Prezenta unei gauri negre gigantice a fost confirmata in centrul galaxiei noastre, potrivit unui studiu al astronomilor germani, publicat recent in revista The Astrophysical Journal, informeaza bbc.co.uk, citat de Mediafax.
Astronomii germani au detectat miscarea circulara a 28 de stele, care se invart in jurul centrului galaxiei Calea Lactee, prin folosirea a doua mari telescoape din Chile. Gaura neagra din centrul galaxiei are o masa de de patru milioane de ori mai mare decat cea a Soarelui din sistemul nostru solar, potrivit calculelor specialistilor. Gaurile negre sunt formatiuni din spatiu a caror gravitatie este atat de puternica, incat nimic nu poate sa scape fortei lor de atractie, nici macar razele de lumina.
Aceste rezultate sugereaza faptul ca galaxiile se formeaza in jurul unei gauri negre gigantice in acelasi fel in care perlele se formeaza in jurul unui fir de nisip, a declarat Robert Massey, de la Royal Astronomical Society (RAS). "Desi oamenii se gandesc cu multa teama la aceste gauri negre, in sensul ca daca te apropii prea mult de ele risti sa ai mari probleme, acestea au avut un rol important in formarea galaxiilor – nu doar a galaxiei noastre, ci a tuturor galaxiilor", a explicat Massey.
Cel mai spectaculos aspect al acestui studiu, efectuat pe o durata de 16 ani, este acela ca a furnizat cea mai buna dovada empirica de pana astazi, ca aceste gauri negre imense exista in realitate. Cercetatorii de la Max Planck Institute for Extraterrestrial Physics din Germania au declarat ca gaura neagra din centrul galaxiei noastre se afla la o distanta de 27.000 de ani lumina, aproximativ 252 de mii de milioane de kilometri de Pamant.
Cercetarile au fost efectuate folosind New Technology Telescope, cu un diametru de 3,5 metri, si Very Large Telescope (VLT), cu un diametru de 8,2 metri, din Chile. Ambele sunt coordonate de European Southern Observatory (ESO).