13 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăSpecialAutorităţile din Alba solicită peste 13 milioane de lei pentru remedierea pagubelor...

Autorităţile din Alba solicită peste 13 milioane de lei pentru remedierea pagubelor de la Ocna Mureş

Autorităţile din Alba au înaintat, luni, Guvernului un raport privind pagubele produse la Ocna Mureş în urma surpării de teren provocată de prăbuşirea galeriei unei foste mine de sare şi solicită alocarea a peste 13,6 milioane de lei pentru remedierea problemelor apărute în urma acestui fenomen, informează Mediafax.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba a solicitat, luni, acordarea unui sprijin financiar din fondul de intervenţie aflat la dispoziţia Guvernului în valoare totală de 12,7 milioane de lei pentru Consiliul Local Ocna Mureş, cea mai mare sumă, aproape 6,6 milioane de lei, fiind necesară pentru umplerea craterului cu aproximativ 100.000 de metri cubi de piatră (aproximativ 170.00 de tone).

Totodată, din suma de 12,7 milioane de lei, 2,4 milioane de lei sunt necesari pentru refacerea străzilor afectate în urma surpării de teren, un milion de lei pentru refacerea canalelor de gardă şi protejarea masivului de sare prin preluarea apelor pluviale de pe Dealul Banţa din oraş, 2,1 milioane de lei pentru realizarea unei rute ocolitoare pentru traficul greu, mai mare de trei tone, spre comuna Noşlac şi satele aparţinătoare pe o lungime de 3,5 kilometri, 300.000 de lei pentru realizarea unei rute ocolitoare de acces în oraş, pe o lungime de 180-200 de metri, şi 335.000 de lei pentru gospodăriile populaţiei şi proprietăţile particulare afectate.

Autorităţile din Alba mai solicită alţi aproximativ 900.000 de lei care să fie transferaţi în bugetul Consiliului Local Noşlac, pentru continuarea rutei ocolitoare pentru traficul greu, mai mare de trei tone, dinspre oraşul Ocna Mureş spre comuna Noşlac şi satele aparţinătoare, pe o lungime de 1,5 kilometri.

Potrivit raportului aprobat de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba, în urma surpării de teren produsă săptămâna trecută în Ocna Mureş supermarketul din localitate a fost distrus în totalitate, iar peste 80 la sută din parcarea acestuia a fost înghiţită de craterul format.

De asemenea, o casă s-a prăbuşit în proporţie de 50 la sută, două magazine, un depozit de haine şi un atelier de reparaţii frigidere au fost distruse, un atelier auto a fost grav avariat, iar casa parohială romano-catolică şi casa parohială ortodoxă au fisuri la fundaţie şi în structura de rezistenţă.

Potrivit sursei citate, în urma surpării de teren au apărut fisuri şi în pereţii clădirii Administraţiei Financiare Ocna Mureş, în clădirea vechiului dispensar medical, în timp ce strada Mihai Eminescu (DJ 107 D) s-a surpat pe o lungime de aproximativ 200 de metri, iar strada Nicolae Iorga prezintă fisuri pe o lungime de aproximativ 15 metri.

Suprafaţa craterului format în urma supării de teren, care s-a umplut cu apă sărată, a fost apreciată de specialişti la aproximativ 150 de metri lungime şi 70 de metri lăţime.

Craterul s-a format miercuri dimineaţă, pe un teren aflat în spatele unui supermarket din localitatea Ocna Mureş, iar potrivit autorităţilor fenomenul este cauzat de apa sub presiune provenită de la o sondă aparţinând societăţii Salina din Ocna Mureş, apă care a ajuns la suprafaţă, determinând prăbuşirea unei foste galerii.

Experţii în geologie şi geofizică veniţi, joi, la Ocna Mureş, au stabilit că surparea de teren din oraş stagnează şi nu se propagă spre blocurile din apropiere.

Primarul oraşului Ocna Mureş, Augustin Drăguţ, declara, luni, că, potrivit unui bilanţ provizoriu, pagubele produse în urma surpării de teren determinată de prăbuşirea unei foste mine de sare din oraş şi fondurile necesare stabilizării terenului şi acoperirii craterului format în urma acestui fenomen se ridică la peste 17 milioane de lei.

Cele mai citite

Două cabluri submarine NATO din Marea Baltică, reparate după presupusul sabotaj. Investigațiile continuă

Două cabluri submarine de telecomunicații NATO din Marea Baltică, presupus sabotate, au fost reparate luni, potrivit lui Jaakko Wallenius, responsabil cu securitatea la compania...

Cutremur devastator în Tibet: cel puțin 95 de morți și 130 de răniți

Un cutremur cu magnitudinea 6,8 a zguduit marți dimineața regiunea Tibet, la ora locală 9:05, în zona Tingri, poarta de acces spre Everest. Seismul s-a...

Yoon Suk Yeol, președintele suspendat al Coreei de Sud, refuză să se lase arestat de anchetatorii anticorupție

Președintele suspendat al Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, rămâne sfidător în reședința sa recent fortificată, în timp ce anchetatorii încearcă să prelungească mandatul...
Ultima oră
Pe aceeași temă