-2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialAvocatul lui Vîntu: Premierul nu se poate lua la harţă cu o...

Avocatul lui Vîntu: Premierul nu se poate lua la harţă cu o persoană privată

Avocatul care îl apără pe Sorin Ovidiu Vîntu în procesul civil intentat lui Emil Boc a declarat în faţa instanţei că premierul „nu se poate lua la harţă cu o persoană privată, chiar dacă e patron de presă”.

Apărătorul lui Sorin Ovidiu Vîntu a spus că în cele două declaraţii făcute de Emil Boc în 1 şi 2 octombrie 2010 s-au făcut afirmaţii care au conţinut epitete peiorative şi s-au adus acuze privind moralitatea şi unele privind chiar presupuse infracţiuni comise de clientul său, scrie Mediafax.

Apărătorul a subliniat că „în niciun fel declaraţia politică nu influenţează fapta săvârşită” şi că premierul „trebuia să dea dovadă de reţinere şi de moderaţie” în susţinerile sale.

„Vîntu a fost subiect masiv al justiţiei încă de multă vreme, iar când s-au făcut aceste declaraţii asta se întâmplase deja, astfel că ne întrebăm care era necesitatea reluării lor de către premier”, a spus avocatul. El a adăugat că „pârâtul (Emil Boc n.r.) s-a transformat în strigăt public arătând «Uite hoţul!»”.

„Asta era treaba justiţiei şi nu trebuia impulsionată de şeful Executivului. Invocarea unor susţineri din stenograme din dosare de urmărire penale nu îl indrituesc pe pârât să le folosească. Primul-ministru nu se poate lua la harţă cu o persoană privată chiar dacă ea e patron de presă”, a conchis în finalul pledoariei avocatul lui Vîntu.

Emil Boc a răspuns, marţi, mai multor întrebări adresate de instanţă, precum şi unora depuse la dosar de avocaţii lui Sorin Ovidiu Vîntu.

„Alianţele dintre politicieni şi presă pot crea instabilitate politică”, a declarat Boc, el răspunzând astfel întrebării judecătorului referitoare la modul în care apreciază că simpla exprimare a unei opinii aparţinând lui Sorin Ovidiu Vîntu ar putea crea instabilitate politică.

Premirul a mai susţinut că este un act de notorietate şi că figurează în interceptările dosarului lui Vîntu că acesta a afirmat că s-a aliat cu politicieni pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.

Răspunzând unei întrebări depuse la dosar de avocaţii lui Vîntu legate de lecţii de morală fără menţionarea păgubiţilor FNI, Boc a răspuns că a făcut doar afirmaţia că pe unele posturi TV nu se reiau informaţii de interes public despre păgubiţii FNI. „Am spus că statul prin AVAS a plătit o sută de milioane de euro păgubiţilor FNI”, a declarat premierul în faţa instanţei.

Instanţa l-a mai întrebat pe Emil Boc dacă recunoaşte că l-a acuzat pe Vîntu că urmăreşte să împiedice justiţia să ajungă la el.

„Declaraţia a fost făcută atunci când a fost readusă în discuţie tema suspendării preşedintelui care generează îngrijorare din perspectivă economică şi teamă investittorilor. Este o declaraţie politică şi este o judecată de valoare. Este de notorietate că Sorin Ovidiu Vîntu a susţinut suspendarea preşedintelui”, a răspuns primul ministru.

Premierul Emil Boc a fost audiat, marţi, la Ttribunalul Bucureşti, în dosarul în care Sorin Ovidiu Vîntu îi cere daune de un milion de euro pentru acuzaţiile legate de cazul FNI şi de o implicare într-o lovitură de stat.

Sorin Ovidiu Vîntu nu este prezent în sala de judecată.

El a declarat, marţi, la Antena 3, că acuzaţiile lui Emil Boc că ar fi încercat să organizeze o lovitură de stat sunt extrem de periculoase, dar că ar putea renunţa la daunele de un milion de euro dacă premierul recunoaşte că afirmaţiile făcute sunt „o figură de stil”.

„Mi s-a pus în sarcină că aş fi organizat sau încercat să organizez o lovitură de stat. Este extrem de periculoasă, care se poate încadra în alte categorii infracţionale decât cele care mi s-au pus în sarcină”, a declarat Sorin Ovidiu Vîntu.

Acesta a subliniat că ar putea renunţa la daune dacă Emil Boc admite că a fost o figură de stil. „Dacă nu, voi încerca să-i iau banii”, a continuat acesta.

Acesta a spus că prezenţa lui Boc la Tribunalul Bucureşti este „o dovadă a respectului pe care premierul îl poartă instituţiei statului”.

Dosarul în care Emil Boc a fost chemat în judecată de Sorin Ovidiu Vîntu a fost înregistrat în 15 octombrie 2010. În 2011, toate cele trei termene de judecată au fost amânate.

În acest dosar, Vîntu îi cere lui Emil Boc daune de un milion de euro pentru acuzaţiile aduse cu privire la cazul FNI şi de o eventuală implicare într-o lovitură de stat, scria Victor Ciutacu pe blogul său în octombrie 2010.

Tot în 15 octombrie 2010, Sorin Ovidiu Vîntu a acţionat-o în instanţă şi pe Elena Udrea, tot într-un dosar care are ca obiect răspunderea civilă delictuală, daunele solicitate fiind tot de un milion de euro. În 2011, toate cele trei termene de judecată au fost amânate, dezbaterile urmând să fie reluate în 28 noiembrie.

Sorin Ovidiu Vîntu l-a dat în judecată şi pe Traian Băsescu, acţiunea fiind înregistrată la Tribunalul Bucureşti în august 2009. La termenul anterior, din 18 noiembruie, instanţa a stabilit amânarea cauzei până la 17 februarie 2012. Şi în acest dosar, cuantumul daunelor solicitate este de un milion de euro.

Cele mai citite

Alegerile prezidențiale 2024: Peste 45.000 de angajați MAI, mobilizați pentru primul tur de scrutin

Cătălin Predoiu a cerut sancționarea fermă a oricărei încercări de cumpărare de voturi sau mită electorală Duminică, la primul tur al alegerilor prezidențiale, peste 45.000...

Alegerile prezidențiale 2024: Peste 45.000 de angajați MAI, mobilizați pentru primul tur de scrutin

Cătălin Predoiu a cerut sancționarea fermă a oricărei încercări de cumpărare de voturi sau mită electorală Duminică, la primul tur al alegerilor prezidențiale, peste 45.000...

România votează: 18 milioane de cetățeni înscriși pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie

Actualizările sunt gestionate de primari sau de persoane desemnate prin dispoziție legală Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că numărul total al alegătorilor înscriși în...
Ultima oră
Pe aceeași temă