14.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialAveți grijă la ce concursuri participați. ”Câștigurile” sunt anunțate din penitenciar și...

Aveți grijă la ce concursuri participați. ”Câștigurile” sunt anunțate din penitenciar și se iau, nu se dau

Detenția nu este o piedică pentru a face bani. Deși nu au voie să aibă telefoane mobile, iar libertățile ar trebui să fie restrânse, mulți infractori aflați după gratii încă mai fac bani înșelând prin telefon.

Polițiștii Bucureșteni au prins joi un bărbat de 29 de ani care a participat la mai multe astfel de infracțiuni. Ancheta a pornit de la trei plângeri formulate de persoane înșelate

Anchetatorii au descoperit că bărbaţii bănuiţi că ar fi contactat telefonic părţile vătămate se află încarceraţi într-un penitenciar.

”În cursul zilei de joi, poliţiştii bucureşteni au identificat şi prins un tânăr care, sub coordonarea celor doi bărbaţi, ar fi primit diverse sume de bani de la părţile vătămate, sub pretextul intrării în posesia unui premiu în bani sau ar fi reuşit să îi înşele prin uzurpare de calităţi oficiale.

În urma cercetărilor efectuate de către judiciariştii Secţiei 14 Poliţie, a reieşit faptul că bărbaţii aflaţi în penitenciar ar fi contactat telefonic două părţi vătămate, comunicându-le că, prin tragere la sorţi, ar fi câştigat un premiu în bani, iar pentru a intra în posesia acestuia ar fi trebuit să achite comisioane unei persoane care se va prezenta la domiciliul lor, reuşind astfel să obţină de la părţile vătămate suma de peste 4.300 de lei”, informează Poliția Capitalei.

Mai mult, la data de 23 mai, o altă parte vătămată ar fi fost contactată telefonic de către unul dintre cei doi bărbaţi, care s-ar fi recomandat a fi ofiţer de poliţie şi i-ar fi comunicat faptul că banii pe care îi deţine în locuinţă sunt falşi, fapt pentru care un „coleg” de-al acestuia ar urma să se prezinte la domiciliul părţii vătămate, pentru a ridica sumele de bani.

În jurul orei 20:30, acelaşi bărbat ar fi contactat din nou persoana vătămată, în vederea permiterii accesului în imobil a tânărului bănuit de comiterea infracţiunii, care, de asemenea, s-a prezentat a fi ofiţer de poliţie şi care ar fi reuşit astfel să ia, din interiorul locuinţei, suma de 5.000 de lei, sub pretextul verificării autenticităţii acestora.

Poliţia Capitalei continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune şi uzurpare de calităţi oficiale, cu tânărul în stare de arest preventiv, ceilalţi doi bărbaţi aflându-se în prezent arestaţi în altă cauză.

Pentru a nu deveni victima unor astfel de infracţiuni, Poliţia Capitalei vă recomandă să adoptaţi o conduită preventivă şi să verificaţi autenticitatea celor ce vă sunt comunicate în aceste situaţii.

Recomandări

Astfel, în cazul în care sunteţi contactat de persoane ce se recomandă drept reprezentanţi ai unei companii şi care vă anunţă că aţi câştigat un premiu, solicitându-vă să efectuaţi plăţi, să cumpăraţi cartele preplătite sau să apelaţi numere de telefon, verificaţi dacă acea companie derulează un astfel de concurs şi dacă sunteţi participanţi în cadrul acestuia.

Totodată, pentru a evita riscul de a cădea în plasa unor infractori ce urmăresc să vă înşele, solicitaţi celui care v-a apelat cât mai multe detalii cu privire la concursul în cadrul căruia aţi fi câştigat premiul.

Nu comunicaţi, în aceste situaţii, informaţii personale sau confidenţiale, precum codul numeric personal, seria şi numărul cărţii de identitate, conturi bancare sau numere ale cardurilor deţinute şi nici nu daţi curs solicitării de a plăti diferite sume de bani prin transferuri bancare sau direct unor persoane necunoscute.

Cele mai citite

Carambol pe DN 1, la Bărcănești! Traficul spre București este blocat

Traficul pe drumul naţional DN 1, la Bărcăneşti, pe sensul către Capitală, este blocat și deviat, în urma unui accident în care au fost...

Președintele Iranului și ministrul de Externe sunt morți. Epava elicopterului a fost găsită

Președintele Iranului și ministrul de Externe al Iranului sunt morți, acest lucru fiind constatat oficial după ce a fost găsită epava elicopterului în care...

Prognoza meteo pe regiuni, valabilă pentru următoarele două săptămâni. Cum va fi vremea de 1 iunie

Specialiștii de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) au emis prognoza meteo valabilă pentru următoarele două săptămâni. Astfel, în intervalul 20 mai - 2...
Ultima oră
Pe aceeași temă