Continuăm discuţia privitoare la creditele acordate de stat – cu dobândă zero, pentru reabilitarea termică a clădirilor, refacerea faţadelor sau consolidarea imobilelor. Asociaţiile de proprietari pot lua credite garantate de stat cu dobândă 0 pentru a-şi izola apartamentele prin programul guvernamental „Reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe şi a clădirilor tip locuinţe unifamiliale”, reglementat prin OUG 69/2010.
Autoritatea care îl derulează este Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, care are în gestiune şi programul Prima Casă. Finanţările se acordă în lei pe maximum 5 ani, cu un avans de 10% şi cu o dobândă calculată în funcţie de Robor la trei luni. Dobânda este subvenţionată integral de stat, care garantează aceste credite în caz de neplată, ceea ce reprezintă un alt avantaj. În vederea obţinerii creditului garantat de stat cu dobândă subvenţionată pentru executarea lucrărilor de reabilitare, reprezentantul asociaţiei de proprietari trebuie să se prezinte la o bancă înscrisă în program cu mai multe documente, printre care sinteza raportului de audit energetic (modelul din anexa 6 din OUG), devizul general şi pe obiecte, contractul încheiat cu constructorul pentru executarea lucrărilor etc.
Credite pentru reabilitare termică sunt oferite, în prezent, doar de BCR şi CEC Bank. Realitatea la nivelul intregii ţări arată însă că, din toamnă, când cadrul legislativ a fost definitivat, doar 15 asociaţii de proprietari de bloc au depus documentaţia necesară în vederea obţinerii unui credit garantat de stat pentru reabilitarea termică a clădirilor, conform datelor furnizate de reprezentanţii unei companii de materiale de constructii specializate în astfel de lucrări, Deko Professional. Cele circa 500 de asociaţii de proprietari cu care s-a discutat dau vina, în primul rând, pe procedura greoaie impusă de stat, ce presupune obţinerea acordului a cel putin 90% din locatari, depunerea unei documentaţii prea stufoase şi lipsa unei garanţii de minimum 5 ani de la firma care se ocupă de lucrări. „Ar trebui coborât procentul la 80-85%. În plus, dacă pui un preşedinte de bloc să aplice această procedură, mai mult ca sigur va renunţa”, a precizat Dan Andruşcă, manager la Deko Profesional.
Puteţi obţine răspunsuri experte la întrebările şi problemele dvs.: ion.diamandi@romanialibera.ro
Ion diamandi, editor coordonator