» Agentia pentru privatizare
a statului intentioneaza sa-si vanda in acest an participatia de 53,26% din combinatul Oltchim Ramnicu Valcea, insa asteapta adoptarea
de catre Parlament a unei legi care prevede transformarea in actiuni
a datoriilor societatii la Ministerul Economiei si Finantelor. Presedintele AVAS, Teodor Atanasiu, a declarat ca, in conditiile adoptarii rapide a legii aflate deja de sase luni in dezbaterea Parlamentului, procedura de privatizare poate fi declansata
pana la sfarsitul anului 2008.
"In parlamentul romaniei este o lege initiata de un grup de parlamentari majoritari de Valcea, care prevede convertirea datoriei pe care Oltchim o are la Ministerul Economiei si Finantelor in actiuni. Este vorba de o transformare care sa permita actionarilor minoritari sa-si pastreze proportia de actiuni pe care o au in prezent la Oltchim. Asteptam sa vedem cum va iesi aceasta lege. Daca aceasta lege consfinteste transformarea datoriilor in actiuni, o sa avem o capitalizare a Oltchimului cel putin cu aceasta suma. Depinde de optiunea actionarilor minoritari de a-si pastra proportia de actiuni. Dupa ce avem o structura clara a actionariatului vom demara procesul de privatizare", a spus Teodor Atanasiu. Potrivit acestuia, valoarea datoriilor Oltchim, care ar urma sa fie transformate in actiuni, se ridica la aproximativ 100 milioane de euro.
Olchim, listata in prima "liga" a Bursei de Valori Bucuresti, are un capital social infim comparativ cu dimensiunile sale, de numai 32,35 milioane de lei (8,69 milioane de euro), suma la jumatatea investitiei pe care compania Dafora, recent intrata la cota Bursei, a facut-o intr-o instalatie de foraj. In ciuda pierderilor de 78 milioane de lei afisate pentru anul trecut, datorate platilor in contul datoriei catre stat, Oltchim are o valoare de piata care multiplica de opt ori capitalul sau social. Luni cotatia de final a Oltchim de 0,80 lei/actiune a dat o valoare de piata de 258,8 milioane de lei (69,58 miliaone de euro).
Bursa, luata in calcul
Presedintele AVAS crede ca cea mai potrivita metoda de privatizare ar fi pe bursa sau prin oferte finale imbunatatite. "Nu am discutat inca metoda de privatizare si momentul privatizarii, dar pentru o asemenea societate cred ca cea mai oportuna vanzare este fie pe bursa, fie, daca dorim un investitor strategic, o vanzare pe oferte finale imbunatatite, care permite o negociere bilaterala a conditiilor contractuale", a declarat Atanasiu, care a completat ca spera in scoaterea companiei Oltchim la vanzare pana la sfarsitul anului 2008.
"Avand in vedere libera circulatie a capitalurilor, poate sa vina orice investitor. Sper ca pana la sfarsitul anului sa se demareze procedura de privatizare. Depinde de cat de repede se va misca Parlamentul cu legea pe care o are in dezbatere de sase luni", a mai spus presedintele AVAS. Atanasiu a afirmat ca, in absenta unui act normativ de genul celui aflat in dezbaterea parlamentarilor, AVAS ar fi propus, oricum, Adunarii Generale a Actionarilor convertirea datoriilor in actiuni. Proiectul de lege mentionat a fost adoptat de Senat, fiind, in prezent, in dezbaterea Camerei Deputatilor.
O astfel de initiativa de transformare a datoriilor in actiuni a mai existat in anul 2003. Atunci, AGA de la Oltchim a decis acest lucru fara a le oferi posibilitatea actionarilor minoritari de a putea participa la procesul de subscriere. Hotararea Adunarii Generale a actionarilor a fost anulata de instanta de judecata. "Majorarea s-a facut prost, ilegal, fara dreptul actionarilor de a subscrie si de a-si pastra proportia de actiuni. Era o incalcare flagranta a legii si era clar ca vor pierde", a spus Teodor Atanasiu.
AVAS detine la Oltchim un pachet majoritar de 53,2% din actiunile societatii. Cei mai importanti actionari minoritari sunt grupul german PetroCarboChem, care detine un pachet de 12,9%, si SIF Oltenia, cu 5,93%. Restul de 27,91% din capitalul Olchim este in mainile micilor actionari. Reprezentantii PetroCarboChem si-au manifestat intentia de a prelua combinatul din Ramnicu Valcea, insa asteapta sa vada modul in care se va realiza conversia datoriilor in actiuni.