9.8 C
București
joi, 22 februarie 2024
AcasăSpecialAvertismente și sfaturi pentru șoferi, de la pilotul Mihai Leu

Avertismente și sfaturi pentru șoferi, de la pilotul Mihai Leu

Autoturismele actuale necesită mai mult decât o şcoală de şoferi, spune pilotul de raliu Mihai Leu. El consideră că, modele de serie vin cu motorizări din ce în ce mai puternice și, indiferent de marcă şi chiar dacă bugetul nu depăşeşte 20.000 de euro, este nevoie de pricepere pentru a le conduce.

„Maşinile sunt mult mai performante şi mai puternice decât în trecut. Tehnologia auto este într-o evoluţie continuă. Cred că este recomandat pentru fiecare viitor şofer să facă şi un curs de pilotaj defensiv pentru că va învăţa astfel multe lucruri ce îl vor ajuta enorm la circulaţie. Din cauză că nu avem autostrăzi, România are foarte multe accidente rutiere, iar aceste cursuri pot scădea numărul lor", consideră Mihai Leu.

În lupta după confort, constructorii auto izolează din ce în ce mai bine autoturismele, astfel că, chiar dacă vorbim de maşini de oras, şoferii nu mai sunt conştienţi de viteza reală şi de timpul necesar pentru a opri în siguranţă. În foarte multe autoturisme la 100 km/h impresia este de 50 km/h. În România, sunt foarte puţine şcoli de condus defensiv, iar acestea au un preţ de circa 700-800 lei pentru 8 ore, 4 ore teorie şi 4 pratică, mai spune fostul pilot.

Poliţia Rutieră aducea în discuţie, în 2009, câteva propuneri în ceea ce priveşte modalitatea de a obţine permisul de conducere auto, precum introducerea cursurilor de conducere preventivă, a probei de noapte şi a poligonului. Poligonul a fost scos după 1995 de la examinare la presiunea instructorilor auto şi a apariţiei unui număr foarte mare de şcoli de şoferi.

Mihai Leu, principalul organizator al Raliului Aradului, a cucerit titlul de campion naţional de raliuri în anul 2003. El a renunţat la pilotaj în 2008, însă a rămas aproape de lumea raliurilor ca team-manager sau organizator. Hunedoareanul nu a renunţat la ideea de a concura măcar la câte o etapă pe an. Mihai Leu conduce un Mercedes-Benz Clasa E Coupe în cadrul unui parteneriat cu Auto Schunn, dealer al mărcii germane premium în oraşele Westendorf, Germania, precum şi în România, în oraşele Arad, Deva, Sibiu, Craiova şi Suceava.

Cele mai citite

Big Brother te veghează? Aplicaţia Signal îţi ascunde numărul!

Signal, aplicația de mesagerie criptată cunoscută pentru angajamentul său față de confidențialitate și securitate, a anunțat lansarea unei funcții revoluționare, menită să îmbunătățească...
00:00:46

Casele se clatină și sunt pe punctul de a se prăbuși după o ploaie torențială în Bolivia

Ploile abundente din Bolivia au provocat alunecări de teren de-a lungul malurilor unui râu umflat, din La Paz, miercuri (21 februarie), lăsând mai multe...

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu nu au luat o decizie privind un candidat comun PNL PSD la Primăria Capitalei

Liderii coaliţiei, Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu, încă nu au luat o decizie privind un posibil candidat comun PNL şi PSD la Primăria Capitalei...
Ultima oră
Pe aceeași temă