15.2 C
București
vineri, 25 octombrie 2024
AcasăSpecialAu fost desemnaţi candidaţii pentru postul de mitropolit de Cluj

Au fost desemnaţi candidaţii pentru postul de mitropolit de Cluj

Membrii Sinodului Mitropoliei Ortodoxe a Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului au stabilit numele celor doi candidaţi la scaunul de mitropolit. Este vorba de arhiepiscopul de Alba Iulia, IPS Andrei Andreicuţ, şi de unul dintre episcopii vicari ai Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului şi Clujului, PS Irineu Pop – Bistriţeanul.

Candidaturile au fost stabilite de cei opt ierarhi care au participat la şedinţa Sinodului Mitropolitan. Printre ei s-a numărat şi Preafericitul Daniel Ciobotea, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care este şi locţiitor de mitropolit. „Au fost date citirii numele celor 24 de ierarhi care sunt eligibili pentru Mitropolie, iar apoi cei prezenţi la şedinţa Sinodului au votat”, a declarat părintele Bogdan Ivanov, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei ortodoxe.

Azi, candidaturile celor doi ierarhi vor fi discutate şi în Adunarea Bisericească a Clujului, compusă din membrii Sinodului mitropolitan, precum şi din 45 de persoane. O treime va fi reprezentată de preoţi, iar două treimi de mireni. 30 de persoane reprezintă Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, iar restul eparhii sufragante mitropoliei din Cluj. Dacă vor considera necesar, membrii Adunării Bisericeşti mai pot desemna un candidat. Apoi, în data de 18 martie, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române va desemna noul mitropolit. Dacă vor considera necesar, membrii Sfântului Sinod vor mai putea adăuga, în prealabil, numele unui candidat.

Cine sunt cei doi candidaţi?

IPS Andrei Andreicuţ a primit harul episcopal în anul 1990, prima dată în calitate de arhiereu vicar, apoi de episcop eparhiot de Alba Iulia. Din anul 1998, el a fost ridicat la rangul de arhiepiscop. IPS Andrei Andreicuţ este doctor al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, absolvent al Facultăţii de Construcţii de Căi Ferate din Bucureşti. IPS Andrei Andreicuţ potrivit unor informaţii, care au fost negate de înaltul ierarh, el ar fi fost recrutat ca informator al fostei Securităţi, cu numele de cod „Ionică”.

PS Irineu Bistriţeanul a fost, înainte de a deveni arhiereu, reprezentant al Patriarhiei Ortodoxe Române pe lângă Patriarhia Ortodoxă a Ierusalimului şi superior al aşezămintelor româneşti din Ierusalim şi Iordan. PS Irineu Bistriţeanul şi-a obţinut doctoratul în Teologie la Universitatea din Bucureşti şi a făcut studii postuniversitare de Teologie şi Etică Socială la celebra universitate Princeton. Înaltul ierarh a fost acuzat că ar fi fost implicat într-o mişcare spirituală care ar fi promovat meditaţia transcedentalistă şi care a fost considerată drept eretică de către Biserica Ortodoxă Română.

Cele mai citite

Gigi Becali a trecut peste înfrângerea cu Rangers și pregătește derby-ul cu Rapid

FCSB a suferit o înfrângere severă în Europa League, fiind învinsă cu 0-4 de Rangers în etapa a treia a competiției. Această partidă a...

Experiment inedit în America! Messi va avea o cameră prinsă în piept în timpului unui meci din MLS

Superstarul argentinian Leo Messi va purta o cameră specială prinsă pe piept în meciul de sâmbătă dintre Inter Miami și Atlanta United, oferindu-le fanilor...

Coreea de Sud ar putea revizui interdicția de a furniza arme letale Ucrainei

Legea sud-coreeană interzice exportul de arme în zonele de conflict activ Președintele Yoon Suk Yeol a declarat că „Dacă Coreea de Nord trimite forțe speciale în războiul din Ucraina,...
Ultima oră
Pe aceeași temă