13.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialAvocat francez: În toate ţările UE ar trebui avocaţi pentru copii, România...

Avocat francez: În toate ţările UE ar trebui avocaţi pentru copii, România şi-a dat acordul

Responsabilul Grupului pentru drepturile copilului din Franţa, Dominique Attias, a declarat vineri, la Paris, că la nivelul UE ar trebui să existe o reţea de avocaţi pentru copii, propunerea fiind înaintată şi barourilor din mai multe ţări, inclusiv din România, de unde răspunsul a fost pozitiv, scrie Mediafax.

Potrivit lui Attias, România şi-ar fi dat acordul cu privire la specializarea unor avocaţi pentru copii.

Dominique Attias este avocat pentru copii, membru al Consiliului naţional francez al barourilor şi responsabil al Grupului pentru drepturile copilului din Franţa.

Ea a declarat, la închiderea proiectului ProCopil, derulat din 2005 între Franţa, România, Bulgaria şi Republica Moldova, că a fost surprinsă să afle că sunt ţări în Uniunea Europeană, printre care România, Germania, Polonia sau Portugalia, care nu au avocaţi pentru copii care să-i sfătuiască pe cei mici sau să-i reprezinte în instanţă.

Dominique Attias a precizat că, în Franţa, aceşti avocaţi s-au format în şcolile barourilor şi, la început, nu erau bine priviţi de către magistraţi, care afirmau că şi ei sunt acolo tocmai pentru a ţine cont de drepturile copilului.

“Avocaţii copiilor s-au regrupat şi au început să se ocupe de copii. Un astfel de avocat dă sfaturi, asistă, reprezintă un copil în toate procedurile sau chiar atunci când ei au nevoie doar de un sfat. Baroul se găseşte în toate oraşele şi 70 la sută din barouri au grupări de avocaţi de copii care să fie desemnaţi când un copil are o problemă. Există permanenţe gratuite. Un avocat e prezent acolo şi poate primi uneori, doar prin telefon, toate persoanele, copii sau adulţi, care au nevoie de un sfat pentru copii. Ei pot asista copiii în toate problemele şi situaţiile care au legătură cu ei”, a explicat avocatul francez.

Attias a mai spus că, în Franţa, se discută deja despre posibilitatea ca avocaţii copiilor să fie desemnaţi pe sectoare, pentru a cunoaşte copiii din comunitatea respectivă şi problemele cu care aceştia se confruntă.

“Un avocat o să aibă un client, un tânăr, şi ar putea să-l urmeze pe tot parcursul său. (…) Într-un moment în care nu beneficiază de ajutor, tinerii pot comite mai multe fapte şi apoi să recidiveze. Aceşti tineri au nevoie ca avocaţii, magistraţii, serviciile sociale să lucreze”, a explicat avocatul.

În opinia lui Attias, copiii şi tinerii sunt investiţii pentru viitor, iar apărătorii lor – oameni şi servicii – sunt necesari tocmai din acest considerent. “Mi-am dat seama că sunt ţări unde nu există avocaţi de copii, deci ne gândim să facem o propunere europeană pentru că trebuie să facem un lanţ, la fel ca magistraţii, să fim în legătură în toate ţările din Europa. Trebuie să existe în toate ţările avocaţi pentru copii şi ei trebuie să fie formaţi în ţările în care nu există. În Germania, România, Polonia, Portugalia nu exista avocaţi de copii, nu există formări pentru avocaţi de copii. Visul, care sper că va deveni realiate, este ca barourile cu avocaţi de copii să meargă în ţări în care nu există şi să-i formăm, să formăm o reţea”, a declarat Dominique Attis.

Potrivit avocatului francez, o astfel de reţea de avocaţi de copii ar fi extrem de utilă când, spre exemplu, în Franţa este găsit un copil român aflat în dificultate. “Ar fi mult mai simplu dacă am avea în România un avocat de legătură, care să ne dea informaţii. Am contactat baroul din România şi din Polonia. Sunt gata să devină partenerii noştri, dar nu trebuie să mergem acolo ca şi cum noi am şti totul. Infrastructura social-economică trebuie să se adapteze. Eram sigură că avocaţii de copii există peste tot. Am descoperit că nu”, a mai spus avocatul.

Ea a insitat asupra faptului că o astfel de propunere trebuie gândită şi adoptată la nivel european, explicând că, dacă nu li se dă copiilor posibilitatea să aibă oameni lângă ei, care să îi susţină în instanţă, acest lucru este o formă de “militarism”.

Dominique Attias a mai spus că, pentru implementarea acestui proiect, se va baza pe instituţia Avocatului Copilului din fiecare ţară, pentru a înţelege problematica specifică fiecărui stat.

“Este vorba despre un alt nivel. Vom lucra cu Avocatul Poporului din România, spre exemplu”, a spus Attias.

Întrebată cum va fi făcută o astfel de reţea de avocaţi în România, unde ideea unui Avocat al Copilului a fost respinsă pe raţiuni financiare, Dominique Attias a precizat că primul pas a fost să afle dacă avocaţii din ţările care nu au astfel de apărători ai celor mici ar fi interesaţi de acest lucru. “Dreptul accesului la justiţie e o problemă pentru toată populaţia din Europa. Există un organism european şi, dacă noi ajungem până la capăt, vom avea fonduri europene care să ajute ţările să facă formări, iar avocaţii să fie plătiţi în cadrul acestor formări profesionale. Un astfel de proiect nu trebuie să-l pună pe avocat în dificultate din punct de vedere financiar. Când vom instala această «maşină de război », când vom şti domeniile şi locurile în care copiii au nevoie să fie reprezentaţi, apăraţi sau sfătuiti (…), vom merge să-i convingem pe cei care au putere de decizie”, a mai spus avocatul francez.

La rândul său, Jean-Pierre Rosenczveig, magistrat şi preşedinte al Défense des Enfants International (DEI) Franţa, a recunoscut că ţara sa are anumite dificultăţi în respectarea dreptului internaţional al copilului.

“Franţa are câteva dificultăţi să respecte dreptul internaţional al copilului. Noi nu avem aici petrol, dar avem drepturile omului, pe care uneori le risipim şi trebuie să avem grijă, pentru că, într-o zi, nu o să mai avem ce risipi. Ne-am bătut pentru un minister al copiilor, al tineretului. Există copii, iar cei care guvernează nu au o viziune clară a lucrurilor. Copiii şi tinerii sunt obiective majore. Decât sa facem legi împotriva copiilor delicvenţi sau a pedofiliei, putem defini politici pe sector. Cand vorbim despre drepturile copiilor, trebuie să avem o viziune mai politică a lucrurilor”, a arătat magistratul francez.

Cele mai citite

Soluția  3 D împotriva administrației #rezist a Bucureștiului

Deși lansată târziu în cursa electorală, Gabriela Firea a ajuns rapid să-i sufle în ceafă lui Nicușor Dan, fiindcă are singurul proiect administrativ cu...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...
Ultima oră
Pe aceeași temă