Bunurile fostului sef al Complexului de Vinificatie de la Jidvei, Toader Ignat, judecat pentru prejudicierea firmei SC „Jidvei” SRL din judetul Alba cu peste 82 miliarde lei, printr-o serie de infractiuni de natura economica, au fost puse sub sechestru de catre un executor judecatoresc la data de 6 februarie 2006. Acuzatiile aduse de procurori inculpatului sunt cele de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, gestiune frauduloasa, crearea de plusuri in gestiune, furt calificat, fals in inscrisuri sub semnatura privata si instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata.Sechestrul a fost instituit printr-o incheiere a sectiei a II-a a Tribunalului Bucuresti, din 20 decembrie 2005, ramasa definitiva. La 6 februarie 2006, potrivit procesului-verbal de sechestru asigurator, executorul judecatoresc Tudor Vasile Petru s-a deplasat in Capalna de Jos, judetul Alba, instituind masura sechestrului asupra benzinariei SC „Stoian Ignat” SRL din localitate. Terenul pe care este am-plasata benzinaria apartine unei alte persoane, astfel incat sechestrul a fost instituit numai asupra constructiilor.
Masura asiguratorie a fost luata si in privinta unei creante de 310.889.740 RON, plus dobanda legala, asupra unui spatiu comecial compus din magazin, magazie, birou, bar si pivnita, precum si asupra suprafetei de 157 hectare de plantatie de vita-de-vie. Pentru cota de proprietate aferenta lui Toader Ignat, a fost instituit sechestru asigurator si pentru suprafete de teren arabil (2.483 metri patrati), vii (904 metri patrati), livezi (4.939 metri patrati) si constructii (2.329 metri patrati) dintr-un titlu de proprietate emis in 4 iunie 1997.
Potrivit incheierii Tribunalului Bucuresti, „este necesara indisponibilizarea prin instituirea unui sechestru a bunurilor mobile si imobile ale inculpatului, in vederea garantarii repararii pagubei produse prin infractiune, in cazul in care se va dovedi vinovatia lui Toader Ignat”.
Dosarul a prins „iz”
pe rolul instantelor
In Dosarul „Jidvei”, alaturi de Toader Ignat, considerat principalul „artizan” al fraudei, au mai fost trimisi in judecata fostii angajati Iulia Mihu, Horatiu Comsa, Loghin Muntean, Voicu Mihai Nicoara, Teodor Balau, Ioan Popa si Gheorghe Bradu. Cercetarile procurorilor Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, cei care au „demarat” acest dosar, au durat 1 an si 2 luni, din data de 4 mai 2001. Intervalul de timp atat de mare a fost cauzat, potrivit magistratilor, de sustragerea lui Ignat de la urmarirea penala, prin intermediul unor certificate medicale false, internari fictive in diferite unitati spitalicesti, cereri de amanare fara motiv sau chiar ascunderea de organele de urmarire penala.
Aceleasi tertipuri au fost folosite si dupa ce dosarul a fost inaintat instantei de judecata, in plus intervenind cereri de amanare pe diferite motive, cereri de recuzare a magistratilor sau de stramutare a dosarului, care au facut ca acesta sa fie „plimbat” la mai multe instante din tara.