de Drept, cer fortelor politice si actorilor institutionali sa dea dovada de responsabilitate si sa respecte cadrul constitutional asigurand separatia reala a puterilor in stat si neinterventia in domeniile rezervate constitutional fiecareia dintre acestea.

Astfel, ONG-urile atrag atentia Avocatului Poporului si Curtii Constitutionale asupra momentului critic prin care trece Romania, moment in care apararea drepturilor si libertatilor individuale precum si apararea Constitutiei ar trebui sa reprezinte repere fixe si nenegociabile.

In acest context, Alianta pentru Statul de Drept cere Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala asupra OUG 106 privind organizarea referendumului, in sensul supunerii controlului de constitutionalitate a prevederii prin care Executivul poate da Legislativului termene limita in care acesta din urma sa se pronunte si, respectiv, poate modifica prin ordonanta de urgenta regulamentele celor doua camere ale Parlamentului.

Totodata, aceasta cere Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la modul de stabilire a cabinetului interimar, ca urmare a iesirii unui partid politic de la guvernare, prin aplicarea necorespunzatoare a unor norme constitutionale referitoare la vacantarea unui post ministerial, in locul aplicarii prevederilor exprese ale art. 85 alin 2 si 3 din Constitutia Romaniei.

Interimatul de Ministerul de Interne, asigurat de Vasile Blaga, a generat discutii privind constitutionalitatea masurii, Constitutia stabilind ca prevederile referitoare la schimbarea din functie a premierului, "cu exceptia revocarii", care nu e permisa in cazul acestuia, se aplica corespunzator ministrilor, care pot fi insa revocati.

Cele mai citite

Erdogan cere unitate palestinienilor după o întâlnire cu Ismail Haniyeh, liderul Hamas

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă palestinienilor „să se unească”, după o întâlnire la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit AFP...

Adrian Cioroianu la „ Tinerii și Monarhia”: Românii nu sunt ușor de condus

Invitații celei de a treia conferințe din seria „Tinerii și monarhia” de la Ploiești au fost Adrian Cioroianu, istoric, prof. univ. dr. la...

FCSB e foarte aproape de titlu în SuperLigă după 2-2 cu Rapid București

FCSB a terminat la egalitate cu Rapid București, scor 2-2 într-o partidă spectaculoasă pe Arena Națională, gazdele bifând încă un pas către un titlu...
Ultima oră
Pe aceeași temă