9.5 C
București
miercuri, 30 octombrie 2024
AcasăSpecialAvocatii se intorc la munca

Avocatii se intorc la munca

Greva declansata luni de avocatii din Baroul Bucuresti va fi suspendata cel putin pana la data de 11 noiembrie, cand va fi intrunit Consiliul Baroului, care va analiza in ce masura au fost indeplinite solicitarile avocatilor. Decanul Baroului Bucuresti, avocatul Cristian Iordanescu, a declarat ieri, dupa o intrevedere avuta cu procurorul general al Romaniei, ca reactia Parchetului General si a Consiliului Superior al Magistraturii au determinat suspendarea protestului. Calin Zamfirescu, seful Uniunii Nationale a Barourilor, a declarat ca "toate hotararile judecatoresti pretins ca ar fi stat la baza infiintarii barourilor paralele au fost desfiintate”.

CSM solicita verificari

Criza in care a intrat sistemul judiciar a facut ca membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sa ia o decizie in problema barourilor „constitutionale”. In cadrul sedintei de ieri, la care au participat si reprezentanti ai UNB, procurorul general Codruta Kovesi a spus ca in ianuarie 2004 barourile traditionale au reclamat la Parchetul Curtii de Apel Alba Iulia ca activitatea nelegala de asistenta judiciara oferita de membrii barourilor constitutionale ar periclita actul de justitie. In 3 octombrie 2006, Parchetul General, care preluase sesizarea inregistrata la Alba, si-a declinat competenta catre Parchetul Judecatoriei Hunedoara. Dosarul a fost din nou preluat de Parchetul Instantei Supreme. Kovesi a dispus ca acesta sa fie solutionat cu operativitate.

Singura solutie: recursul in interesul legii

In acelasi timp, noul procuror general a apreciat ca aceasta solutionare a dosarului nu va rezolva problema. Urmeaza a se vedea cate decizii ale instantelor privind constituirea barourilor paralele, in baza unei legi precum cea de infiintare a asociatiilor si fundatiilor, sau a societatilor comerciale, au fost luate. „Va trebui sa vedem daca exista, daca au fost desfiintate sau nu”, a declarat Kovesi. Procurorul general a dispus sectiilor judiciare, penal si civil, sa identifice solutiile de practica judiciara pentru a evalua daca este oportuna promovarea unui recurs in interesul legii.
Tot ieri, membrii Consiliului au facut apel la avocati, rugandu-i sa-si reia activitatea in conditii de normalitate, iar pe colegii magistrati sa identifice practica neunitara care a permis functionarea barourilor paralele.

ONG-ul care infiinteaza un barou

De la inceputul saptamanii, mii de avocati din toata tara au recurs la o actiune de protest fata de functionarea barourilor constitutionale, pe care o considera nelegala.
Scandalul dintre barourile „cla-sice” organizate in UNB si barourile lui Pompiliu Bota, cunoscute si ca „barouri constitutionale”, a inceput in 2002, cand Judecatoria Deva a recunoscut personalitatea juridica Asociatiei de Binefacere „Bonis Potra”, care avea trecut in statutul sau, printre alte obiecte de activitate, si „infiintarea de barouri cu respectarea prevederilor Constitutiei Romaniei”. Dupa ramanerea definitiva a hotararilor judecatoresti, a fost constituit „consiliul director” al Baroului Constitutional Roman, iar Pompiliu Bota a devenit decan. Sediile profesionale ale noului barou au fost infiintate in Orastie, Baia Mare, Alba Iulia, Timisoara, Resita, Piatra Neamt, Negresti Oas, Satu Mare, Petrosani si Bucuresti. Conform unor informatii, sentintele prin care au fost constituite barourile constitutionale au fost anulate, singura ramasa in vigoare fiind cea data de Jude-catoria Carbunesti.

Plangeri impotriva avocaturii ilegale

Razboiul dintre cele doua organizatii s-a soldat pana in acest moment cu o suta de plangeri, in care avocatii adunati in UNB ii reclama pe cei „constitutionali” ca practica ilegal avocatura.
In 1995 a fost adoptata Legea avocaturii. Doar ca baroul „clasic” exista deja, mostenind traditia interbelica si comunista, insa nu a fost constituit sub forma unei asociatii, prin sentinta judecatoreasca. Speculand acest lucru, Pompiliu Bota a infiintat ONG-ul sus-numit si a creat o structura paralela, desi legea spune clar ca in fiecare judet nu poate functiona decat un barou.
Peste 17.000 de avocati din intreaga tara au refuzat sa intre de la inceputul saptamanii in salile de judecata pentru a protesta fata de existenta acestor barouri paralele.
Parca pentru a spori tensiunile, Pompiliu Bota a incercat ieri sa pledeze din oficiu la Tribunalul Bucuresti. Incercarea sefului baroului „constitutional” a fost sortita esecului, instanta cerand lamuriri privind legalitatea sa. Insotit de cativa clienti si de avocati, Bota a sustinut ca acesta este legal constituit si ca el este doctorand al Facultatii de Drept din Chisinau.

Cele mai citite

„Strategia de război” a lui Ludovic Orban împotriva PSD a fost refuzată de Nicolae Ciucă

Candidatul Alianţei Forţelor de Dreapta la alegerile prezidenţiale, Ludovic Orban, spune că în urmă cu două luni ar fi vrut să îi propună preşedintelui...

Sondaj BCS: Marcel Ciolacu cu 23,4% și Nicolae Ciucă cu 17,1% ar intra în turul al doilea al alegerilor prezidențiale

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă ar intra în turul al doilea al alegerilor prezindențiale potrivit unui sondaj realizat de Biroul de Cercetări Sociale, la...

„Strategia de război” a lui Ludovic Orban împotriva PSD a fost refuzată de Nicolae Ciucă

Candidatul Alianţei Forţelor de Dreapta la alegerile prezidenţiale, Ludovic Orban, spune că în urmă cu două luni ar fi vrut să îi propună preşedintelui...
Ultima oră
Pe aceeași temă