19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecial"Autostrazile" pentru plasme si LCD-uri, date in folosinta din 2009

„Autostrazile” pentru plasme si LCD-uri, date in folosinta din 2009

Urmeaza un an bogat pentru utilizatorii serviciilor de televiziune digitala, fie ca este vorba despre cea prin satelit sau prin cablu, fie ca ne referim la  viitoarele transmisiuni terestre de semnal TV digital. astfel, trecerea televiziunilor de la analogic la digital in Romania va incepe in acest an, urmand ca pana la 1 august sa se acorde prin licitatie comparativa patru multiplexuri pentru transmisia a 14 televiziuni in format digital la nivel national, dupa cum a anuntat ieri ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Gabriel Sandu, prezent la a XIII-a editie a Zilei Comunicatiilor.
Un multiplex digital terestru este un grup de programe si servicii audiovizuale transmise prin emisie radioelectrica terestra, utilizand modulatie digitala si avand acoperire nationala ori regionala. Autoritatile au anuntat, inca din martie 2009, ca primele posturi de televiziune ce vor putea fi receptionate in format digital, gratuit, sunt TVR 1, TVR 2, Antena 1, Prima TV, Realitatea TV, Pro TV si National TV. Pentru ca receptia semnalului TV in format digital este conditionata insa de existenta unui echipament separat, pe care majoritatea televizoarelor mai vechi nu il au incorporat, iar  1,5 milioane de gospodarii din Romania sunt sub pragul de saracie, statul va fi cel care va subventiona achizitionarea acestor echipamente.

28 de canale digitale pana in 2012
Licitatia pentru achizitionarea acestora pentru populatia defavorizata va fi organizata dupa adoptarea actului normativ privind tranzitia la digital, care va fi discutat de Executiv in cursul saptamanii viitoare. "Sper ca actul normativ sa fie adoptat de Executiv saptamana viitoare", a declarat Gabriel Sandu. "Vom sustine financiar populatia defavorizata si cu venituri la "limita saraciei" in vederea achizitionarii echipamentelor pentru receptionarea programelor de televiziune in format digital."
Pana in 2012, cand Romania ar trebui sa inchida si ultimul emitator analogic, vor transmite digital inca 28 de programe sau transmisii de continut multimedia.

Urmeaza serviciile HDTV
Calitatea transmisiei in sistem digital este net superioara in comparatie cu cea in sistem analogic, dar nu este vorba despre emisie in format high definition (HD). De acest lucru vor beneficia, in urmatoarele luni, abonatii televiziunii prin satelit Dolce si cei ai televiziunii digitale prin cablu UPC, reprezentantii Romtelecom si cei ai furnizorului de cablu TV anuntand ca vor lansa in urmatoarele luni servicii HD.
UPC va transmite in High Definition opt canale TV: Pro TV HD, TVR HD, HBO HD, Eurosport HD, History Channel HD, National Geographic HD, Fashion TV HD si BBC HD. "In 2009, in Romania vor exista peste 700.000 de televizoare HD Ready si Full HD, a aratat Raluca Milin, director de marketing al UPC. Tuturor le lipseste, la fel ca si masinilor scumpe, o autostrada pe care sa isi poata demonstra adevarata valoare. Programele transmise in High Definition reprezinta autostrada pentru posesorii de plasme si LCD-uri."

Acest serviciu urmeaza sa fie oferit impreuna cu DVR, serviciul de video recording deja existent, prin care utilizatorii isi pot programa si inregistra emisiunile preferate pentru a le viziona atunci cand doresc sau pot intrerupe si derula inainte sau inapoi in timp ce urmaresc emisiunea preferata. Acest serviciu de video recording va fi disponibil si la Dolce, insa reprezentantii companiei nu au dezvaluit inca si canalele TV ce vor fi retransmise in HD.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă