» Cronica ilustrata a aurului este la dispozitia publicului pana in luna mai, la Muzeul din Alba.
» Peste 40 de specialisti au realizat o prima parte a monografiei arheologice dedicate sitului funerar din zona Taul Corna.
Muzeul National al Unirii din Alba Iulia, Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Alba, Muzeul National de Istorie a Romaniei, in parteneriat cu Rosia Montana Gold Corporation, organizeaza in perioada 25 martie – 3 mai 2009 expozitia temporara "Aurarii Apusenilor".
Punctul central al expozitiei "Aurarii Apusenilor" il reprezinta imaginile ce surprind, pe pelicula fotografica, crampeie din viata aurarilor din zona Muntilor Apuseni din perioada interbelica. Autorul lor, Bazil Roman (1913-1993), a imortalizat intr-o cronica ilustrata modul de exploatare a aurului, locurile si oamenii angrenati in cautarea "metalului galben" in aluviunile raurilor sau in galeriile acestor munti. Totodata, a fost lansata partea intai a volumului al III-lea din seria monografica Alburnus Maior, dedicata cercetarilor arheologice preventive de la Rosia Montana. Este a cincea lucrare stiintifica destinata cunoasterii patrimoniului cultural al Rosiei Montane. Cartea prezinta o prima parte a monografiei arheologice dedicate sitului funerar din zona Taul Corna (Rosia Montana).
Lucrarea cuprinde catalogul celor 324 de complexe arheologice studiate, dar si o serie de consideratii generale referitoare la istoricul cercetarii si al descoperirilor, metodologia de investigare si analiza a complexelor si materialelor arheologice, dar si rezultatele acestora. Volumul reprezinta un demers inca singular in Romania in ceea ce priveste publicarea monografica a descoperirilor din necropolele Daciei romane. Cercetarile au fost coordonate de dr. Paul Damian, director adjunct stiintific al Muzeului National de Istorie a Romaniei (MNIR) si au fost realizate de peste 40 de specialisti din institutii reprezentative ale arheologiei si muzeografiei romanesti.