16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialAtentie, vine canicula!

Atentie, vine canicula!

» Palariile de soare si cremele pentru protectie solara, obligatorii in aceasta perioada.

» Autoritatile sanitare interzic consumul de cafea si alcool persoanelor cu afectiuni cronice.

Copiii si varstnicii trebuie supravegheati cu mare atentie in aceasta perioada in care temperaturile ridicate le pot pune sanatatea in pericol. Autoritatile sanitare recomanda evitarea pe cat posibil a expunerii prelungite la soare intre orele 11.00-18.00. "Oamenii nu trebuie sa abuzeze de aerul conditionat. Aparatul trebuie reglat astfel incat temperatura sa fie cu cinci grade mai mica decat temperatura ambientala. De asemenea, ventilatoarele trebuie folosite doar in cazul in care temperatura aerului nu depaseste 32 grade Celsius.

Persoanele care nu au aer conditionat in locuinta sau la munca sunt sfatuite sa-si petreaca 2-3 ore pe zi in locurile unde exista aceste aparate", a declarat directorul Autoritatii de Sanatate Publica Judeteana Constanta, dr. Marius Enescu. In perioadele cu temperaturi extreme, palariile de soare, dusurile caldute, fructele, legumele, hainele lejere si ample, din fibre naturale si de culori deschise, trebuie sa fie nelipsite. Autoritatile sanitare recomanda consumul de cel putin 1,5 litri de apa pe zi si evitarea pe cat posibil a bauturilor cu continut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahar (sucuri racoritoare carbogazoase). Alcoolul este strict interzis pentru ca favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii. Pe parcursul zilei ferestrele expuse la soare trebuie inchise, iar jaluzelele trase.

» Beti multa apa!
Batranii si persoanele cu afectiuni cronice trebuie sa beneficieze, pe durata caniculei, de o hidratare corespunzatoare cu apa plata, ceai slab indulcit si sucuri naturale. Alimentatia lor trebuie sa fie una bogata in legume si fructe proaspete. Este foarte util ca in aceste perioade persoanele cu afectiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulatie, mentale sau cu hipertensiune sa consulte medicul curant in vederea adaptarii schemei terapeutice la conditiile existente. Este recomandata efectuarea a cate trei-patru dusuri pe zi.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă