12.9 C
București
sâmbătă, 2 martie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Fragmente din avionul Air Asia, găsite în Marea Java. Doar trei...

UPDATE. Fragmente din avionul Air Asia, găsite în Marea Java. Doar trei cadavre au fost recuperate

UPDATE 16:10 Trei cadavre au fost recuperate până în prezent în Indonezia de echipele de căutare a epavei avionului AirAsia, care s-a prăbuşit în Marea Java, a anunţat, marţi, şeful Agenţiei naţionale de intervenţie, după ce un oficial a menţionat anterior recuperarea a 40 de cadavre, relatează AFP.

UPDATE 12:00 – Peste 40 de cadavre au fost recuperate marţi din Marea Java, în timpul operaţiunilor de căutare a avionului AirAsia, dispărut în largul Indoneziei, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a marinei naţionale. "Potrivit radioului militar, nava de război Bung Tomo a recuperat 40 de cadavre, iar numărul lor creşte. Sunt foarte ocupaţi acum", a precizat Manahan Simorangkir.

UPDATE 10:10 – Un cadavru a fost descoperit în Marea Java, în zona în care au loc căutări pentru găsirea avionului AirAsia dispărut duminică la scurt timp după decolarea din cel de-al doilea oraş ca mărime din Indonezia cu destinaţia Singapore, relatează AFP. 

„La ora 13.25 (08.25 ora României), am văzut un obiect plutitor care semăna cu cadavrul unui pasager" al aeronavei care a dispărut duminică la scurt timp după decolare, a declarat directorul agenţiei naţionale indoneziene de căutare şi salvare, Bambang Soelistyo, în timp ce televiziunea difuza imagini cu cadavrul ce plutea pe apă.

Cu puţin timp înainte, directorul general al aviaţiei civile indoneziene afirma că fragmentele depistate marţi în Marea Java sunt cele ale "avionului AirAsia". "Pentru moment, se poate confirma că este avionul AirAsia, iar ministrul Transporturilor va pleca în scurt timp către Pangkalan Bun", în zona căutărilor, unde au fost descoperite fragmentele respective, a precizat Djoko Murjatmodjo.

"Pe baza observaţiilor efectuate de echipele de căutare şi salvare, au fost găsite obiecte importante precum o uşă pentru pasageri şi o uşă de cală. Acestea au fost găsite în mare, la 100 de mile (160 de kilometri) sud-vest de Pangkalan Bun", oraş din centrul regiunii Kalimantan, pe insula Borneo, a precizat el.

UPDATE 9:20 – Fragmentele depistate marţi în Marea Java sunt ale „avionului AirAsia" dispărut duminică, la scurt timp după decolarea din cel de-al doilea oraş indonezian cu destinaţia Singapore, a declarat pentru AFP directorul general al aviaţiei civile indoneziene, citat de AFP.

"Pentru moment, se poate confirma că este avionul AirAsia, iar ministrul Transporturilor va pleca în scurt timp către Pangkalan Bun", în zona căutărilor, unde au fost descoperite fragmentele respective, a adăugat Djoko Murjatmodjo.

UPDATE 8:20 – Statele Unite au anunţat că vor trimite distrugătorul USS Sampson în zona de căutare a avionului AirAsia, dispărut începând de duminică între Java şi Singapore, relatează AFP. Nava militară ar trebui să ajungă în zonă în cursul zilei de marţi, a precizat comandamentul al Flotei americane din Pacific, potrivit unui comunicat.

Indonezia a cerut în mod oficial ajutorul Statelor Unite pentru a găsi avionul dispărut, a anunţat anterior Departamentul american de Stat. Washingtonul a comunicat că Flota a VII-a a Statelor Unite va participa la operaţiunile de căutare a fragmentelor aeronavei.USS Sampson are baza la San Diego, California (vest), şi urmează a fi trimis în curând în vestul Pacificului, indiferent de operaţiunile de căutare a aeronavei.

***

Fragmente ce seamănă cu uşa unui avion şi cu un tobogan pentru evacuare de urgenţă ar fi fost depistate marţi în Marea Java din Indonezia, în zona de căutare a avionului AirAsia, dispărut cu 162 de pasageri la bord, au anunţat marţi forţele aeriene indoneziene, relatează AFP.

Un fotograf al AFP aflat la bordul aeronavei care a descoperit fragmentele a văzut obiecte care semănau cu veste de salvare, colace de salvare şi tuburi lungi portocalii. „Am depistat aproximativ zece obiecte mari şi numeroase obiecte mici de culoare albă pe care nu le-am putut fotografia", a declarat un purtător de cuvânt al armatei indoneziene, Agus Dwi Putranto. „Poziţia lor este la zece kilometri de locul în care avionul a apărut pentru ultima dată pe ecranele radar", a adăugat el.

Obiectele mari apar pe zece fotografii şi seamănă cu o "uşă de avion", un "tobogan pentru evacuarea de urgenţă", o "cutie de formă pătrată, poate un rezervor de carburant", a detaliat el. „Nu este foarte clar, ar putea fi carcasa avionului sau uşa acestuia. Să ne rugăm ca acest obiecte să fie ceea ce căutăm", a declarat purtătorul de cuvânt Pangkalan Bun, în centrul Kalimantan, pe insula Borneo.

Avionul companiei AirAsia (zborul QZ8501) a dispărut duminică la scurt timp după ce decolase din Surabaya, al doilea oraş din Indonezia, cu destinaţia Singapore. Căutările se concentrează în jurul insulelor Bangka şi Belitung, în Marea Java.

Cele mai citite
00:00:44

VIDEO. Mii de persoane vizitează mormântul lui Navalnîi la Moscova

Mii de susținători ai lui Alexey Navalnîi au venit vineri, 1 martie, la cimitirul Borisovskoye din Moscova pentru a-i aduce un omagiu și a...
00:00:32

VIDEO. Inundații fulgerătoare în nordul Peru

Ploile abundente și furtunile au dus la inundații rapide în Piura, în nordul Peru, joi (29 februarie). Potrivit presei locale, furtuna a distrus culturi și...

Gheboasă, audiat la DIICOT Dâmbovița într-un dosar de droguri

Gheboasă, în acte Gabriel Gavriș, prins cu droguri, a fost adus la audieri, vineri seara, la DIICOT Dâmbovița. Surse judiciare au precizat că...
Ultima oră
Pe aceeași temă