19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialAVAS scoate la mezat firma care a ridicat blocurile minerilor

AVAS scoate la mezat firma care a ridicat blocurile minerilor

Activele uneia dintre cele mai mari firme de constructii civile din Valea Jiului au fost scoase la vanzare de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), din cauza datoriilor acumulate la bugetul de stat. SC „Conpet” SA Petrosani, a doua societate de constructii, ca marime, din Valea Jiului, are o parte a bunurilor sechestrate, iar activitatea acesteia este in cadere libera si fara sanse reale de redresare.
Sumele restante depasesc 20 de miliarde lei vechi, iar administratorul acestei firme spera ca va putea achita o parte din datorii dupa vanzarea activelor la licitatie de catre AVAS.

Blocuri pentru minerii adusi fotat in Vale

Inainte de anul 1989, „Conpet” Petrosani era specializata in constructii civile, mai precis ridica blocurile in care urmau sa se mute minerii adusi fortat la munca in minele din Valea Jiului. Cu peste 1.300 de angajati de baza, la care se adauga personalul detasat, firma avea un plan de 3.000 de apartamente anual.
Administratorul societatii, Adrian Suciu, a declarat ca „pana in 1990, "Conpet" era axata pe constructii civile, de locuinte. Construiam casele minerilor. Se poate spune ca a fost dezvoltata fortat, ca si mineritul”. Activitatea firmei a mers foarte bine pana in 1990, cand s-a prabusit odata cu industria extractiva. Numarul minerilor s-a tot redus, nemaifiind nevoie nici de locuinte pentru acestia.
„Din anul 1990 pana in 2005 in toata Valea Jiului s-au construit 3 blocuri: unul in Aninoasa si doua in Petrila. Am incercat sa ne adaptam, sa participam la licitatii, dar activitatea a intrat in cadere libera”, a mai spus Adrian Suciu. El a adaugat ca au ramas, in schimb, dotarile, utilajele si 8 hectare de teren, generatoare de cheltuieli, dar fara corespondent in productia realizata. Iar de aici, la acumularea de mari datorii nu a mai fost decat un pas.

Scoasa la licitatie din cauza datoriilor

La ora actuala, firma mai are doar 150 de angajati. „Activitatea s-a diminuat, costurile au ramas constante, iar societatea a ajuns intr-o situatie financiara grea. Marile contracte au fost cu statul, care plateste cu intarziere. Am mai avut si contracte achitate in euro, iar valoarea monedei europene a scazut, in timp ce pretul materialelor a crescut”, explica administratorul firmei, in mare, care au fost cauzele care au dus la prabusirea societatii. Sumele restante nu au putut fi achitate, astfel ca, la ora actuala, datoriile societatii impreuna cu penalitatile de intarziere au ajuns la peste 20 de miliarde lei vechi.
Nici esalonarea sumelor neachitate nu a reprezentat o solutie pentru salvarea societatii, pentru ca „pentru a te tine de esalonari trebuie sa ai o dezvoltare a activitatii, nu sa fii in cadere”. Pentru a mai achita o parte a datoriilor catre stat, „Conpet” a vandut un camin de nefamilisti din Lupeni, care se va transforma in hotel.
In plus, AVAS a anuntat scoaterea la licitatie, in 27 aprilie, a inca doua active: un camin de nefamilisti, situat in Cartierul Aeroport din Petrosani, la pretul de pornire de 35.799 USD, si o statie de mortar, tot din oras, pentru 9733 USD pret de pornire, fara TVA.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă