O institutie publica “fantoma” functioneaza in gol de mai bine de doi ani, timp in care cheltuieste fara niciun folos banii contribuabililor. Numita Autoritatea Electorala Permanenta (AEP), respectiva institutie isi gaseste menirea o data la patru ani, cand are activitate aproximativ doua luni. In rest, functionarii AEP taie pur si simplu frunza la caini, dar beneficiaza de logistica, sediu si salarii grase, toate finantate generos de la bugetul de stat. AEP este condusa de un presedinte cu rang de ministru si de doi vicepresedinti cu rang de secretar de stat. Conducerea institutiei este desemnata pentru un mandat de 8 ani, care poate fi reinnoit o singura data.
Presedintele institutiei, Octavian Opris, gestioneaza “activitatea” AEP in sensul ca distribuie cum se pricepe el mai bine fondurile solicitate de la buget. Fara a da socoteala nimanui.
Incercam sa aflam cum decurge ziua de munca a unui functionar din cadrul institutiei. Dupa mai multa vorbarie in vant, primim invitatia de a vedea la fata locului cum si ce lucreaza cei 64 de angajati ai AEP. “Autoritatea nu a stat – asa cum vorbeste lumea, ma rog, o anumita parte a presei -, nu a stat degeaba. Sunt anumiti experti care lucreaza, nimeni nu a stat degeaba. O zi de munca incepe la 8 si se termina la patru si jumatate. Sigur, cateodata mai stam si peste program. De ce nu veniti dumneavoastra aici, sa vedeti compartimentele?”, ne intreaba, sugubat, seful Directiei cu Relatii cu Publicul, Florea Jachi. Pentru a da greutate vorbelor sale, Jachi se apuca sa exemplifice. Astfel, aflam ca in ultimii doi ani, autoritatea a “transpirat”, pur si simplu, numarand si inregistrand voturile exprimate in cateva comune amarate, unde au avut loc alegeri in afara campaniei electorale locale. “Stiti ca din 2004 pana in 2006 au fost alegeri, cate patru-cinci pe an. Reprezentantii nostri s-au dus sa verifice actualizarea listelor permanente, au trebuit sa verifice de la cabine de vot pana la sefi… cum sunt tinute actele…”, incearca sa ne convinga Jachi.
“Al 13-lea salariu, da, ca tot bugetarul nenorocit!”
Despre primele de vacanta de care s-a vorbit prin presa – prime ridicate de angajatii AEP -, domnul Florea nu stie nimic, insa recunoaste ca a beneficiat de “cel de-al 13-lea salariu, pe care-l primeste tot bugetarul nenorocit”. Ne asigura ca “toate posturile din cadrul AEP se ocupa prin concurs, conform legii”.
Conform raspunsului primit de la Directia Relatii Publice a institutiei, bugetul alocat pentru anul 2006 a fost de 1,55 milioane de euro, pentru 64 de angajati. Anul acesta Guvernul a fost si mai darnic cu AEP, aruncand pe apa sambetei 2 milioane de euro, sub forma alocatiei bugetare rezervate autoritatii. “Bugetul initial alocat AEP pe anul 2007 este de 13.811 mii RON, din care 7.030 mii RON sunt destinati subventionarii partidelor politice”, se arata in raspunsul primit de la biroul AEP.
La noi “nu se intampla nimic!”
Realitatea cruda de la Autoritatea Electorala Permanenta a fost ilustrata de vicepresedintele institutiei, Alexandru Radu. Intrebat ce se intampla la AEP, raspunsul a fost previzibil si sincer: “Nu se intampla nimic!” Am mai aflat ca autoritatea, ca orice institutie care se respecta, are un regulament intern, elaborat de presedintele cu rang de ministru, Octavian Opris. “In conformitate cu regulile interne din cadrul AEP pe care le-a stabilit presedintele Opris, nu va pot da niciun fel de relatie pentru ca n-am competenta necesara. Am interdictie generica de a nu putea vorbi ca vicepresedinte in numele AEP”, ne-a declarat vicepresedintele Alexandru. Intrebat de achizitiile exorbitante facute anul trecut, am aflat ca lista a fost intocmita tot de sus-numitul Opris. “Fara cuvinte, presedintele este responsabil de asa ceva. Dansul are dreptul de semnatura, este ordonator de credite”, ne-a mai spus Alexandru.
Vizite “de lucru” in Occident
O parte din milioanele de dolari repartizate institutiei s-au cheltuit cu ocazia mai multor deplasari in strainatate ale functionarilor. De la acelasi birou de relatii publice am aflat ca anul trecut s-au efectuat vizite in strainatate, bineinteles in interes de serviciu. “Au fost deplasari in Polonia, Letonia, Austria, Anglia, Spania si Belgia”, ne-a declarat seful de directie Florea Jachi. Noi am aflat ca anul trecut au fost efectuate nu mai putin de sase deplasari la Paris, drumuri necontabilizate de Jachi: “La Paris nu au fost deplasari anul trecut”.
Parlamentarii nu se ating de conducerea AEP
Pe site-ul institutiei nici urma de transparenta. Am incercat sa estimam cheltuielile suportate de contribuabili reprezentand salariile sefilor de la AEP, prin comparatie cu veniturile celorlalti ministri sau secretari de stat. Astfel, salariul mediu al unui ministru este de 45 de milioane de lei pe luna, indemnizatie ce-i revine ministrului Opris, iar cei doi secretari de stat, vicepresedintii AEP, ar obtine fiecare 35 de milioane pe luna.
Saptamana trecuta, comisiile juridice reunite ale Parlamentului au decis sa nu schimbe conducerea AEP si sa continue subventionarea unui organism total ineficient. Acest lucru consfinteste perpetuarea unei situatii aberante in cadrul unei institutii platite din banul public. Am incercat sa discutam si cu seful autoritatii, insa nu a fost de gasit.
Senator PSD in Parlamentul Romaniei de cand se stie, Octavian Opris s-a facut remarcat in perioada 2000-2004 prin numarul interventiilor parlamentare. In patru ani, fostul senator a luat cuvantul in plen de sapte ori; o interventie a fost depunerea juramantului si alta cand si-a anuntat demisia din Parlament, fiind numit sef AEP.