6.8 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialAventurieri la peste 8.000 metri altitudine

Aventurieri la peste 8.000 metri altitudine

Saptamana aceasta, cea mai tanara alpinista romanca, Crina Popescu, si tatal sau, Ovidiu Popescu, au pornit in expeditia de a cuceri varful Cho Ouy, Nepal, cu o altitudine de 8.201 metri, al saselea varf ca inaltime din lume. Sunt insotiti de Calin Vrabie, directorul de productie al National Geographic Romania, cel care va inregistra intreaga expeditie, pentru primul documentar 100% romanesc National Geographic. Cu doua zile inainte de plecarea din Bucuresti, am stat de vorba cu ei despre inedita expeditie.

De ce alege o persoana sa escaladeze muntii? Ce fel de provocari intalneste pe drum? Ce pericole trebuie sa infrunte? Cum este sa atingi cele mai inalte varfuri muntoase din lume? Ce fel de provocare mai este si asta? Ei bine, pentru familia Popescu nu este nici o provocare, este un stil de viata. Dupa cum Ovidiu Popescu ne-a povestit, ei s-au mutat la Rasnov, pentru ca le placea muntele. "Asa ne petrecem noi timpul. Totul se intampla pe munte. Stim muntele foarte bine, ne pregatim bine, ne cunoastem limitele fizice. Nu s-a pus niciodata problema sa ducem lucrurile pana la extrem". Cat despre regulile ce trebuie respectate pe munte, este de parere ca ele trebuie respectate, dar asta nu inseamna ca familia Popescu s-a si ghidat dupa ele. "Daca am fi respectat intocmai regulile, nu am fi plecat acum spre un varf cu altitudinea de 8.000 metri". Abia intorsi de pe Elbrus, Ovidiu Popescu, impreuna cu fiica sa, Crina "Coco" (in varsta de 14 ani), si regizorul Calin Vrabie au plecat saptamana aceasta spre Kathmandu. "Mi-a placut foarte mult pe unde am fost pana acum, ne-a povestit Crina. De fiecare data cand tata a venit cu o idee noua, i-am spus "Hai sa mergem!". Altitudinea varfului Cho Oyu nu m-a speriat. Chiar sunt curioasa cum o sa-mi reactioneze corpul la 8.000 m, sper sa ma simt bine. Chiar imi doresc sa ajung pana in varf si m-am antrenat foarte serios pentru asta".

Financiar vorbind, o astfel de expeditie este aproape imposibila in Romania. Datorita recordurilor de pana acum, Crina s-a bucurat de sustinerea Ministerului Tineretului si Sporturilor. Pentru Ovidiu Popescu si Calin Vrabie, banii au venit de la National Geographic Romania, iar aceasta expeditie se va transforma intr-un documentar, primul realizat de post in Romania. Dupa cum domnul Popescu ne-a explicat, "in Romania, alpinismul de altitudine se face ca efort personal. Nu sunt foarte multi romani care sa fi atins varfuri de 8.000 de metri, iar cei care au ajuns acolo si-au platit singuri expeditia. Exista oameni care fac performante, dar locuiesc in orase diferite, fac parte din cluburi diferite, nu exista o federatie care sa se ocupe in acest sens, care sa sponsorizeze astfel de expeditii. Fiecare se descurca singur".

"Nu ducem totul la limita"

Cu exceptia expeditiei din Georgia, Crina a mers numai impreuna cu tatal ei, Ovidiu Popescu. Iar altitudinile pe care le-au atins sunt dintre cele mai ametitoare, de la 4.013 metri (Dent du Geant, Franta) pana la 5.621 (Elbrus, Rusia) si 6.963 (Aconcagua, Argentina). Acum se pregatesc sa escaladeze Cho Oyu, un varf cu o altitudine de peste 8.000 metri, ce ar transforma-o pe Crina in cea mai tanara persoana din lume pe Cho Oyu si cea mai tanara persoana din lume pe un varf de peste 8.000 m. Pentru multi dintre noi, o astfel de aventura este mai degraba fantastica decat posibila, dar nu si pentru Ovidiu ori Crina Popescu. "Pentru atingerea varfului Cho Oyu nu am ales o ruta speciala in vreun fel, mergem pe cai batatorite. Plus ca amandoi suntem pregatiti fizic. La mine nu mai este cazul sa ma antrenez, Crina in schimb s-a pregatit fizic zilnic. Nu se pune problema sa nu ajugem sus intregi, nu ducem totul la limita. Bineinteles ca pot exista si accidente, dar ele se pot intampla oriunde. Stim ce putem si cat putem, cel mai mult ne temem de vreme. Au fost sezoane cand nimeni nu a ajuns pe varf. Poti sta aproape de varf si doua luni si nu poti avansa din cauza cetii ori a ninsorii". Antrenamentele sunt esentiale, atat fizic, cat si psihic (persoana in cauza sa reziste psihic la efort sustinut), insa totodata si vremea joaca un rol foarte important, toti trei temandu-se sa nu aiba ghinionul de a prinde vreme rea.

Pentru a escalada muntele Cho Oyu, cele mai bune perioade sunt inainte si dupa muson. Adica in primavara (lunile martie, aprilie, mai) si in toamna (septembrie, octombrie). Statisticile spun ca primavara e cea mai buna perioada de a escalada muntele, e mai cald. Tot dupa statistici, toamna e mult mai rece, dar vremea e mai stabila. Ovidiu Popescu ne-a spus ca a intentionat sa plece in aceasta expeditie din primavara, dar nu au fost bani. "Sponsorizarea a fost aprobata din timp, numai ca noi am intrat in posesia banilor dupa doua luni".

Plan de drum

Crina si Ovidiu Popescu au plecat din Bucuresti luni, cu destinatia Kathmandu, de unde trebuie sa obtina viza si aprobari pentru Coco. "Nu e nimic nou pentru noo, ne-a spus Ovidiu, si pentru Aconcagua a trebuit sa completam nenumarate formulare, sa obtinem aprobari pentru Crina, din cauza varstei, nu este majora". Cea mai importanta etapa intr-o astfel de expeditie este aclimatizarea. Dupa cum Calin Vrabie ne-a spus, daca nu te-ai aclimatizat, pe parcurs nu-ti mai revii, iar consecintele pot fi fatale. Aclimatizarea incepe de la 3.500 metri altitudine. "La inceput, o sa mergem vreo 800 metri diferenta de nivel, stam cate doua zile, timp in care facem urcari si coborari", ne-a povestit Ovidiu. Nu exista o perioada stabilita pentru aclimatizare, unii se adapteaza mai usor, altii mai greu. Ovidiu ne-a spus ca el se adapteaza usor altitudinii, iar Coco se aclimatizeaza mult mai repede decat el. Pana in prezent, nu au existat probleme. Crina este si ea increzatoare. "Niciodata nu am avut probleme cu altitudinea. Prin aclimatizare am trecut foarte repede, nu m-a durut capul, nu am vomitat. Pentru Cho Oyu nu stiu ce sa spun, nu stiu cum reactioneaza organismul la 7.500 m altitudine".

Deasupra lumii

Ce faci cand ajungi pe un varf atat de inalt? Faci fotografii, aduni pietre ca amintire? Dupa cum Ovidiu ne-a explicat, nimic din toate acestea. "Cand ajungi sus, bineinteles ca esti fericit, dar si la capatul puterilor. Nu stai mult pe varf, e prozaic, nu e nimic romantic acolo, nu stai sa te gandesti la cine stie ce treburi. Sau, cel putin, noi nu facem asta. Te gandesti doar ca trebuie sa cobori, caci si intorsul e o problema". De regula, in toti masivii muntosi, timpul se schimba de la o ora la alta, diferenta de temperatura de la zi la noapte este foarte mare, directia vantului se schimba pe la 12-1.00 ziua, incepe vremea mai rea. De aceea, in mai toate expeditiile lor, spre varf au plecat pe 1-2.00 noaptea, pentru a avea timp suficient sa ajunga in varf, dar si sa se poata intoarce. "Intotdeauna esti presat de vreme, sa ajungi repede in varf, dupa care sa ajungi jos in siguranta. Jos insemnand "tabara de varf", care in Cho Oyu va fi la 7.500 metri altitudine".

Cho Oyu, pas spre Everest

Destinatia acestei expeditii a fost aleasa de Ovidiu Popescu, un pas spre o viitoare expeditie in Everest. "Daca ne iese acesta, la anul, in martie, facem Everestul. Nu-l incercam, il facem. Acum ne concentram asupra acestui varf, e primul cu altitudinea de 8.000 de metri pe care vom ajunge, si vrem sa vedem cum ne simtim. Daca ne iese, celelalte expeditii vor fi mai usoare, vom sti ce presupune mersul la o astfel de altitudine. Stim deja cum e la 7.000 metri, vrem sa incercam si la 8.000, diferenta este imensa", ne-a spus Ovidiu Popescu.

Cum filmezi un documentar la 8.000 m?

Director de productie National Geographic Romania, Calin Vrabie ii insoteste pe cei doi in expeditia de pe Cho Oyu, el fiind cel care va filma primul documentar romanesc pentru National Geographic. Nu vorbim despre un simplu regizor, ci despre un tip pasionat de alpinism si expeditii montane inca din copilarie. Familia Popescu a cunoscut-o iarna trecutadupa care a propus filmarea unui documentar si nu a intampinat greutati, nu in Romania. "Desi National Geographic e prezent in 150 de tari, nu prea produc documentare in afara de SUA, Australia si ocazional Anglia. Pe cei din Romania a fost usor sa-i conving, mai dificil a fost sa obtinem sprijin din strainatate", ne-a spun Calin. Nu este la prima expeditie de genul acesta: Kilimanjaro l-a facut de doua ori, a fost pe Monte Rosa (Elvetia), iar de curand a revenit de pe Elbrus, unde a mers alaturi de Crina si Ovidiu Popescu. "Ovidiu spune ca mai aveam 20 de metri. Nu am ajuns pe varf, dar la cat efort am facut, eu sunt multumit. Scopul era sa facem un film, nu sa ajung eu pe varf", ne-a povestit Calin. In aceasta expeditie si-a propus sa nu mai sara peste etapele de aclimatizare, sa poata atinge varful. "Vreau sa ajung pe varf, nu poti sa-ti doresti altceva. Daca ne intoarcem sanatosi, vom avea si un documentar, nu unul de sport, ci unul mai social, sa fie uman". Si, totusi cum filmezi la o altitudine de 8.000 de metri? Iti mai arde de filmat? Dupa cum Ovidiu a completat, "nu-ti arde de filmat, nici lor nu le arde de finantat". Aceasta intrebare i-a dat lui Calin prilejul de a ne povesti cum a fost filmat de National Geographic un documentar la implinirea a 50 de ani de la cucerirea Everestului. "National Geographic a finantat expeditia, cu baiatul lui Tenzing si cel al lui Hillary (Tenzing Norgay si Edmund Hillary au fost primii care au atins varful), iar intreaga expeditie a fost filmata pe pelicula de 72 mm, pe IMAX. Au fost atat de nebuni incat au dus pe Everest un trepied si o camera speciala, in conditiile in care un astfel de trepied cantareste vreo 40 de kg. Si in documentar il vedem pe baiatul lui Hillary pe ultima suta de metri, abia isi mai misca picioarele, iar imaginea e complet nemiscata. Omul acela murea, dar camera il filma perfect, pentru ca in spate era o echipa intreaga de nebuni care carase atata echipament". Ne-a spus povestea razand si asigurandu-ne ca in aceasta expeditie nu se va intampla asa ceva, totul este simplificat la maximum, si ca greutate, si ca proceduri. "Avem vreo patru cutii cu aparatura, dar pe varf, in ultimele 2 zile, avem camere cat palma. Si speram sa nu ne pierdem mintile. La o astfel de altitudine si dupa un asemenea efort, nu mai stii de tine. Camera se pune pe automat, tot ce mai tii minte este sa pornesti aparatul si sa apesi butonul REC".

Cele mai citite

Furtuna puternică de la București a provocat un accident cu două mașini. Un minor a ajuns la spital

Un șofer a provocat un accident, marți seara, în Capitală, după ce a încercat să evite un copac doborât de vânt pe Bulevardul Kiseleff....

Un mort și 15 răniți după un atac rus asupra orașului Krivoi Rog din Ucraina

Cel puţin o persoană a fost ucisă şi alte 15 rănite marţi într-un atac rus asupra Krivoi Rog, oraşul natal al preşedintelui Volodimir Zelenski,...

Parlamentul din Peru anchetează înființarea unei rețele de prostituție chiar de unul din foștii săi responsabili

Parlamentul peruan îl va convoca joi pe unul dintre foştii săi responsabili, suspectat că ar fi înfiinţat o reţea de prostituţie în interiorul adunării...
Ultima oră
Pe aceeași temă