22 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialAvertisment pentru Tsipras înainte de vizita la Moscova

Avertisment pentru Tsipras înainte de vizita la Moscova

Pe 9 aprilie, Grecia ar trebui să plătească Fondului Monetar Internațioal o rată scadentă la creditele sale. Deocamdată nu e deloc clar dacă această plată va avea loc sau nu. Revista Spiegel relatează că, în semn de nemulțumire față de dialogul cu guvernul elen, FMI și-a retras experții de la Atena, temporar, până la jumătatea acestei luni. Fondul apreciază că discuțiile cu guvernul Tsipras au atât de puține șanse să producă rezultate concrete, încât angajații săi își petrec mai bine sărbătorile acasă.

Pe 8 apilie, cu o zi înainte de termenul de plată către FMI, premierul Alexis Tsipras va efectua o vizită oficială în Rusia. Președintele Parlamentului European, Martin Schulz (social-democrat), îi cere, în acest context, lui Tsipras să nu își înstrăineze partenerii europeni. Schulz a acordat un interviu ziarului german Hannoversche Allgeimeine Zeitung în care a spus că Tsipras începuse să clădească o relație de încredere după vizita sa la Berlin. „Este inacceptabil ca politica unitară a UE față de Rusia să fie pusă la îndoială în schimbul unui ajutor rusesc pentru Grecia”, a afirmat președintele PE.

Președintele comisiei pentru afaceri europene din Bundestag, creștin-democratul Gunther Krichbaum, a spus și el pentru același ziar că felul în care Rusia înțelege valori europene precum democrație, libertate, pace și stat de drept se poate vedea în atitudinea față de propria opoziție și în chestiunea Ucrainei. „De aceea, cine vrea ajutoare europene trebuie să aibă cap-compas către Bruxelles, nu către Moscova.

Tsipras are legături puternice cu Rusia. În ziua desemnării sale în funcție, premierul a avut grijă ca primul diplomat cu care a avut discuții oficiale să fie ambasadorul rus. Tsipras vrea să participe și la comemorarea încheierii celui de-al Doilea Război Mondial, la Moscova, pe 9 mai. Angela Merkel, Francois Hollande și David Cameron au anunțat că nu vor face deplasarea la Moscova din cauza conflictului din Ucraina.

În schimb, președintele social-democraților germani, Sigmar Gabriel, privește vizita grecească în Rusia cu relaxare. Într-un interviu pentru Rheinische Post, Gabriel a declarat că nu îți poate imagina cum cineva întoarce spatele Europei și se orientează către Moscova. Gabriel a venit și cu o propunere, care a fost transmisă guvernului elen, de sporire a încasărilor la buget: e vorba despre înghețarea conturilor europene ale grecilor acuzați de evaziune fiscală.

Ce vrea, de fapt, Tsipras la Moscova? Cel mai probabil va ținti deblocarea importurilor rusești de legume și fructe din Grecia, tranzacții sistate în replică la impunerea de sancțiuni occidentale împotriva Rusiei. Întrebarea care se pune este însă care va fi prețul unei asemenea decizii a Kremlinului?

Cele mai citite

Șeful AIEA despre situația de la Zaporojie: “Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri...

Șeful AIEA despre situația de la Zaporojie: “Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri...

Horia Constantinescu a demisionat din fruntea ANPC și va candida din partea PSD la Primăria Constanța

Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC. Constantinescu a anunțat, luni, că a semnat cererea de demisie din funcţia de preşedinte al Autorităţii...
Ultima oră
Pe aceeași temă