8.2 C
București
marți, 5 noiembrie 2024
AcasăSpecialAu intrat în Cartea Recordurilor cu clisă friptă

Au intrat în Cartea Recordurilor cu clisă friptă

Peste 1.500 persoane au venit, sâmbătă, o poieniță din apropierea localității Pericei, în încercarea de a introduce în Cartea Recordurilor un preparat tradițional din zonă – "clisă friptă-n botă și pită cu ceapă picurată", printre participanți numărându-se și ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, alături de omologul său maghiar, Fazekas Sandor.

"Datorită cepei cultivate, faima Periceiului a străbătut Europa și a ajuns și pe continentul american. În trecut, potrivit documentelor existente, ceapa de Pericei era folosită în bucătăria împărătească de la Viena și a ajuns până în Canada. Ceapa este una dintre cele mai importante legume, fiind cunoscută și folosită în bucătăriile din lumea întreagă. Este una dintre cele mai vechi plante de cultură. În urmă cu 5.000 de ani, ceapa era folosită din plin ca și plantă medicinală. În Egiptul antic era închinată ca ofrandă zeilor. Codul lui Hammurabi (4.000 î.Hr) ne vorbește despre câmpii cultivate cu ceapă. Pentru romanii din antichitate era aliment de bază, soldații din legiunile romane numărându-se printre cei care au răspândit-o în întreaga Europă. Nu lipsea de pe mese nici în Evul Mediu, fiind adeseori folosită ca amuletă împotriva ciumei. Valoarea nutritivă a cepei este ridicată, ea fiind aproape indispensabilă ca și condiment", stă scris pe site-ul de promovare al comunei Pericei, citat de Agerpres.

În urmă cu câțiva ani, localnicii din Pericei, în frunte cu primarul Boncidai Csaba, și-au dat seama că ceapa poate fi nu doar o simplă legumă, ci un element de identitate al zonei. Ideile de promovare având la bază ceapa nu au lipsit, Periceiul fiind singura comună din județ ce a ajuns de două ori în Cartea Recordurilor. 

Ceapa din Pericei a intrat în Cartea Recordurilor, pentru prima dată, în 2007 când, cu prilejul primei ediții a Festivalului Cepei, agricultorii sălăjeni au împletit o cunună din 45.000 de cepe, cu o lungime de 4.518 metri. Cu același prilej, în comună a fost dezvelit Monumentul Cepei, unic în lume, care are o înălțime de șase metri. Statuia a adus un al doilea record mondial în localitate pentru "cel mai mare monument dedicat cepei".

În cadrul celei de-a IX-a ediții a Festivalului Cepei, organizatorii s-au gândit să strângă laolaltă cel mai mare număr de oameni din lume pasionați de "clisă friptă-n botă și pită cu ceapă picurată" cu untura slăninii de porc Mangalița.

Dacă va ajunge sau nu Periceiul, pentru a treia oară, în Cartea Recordurilor, se va ști abia peste ceva vreme, după parcurgerea pașilor necesari unei asemenea tentative. 

Cele mai citite

Neymar s-a accidentat din nou! Doar 27 de minute pe teren în Liga Campionilor Asiei

Neymar, revenit după o absență de un an, a suferit o nouă accidentare în meciul Al-Hilal - Esteghlal, ieșind de pe teren după doar...

Ministerul Finanțelor continuă împrumuturile: încă 75 de milioane de lei pentru finanțarea bugetului

După 500 de milioane de lei împrumutate luni, Ministerul Finanțelor a suplimentat marți cu încă 75 de milioane de lei Luni, Ministerul Finanțelor a împrumutat...

Cine ne apără de autointitulații procurori fiscali – BĂNCILE? Cazul Apador CH- ING

Sub pretextul luptei contra spălării banilor, unele bănci din România abuzează de relația de putere asupra clienților: închid conturi discreționar, sechestrează banii din ele,...
Ultima oră
Pe aceeași temă