11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialAvionul preşedintelui polonez nu a avut probleme tehnice, potrivit anchetatorilor ruşi

Avionul preşedintelui polonez nu a avut probleme tehnice, potrivit anchetatorilor ruşi

Accidentul aviatic produs sâmbătă la Smolensk, în care şi-au pierdut viaţa preşedintele Lech Kaczynski, soţia sa şi mai mulţi înalţi oficiali, nu a fost provocat de probleme tehnice la aparatul de zbor, au anunţat duminică anchetatorii ruşi, citaţi de RIA Novosti.

 

Potrivit datelor înregistrate de cutiile negre găsite la locul accientului, avionul nu a avut probleme tehnice.

În plus, “pilotul a fost informat despre condiţiile meteo complexe şi a luat, oricum, decizia de a ateriza”, a spus şeful comisiei de anchetă, Aleksandr Bastrikin.

Autorităţile ruse susţin ipoteza unei erori de pilotaj în cazul catastrofei aeriene de la Smolensk, în care şi-a pierdut viaţa preşedintele polonez Lech Kaczynski, relatează corespondentul RRA la Moscova, citat de RADOR.

Presa internaţională s-a concentrat, însă, şi asupra avionului Tupolev Tu-154, un aparat de fabricaţie sovietică vechi de 20 de ani.

Conform informaţiilor din partea Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă şi a Aviaţiei Militare Ruse, aeronava poloneză prezidenţială Tu-154 care urma să aterizeze pe aerodromul militar Severnîi de lângă Peciorsk, un orăşel din imediata apropiere a Smolenskului, la 350 km vest de Moscova şi circa 800 de km de Varşovia, a fost avertizată, când se afla la 50 de km de aeroport, în legătură cu vizibilitatea proastă şi cu condiţiile meteo nefavorabile.

La 10:50 ora locală (9.50 ora României), aeronava a dispărut de pe ecrane.

Centrul de control al zborurilor care este militar, aerodromul fiind militar, a anunţat aeronava că, din cauza condiţiilor meteo, ar trebui să se îndrepte spre alte aeroporturi, fie la Minsk, în Belarus, fie la Moscova, însă pilotul a decis să ia o hotărâre la aşa-numita “înălţime de decizie”, ceea ce nu contravine regulamentelor.

În momentul în care aeronava se afla la aproximativ 1,5 km distanţă de pista de aterizare, controlorii de zbor au informat-o că se află sub traiectoria de aterizare, mult mai jos, şi i-au cerut să se redreseze, să intre în regim de zbor orizontal şi să se îndrepte spre un alt aeroport, însă aceste comenzi nu au fost îndeplinite, au fost ignorate de echipajul care a continuat să coboare şi peste câteva secunde, la 1,2 km de pista de aterizare, a atins un pom izolat, pomul având o înălţime de opt metri, în timp ce avionul trebuia să se afle în momentul respectiv la 60 de metri altitudine.

Aparatul ar fi luat foc şi s-ar fi prăbuşit, provocând moartea tuturor celor 97 de persoane aflate la bord.

Cele mai citite

Aerisirea în baie și reguli generale pentru a funcționa optim

Umiditatea excesivă din baie poate dăuna atmosferei generale, dar și nivelului de confort resimțit. Așadar, aerisirea corespunzătoare este obligatorie - atât pentru a asigura...

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, singurul eurodeputat român membru în Grupul Verzilor Europeni, a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu. Cu ocazia Zilei Mondiale a...
Ultima oră
Pe aceeași temă