Propunerea lui Dacian Cioloș pentru funcția de ministru al Sănătății, Patriciu Achimaș, a primit un aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate din Parlament, cu 25 de voturi „pentru” și o abținere, potrivit Mediafax.
Patriciu Achimaş Cadariu are 39 de ani și conduce din anul 2012 Institutul Oncologic ”Ion Chiricuță” Cluj-Napoca, unitate medicală în care lucrează din anul 2006.
Acesta a absolvit în anul 1994 Liceul ”Emil Racoviţă” din Cluj-Napoca, iar în anul 2000 Facultatea de Medicină a Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) ”Iuliu Haţieganu”. Ulterior, a urmat cursuri de specializare în obstetrică-ginecologie și cursuri avansate de oncologie la Universitatea din Ulm, Germania.
Citește și: Miniștrii lui Cioloș, audiați în comisiile de specialitate
Are competențe medicale în ginecologie, chirurgie oncologică și colposcopie.
Patriciu Achimaș Cadariu a făcut de-a lungul anilor mai multe stagii de practică în străinătate, în Marea Britanie și Germania și a fost beneficiarul unei burse a Societăţii Europene de Oncologie Ginecologică pentru studii aprofundate în Wiesbaden, Germania.
Pe lângă activitatea profesională, Patriciu Achimaș Cadariu a urmat și o carieră academică, fiind conferenţiar universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca la Departamentul de Chirurgie Oncologică. Este membru al Colegiului Regal de Obstretică și Ginecologie din Marea Britanie.
El i-a succedat în 2012 în funcția de manager al Institului Oncologic lui Alexandru Irimie, care a fost ales rector al UMF Cluj-Napoca.
Pe de altă parte, potrivit declaraţiei de avere completată în iunie 2015 pentru anul 2014 şi postată pe site-ul Institutului Oncologic „Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca (IOCN), Patriciu Achimaş-Cadariu deţine două terenuri, unul achiziţionat în 2011, în suprafaţă de 500 de metri pătraţi, şi unul cumpărat în 2014, în suprafaţă de 1.087 de metri pătraţi, dar şi o casă la Cluj-Napoca, achiziţionată în 2011, în suprafaţă de 126 de metri pătraţi.
De asemenea, el are două depozite bancare, unul de 83.000 de lei şi altul de 149.000 de lei.
Citește și: Un guvern altfel pentru România
El a câştigat, anul trecut, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Iuliu Haţieganu”, unde este conferenţiar universitar, un salariu de 39.724 de lei, iar de la Institutul Oncologic, unde a deţinut funcţia de manager, suma de 103.663 de lei.
El a mai înregistrat alte venituri, în sumă de 87.368 de lei, de la IOCN, din patru proiecte derulate.