Condamnat pentru dosarul Revoluţiei de la Timişoara şi acuzat de omor în dosarul Mineriada, fostul general Mihai Chiţac se află în stare gravă şi este internat într-un spital din Bucureşti.
Fostul general Mihai Chiţac a suferit o intervenţie chirurgicală pe creier şi se află într-o stare foarte gravă, într-un spital din reţeaua Ministerului Sănătăţii, a declarat ieri, pentru România Liberă, avocata sa, Alice Drăghici. „Domnul Chiţac e în comă, i-a fost extirpată o tumoră cerebrală canceroasă din lobul frontal. A primit prognostic letal”, adaugă avocata. Din informaţiile RL, confirmate de apărătoarea fostului general, Mihai Chiţac ar fi fost internat, iniţial, la Spitalul Elias, dar este incert, şi unde a fost supus intervenţiei. Pe de altă parte, potrivit lui Alice Drăghici, operaţia suferită recent de Mihai Chiţac ar fi fost una complicată, iar pacientul nu şi-a revenit după intervenţie.
Contactată de România Liberă, fiica generalului (r), Georgiana Pogonaru, nu a dorit să comenteze starea de sănătate a tatăului său. A făcut-o însă medicul personal al generalului, doctorul Şerban Brădişteanu: „ştiu despre tumoră, ştiu că a fost operat, dar nu ştiu ce tratament face acum. Nu ştiu unde este internat”. Pe 31 august, fostul general a fost transportat din penitenciar într-un spital din reţeaua Ministerului Sănătăţii, informaţie confirmată de purtătoarea de cuvânt a Penitenciarului Jilava, Dana Popescu. „În urma unei afecţiuni depistate în timpul spitalizării în Penitenciarul Spital Jilava, unde a fost internat, a fost necesară internarea într-un spital din reţeua Ministerului Sănătăţii şi cei de acolo au hotărât, pe linie medicală, ce să facă în continuare. Într-adevăr, a fost internat într-o secţie de neurochirurgie şi a suferit o intervenţie chirurgicală”, a declarat oficialul penitenciarului.
Şase ieşiri din închisoare, pe motive medicale
Invocând problemele de sănătate ale clientului său, avocata fostului general obţinuse, săptămâna trecută, o nouă întrerupere a pedepsei. Eliberarea l-a găsit însă pe Mihai Chiţac pe patul de spital. „L-au eliberat în sensul că rămâne în patul de spital, în comă. Asta înseamnă libertate în momentul la care discutăm. Omul este în comă, cum a fost şi până joi. În acelaşi pat de spital”, susţine Alice Drăghici. În octombrie 2008, fostul general a primit o pedeapsă de 15 ani de închisoare pentru omor deosebit de grav în dosarul revoluţiei de la Timişoara. De-a lungul celor doi ani, Mihai Chiţac a fost eliberat de şase ori din penitenciar. De fiecare dată, din motive medicale. Periplul întreruperilor executării pedepsei a început la doar două luni de la încarcerare, pe 29 decembrie 2008, când acesta a convins Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti că are nevoie de trei luni pentru o operaţie pe cord. A revenit în închisoare pe 29 martie, fără însă să fi fost operat, pentru că starea sa instabilă de sănătate nu a putut permite efectuarea unei operaţii pe cord. În scurt timp, Mihai Chiţac a cerut din nou să fie eliberat. Acest lucru s-a întâmplat în iunie 2009, când a mai primit o lună în afara gratiilor, de data aceasta pentru a se opera de splină. Specialiştii hematologi au decis însă atunci că fostul general nu poate fi operat de splină.
Operaţie amânată
Mihai Chiţac s-a întors în închisoare la sfârşitul lunii iulie 2009, dar a ieşit, din nou, două luni mai târziu. Pe 18 septembrie 2009, Curtea Militară de Apel a decis întreruperea executării pedepsei lui Mihai Chiţac cu alte trei luni pe motiv că acesta are nevoie de această perioadă pentru a suporta două intervenţii chirurgicale. La sfârşitul lui decembrie 2009, Chiţac a revenit după gratii. După doar patru zile, a cerut din nou eliberare, susţinând că nu a reuşit să se opereze la inimă în cele trei luni de întrerupere a pedepsei. Pe 15 februarie 2010, i s-a admis din nou cererea, dar nu pentru alte două luni, aşa cum hotărâse Tribunalul Militar Bucureşti, ci doar pentru 10 zile, pentru că procurorii au făcut recurs şi Curtea de Apel Bucureşti a decis reîncarcerarea lui Chiţac, pe 25 februarie 2010. Nu pentru mult timp, însă. Pe 5 mai 2010, fostul general a fost din nou eliberat, pentru două luni, tot pentru operaţia la inimă. Intervenţia a fost însă amânată, pe motiv că starea pacientului era foarte gravă şi analizele nu indicau siguranţă în efectuarea intervenţiilor chirurgicale.