21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialAtentate teroriste în Rusia din ultimii 11 ani

Atentate teroriste în Rusia din ultimii 11 ani

Mai multe atacuri teroriste cu bombe detonate în blocuri, în pieţe sau la metrou au zguduit Rusia în ultimii 11 ani. Or, deşi mass-media s-au concentrat pe cele care au survenit în special la Moscova, majoritatea a avut loc în alte oraşe, în special în Caucazul de Nord unde militanţii le pot executa mai uşor, notează publicaţia rusă de limbă engleză, The Moscow Times, citat de Agerpres.

Dacă atacurile cu bombă au loc la Moscova, ele vor capta o mare parte din atenţie. Dacă deflagraţiile au loc „undeva în Caucazul de Nord”, puţini oameni sunt preocupaţi. Puţini îşi amintesc că atacurile cu bombă din 1999 nu au început într-un bloc din Moscova, în luna septembrie a respectivului an, ci în luna martie, la Vladikavkaz. Cine îşi mai aminteşte de câte ori pieţe din Vladikavkaz au fost zguduite de bombe? Cine îşi poate aminti de bomba care a ucis 47 de oameni într-un tren de navetişti în localitatea Iessentuki, din regiunea Stavropol, la 5 decembrie 2003, sau de bombele din piaţa din Samara, la 4 iunie 2004?

Autorităţile au încercat să minimalizeze atacurile în speranţa că oamenii le vor uita. Uneori, numărul victimelor este diminuat. Spre exemplu, este greu de crezut că doar 40 de oameni au murit după atacul cu bombă de la staţia de metrou Avtozavodskaia, la 6 februarie 2004, în condiţiile în care trei garnituri de metrou, pline ochi cu călători la o oră de vârf, au fost complet distruse. De asemenea, este puţin credibil că doar 10 persoane şi-au pierdut viaţa la Samara, în condiţiile în care martorii oculari susţin că au văzut mormane de cadavre.

Ce s-ar putea spune, în continuare, despre dublul atac cu bombă asupra a două avioane care se îndreptau spre Volgograd şi Soci, la 24 august 2004? Timp de trei zile după atacuri, autorităţile au susţinut că avioanele s-au prăbuşit că urmare a unor „probleme mecanice”.

Majoritatea acestor atacuri teroriste nu a fost comisă de ceceni ci de alte etnii hotărâte să poarte un jihad. Militanţi inguşi au fost la baza atacurilor din pieţele din Vladikavkaz, în timp ce atacurile cu bombă din 1999 de la Buinaksk, din Daghestan, au avut la origine militanţi locali care luptau pentru instalarea unui „Islam pur” în republică, susţine The Moscow Times.

Mai multe deflagraţii produse la Moscova au fost orchestrate de doi bărbaţi din republica Karaciai-Cerchezia – Achemez Goşiaiev şi cumnatul său Hakim Abaiev. Goşiaiev a pus de asemenea la cale o serie de atacuri simultane cu bombă, la sfârşitul lui 2000 şi la începutul lui 2001. I s-au alăturat tătarul Denis Saitakov, Rustam Ahmiarov, pe jumătate başkir, pe jumătate rus.

Din momentul în care Iunus-Bek Ievkurov a devenit preşedintele Inguşetiei în octombrie 2008, republica nu a mai fost un paradis sigur pentru militanţi. În consecinţă, virtualul „emirat al Caucazului” a trecut la ofensivă.

Chiar dacă este puţin probabil ca numărul militanţilor în Caucazul de Nord să fi crescut dramatic, statutul lor s-a schimbat radical. Afaceriştii din regiune le plătesc radicalilor taxă de protecţie, iar oficialii care au dat mită pentru a-şi asigura posturi influente la Moscova nu îndrăznesc să refuze să plătească taxă de protecţie wahhabilor. În Caucazul de Nord, trebuie să joci după regulile locale. Dacă trădezi un militant, altul te va ucide.

În aceste condiţii, este clar că e doar o chestiune de timp până un alt atac terorist va urma atacului cu bombă asupra trenului Nevski Express din luna noiembrie. De asemenea, având în vedere modalitatea unică în care autorităţile ruse combat terorismul, este de aşteptat ca ele să continue războiul lor necruţător împotriva terorismului, întrerupând şi mai multe marşuri ale disidenţilor politici şi obţinând şi mai mulţi bani din afaceri, relevă în final ziarul.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă