16.5 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialAvertisment pentru PD-L din partea lui Hunor Kelemen

Avertisment pentru PD-L din partea lui Hunor Kelemen

UDMR nu acceptă nici unul din cele două proiecte de reorganizare administrativă a României şi, prin urmare, acest subiect ar trebui scos de pe ordinea de zi a actualei coaliţii guvernamentale, este de părere preşedintele UDMR, ministrul Culturii, Hunor Kelemen.

„Decizia noastră sau poziţia noastră referitoare la ultimele propuneri privind reforma administrativă şi aşa-zisa regionalizare: noi, după consultările cu organizaţiile teritoriale, am ajuns la concluzia că nu putem susţine varianta transformării celor opt regiuni de dezvoltare în opt judeţe, nici varianta «opt plus doi». Trebuie să amânăm reorganizarea administrativă, dacă dorim să salvăm Coaliţia”, a spus Kelemen în cadrul şedinţei Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU), unde a atras atenţia că o criză politică ar afecta credibilitatea României pe plan extern.

„Credibilitatea României ar fi distrusă în ochii instituţiilor financiare internaţionale, iar acest lucru nu este dezirabil. Noi nu intenţionăm să iniţiem o criză politică, considerăm că este important ca această problemă să nu mai fie dezbătută în Parlament”, a declarat Hunor Kelemen. El reclamă faptul că „întreaga restructurare s-a concentrat în zona Secuimii şi într-o retorică antisecuiască, nu s-a vorbit de altceva decât de Mureş, Harghita, Covasna. Sunt doar manevre de camuflaj, pentru că problema reală a României nu e reprezentată de judeţele Harghita şi Covasna”.

Argumente suplimentare pentru amânarea regionalizării

Hunor Kelemen a spus că sunt şi alte argumente în favoarea amânării reorganizării administrative a României. Unul din cele mai importante este nevoia de a modifica nu mai puţin de 180 de acte normative pentru ca noile regiuni să fie funcţionale. Totodată, liderul UDMR a declarat că varianta propusă de preşedintele Traian Băsescu, în care judeţele Harghita şi Covasna îşi păstrează actuala structură şi nu sunt atinse de reorganizare este pe cât de interesantă pe atât de periculoasă.

„La momentul de faţă nu putem fi pentru o asemenea recomandare, am spus la masa rotundă, şi organizaţiile teritoriale au avut o opinie corectă. Orice altă opinie ar divide comunitatea şi n-am putea gestiona problemele. Dacă partenerii noştri nu acceptă punctul nostru de vedere, vă spun răspicat că nu putem accepta consecinţele unei decizii care va scinda comunitatea maghiară în cel puţin două sau trei grupuri”, a spus răspicat Kelemen.

El care crede însă că pentru UDMR şi maghiari este esenţial ca Uniunea să rămână la guvernare alături de PD-L. Pentru aceasta însă UDMR cere de la partenerii de coaliţie să nu afecteze interesele comunităţii maghiare şi, în consecinţă, să amâne şi adoptarea Legii referitoare la statutul minorităţilor naţionale până la găsirea unei variante care să poată fi acceptată şi de reprezentanţii comunităţii maghiare.

Cadru pentru autonomia culturală

„Poziţia mea e că trebuie să adoptăm o lege care să creeze cadre instituţionale pentru autonomia culturală. Vom încerca până în 30 iunie să începem noi dezbateri şi să întocmim raportul astfel încât proiectul de lege să corespundă acestor aşteptări. Dacă partenerii noştri nu sunt de acord, această problemă ar trebui amânată şi să adoptăm în timp o variantă care să corespundă aşteptărilor comunităţii. Şi legea administraţiei a fost amânată până la o variantă ce a putut fi acceptată şi de comunitatea maghiară”, le-a spus Kelemenr colegilor săi din CRU.

UDMR vrea să îşi conserve poziţiile

Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional le-a spus membrilor CRU că acum „nu trebuie să apărăm o inscripţie bilingvă, ci rezultatele din ultimii 20 de ani”. Potrivit lui Hunor Kelemen, UDMR, care trebuie să adopte acum o politică a consecvenţei şi a răbdării, nu va renunţa însă la proiectul său referitor la redesenarea regiunilor de dezvoltare şi solicită continuarea demersurilor în vederea descentralizării.

Cele mai citite

VIDEO. Spectacol pe cerul României. Aurora boreală, la o intensitate care nu a mai fost observată de sute de ani

Aurora boreală, unul dintre cele mai fascinante fenomene naturale, a oferit un spectacol rar și uimitor în noaptea de vineri spre sâmbătă, surprinzând locuitorii...

Încă o ediție a Eurovision cu scandal. Reprezentantul Olandei a fost exclus

Joost Klein, concurentul olandez, a fost exclus din finala concursului Eurovision de sâmbătă, după o plângere a unui membru al echipei de producţie, au...

După căpșuni franțuzești, orez sârbesc și gulaș unguresc, avionul lui Xi a avut propulsie bio

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Republicii Populare Chineze și al Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping, a avut noroc că avioanele de linie supersonice nu au...
Ultima oră
Pe aceeași temă