Termenul pana la care se pot autoriza depozitele agricole a fost prelungit pana la 31 iulie, desi, initial, potrivit OUG 12/2006, se stabilise ca data limita 30 iunie. Autorizatiile de depozit se acorda la cererea operatorilor economici care detin in proprietate sau in administrare spatii de depozitare pentru produse agricole si care indeplinesc conditiile pentru acordarea acestora, prevazute de regulamentul de functionare.
Pana in prezent, la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Constanta au fost depuse spre acreditare 132 de cereri. Potrivit raportului de evaluare, din cei 132 de agenti economici vor primi acreditarea aproximativ 84, restul fiind obligati sa remedieze conditiile impuse de legislatie. Gheorghe Albu, directorul general al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Constanta, spune ca in vederea obtinerii autorizatiei de depozit operatorii economici care detin in proprietate sau in administrare spatii de depozitare trebuie sa inainteze Directiei Agricole o cerere-tip, insotita de fisa tehnica a unitatii de depozitare, care cuprinde conditiile minime necesare pentru autorizare, completata de solicitant pe propria raspundere. "Reprezentantii imputerniciti ai institutiei au rolul de a verifica la fata locului, la unitatile de depozitare pentru care s-a solicitat acordarea autorizatiei de depozit, realitatea datelor inscrise in fisa tehnica completata de solicitant. Raportul de evaluare se va intocmi in doua exemplare, care va fi semnat atat de catre reprezentantul imputernicit al directiei, cat si de catre reprezentantul imputernicit al operatorului economic, un exemplar ramanand la operatorul economic si unul se va depune la noi, in termen de 48 de ore de la data incheierii acestuia”, a declarat Gheorghe Albu.
Sanctiuni pentru cei care nu respecta legea
Agentul economic care obtine autorizatia are obligatia sa depuna in fiecare luna, la sediul DADR Constanta, miscarea stocului de cereale pentru a se sti ce cantitate de produse agricole exista in depozitele constantene. Principala conditie pentru a primi aceasta autorizatie este ca agentul economic sa intruneasca minimum de dotare pentru produsele depozitate, pentru ca acestea sa nu se deprecieze. Astfel, acesta trebuie sa aiba ventilatie, instalatii pentru conditionat seminte, bascula, precum si un mic laborator. In cazul in care se constata ca nu sunt indeplinite toate conditiile aplicabile fiecarei unitati de depozitare, necesare acordarii autorizatiei de depozit, aceasta se mentioneaza detaliat in raportul de evaluare la rubrica „Mentiuni speciale”, cu precizarea, de comun acord cu operatorul economic, a termenelor de remediere si constituie motivatia neacordarii autorizatiei de depozit. Dupa remedierea deficientelor constatate, operatorul economic poate inainta o noua solicitare de acordare a autorizatiei de depozit.
Autorizatii anulate
Autorizatiile de depozit se elibereaza contra cost si se inregistreaza la DADR Constanta, in Registrul de evidenta a autorizatiilor de depozit. Cei care nu vor depune cereri pentru autorizatie si vor continua sa depoziteze cereale vor fi sanctionati cu amenda de pana la 30.000 RON, iar ca masura complementara confiscarea cerealelor din depozit. De asemenea, autorizatia de depozit se poate anula si in cazul schimbarii profilului de activitate al unitatii de depozitare, precum si la schimbarea operatorului economic care detine in proprietate sau in administrare unitatea in cauza. Judetul Constanta detine in unitatile de profil o capacitate de depozitare de peste 350.000 de tone.