11.6 C
București
vineri, 1 martie 2024
AcasăSpecialAtentat împotriva unui gazoduct la graniţa Turciei cu Iranul. Autorităţile turce suspectează...

Atentat împotriva unui gazoduct la graniţa Turciei cu Iranul. Autorităţile turce suspectează PKK

Un gazoduct iraniano-turc din provincia Agri (estul Turciei), a fost avariat joi seara în urma unui atentat, au afirmat vineri autorităţile locale, iar reparaţiile ar putea dura o săptămână, potrivit unor surse din cadrul Ministerului Energiei, relatează AFP, citat de Mediafax.

“Lucrările continuă pentru stingerea incendiului. S-a stabilit că incidentul a fost provocat de un atac terorist”, au declarat serviciile guvernatorului Agri într-un comunicat citat de agenţia de presă Anatolia.

Explozia s-a produs joi, în jurul orei 23.10 (23.10 ora României), la doi kilometri de oraşul Agri, provocând un incendiu, potrivit Anatolia.

Numeroase unităţi de pompieri au fost trimise la faţa locului, iar vanele gazoductului au fost închise, a adăugat agenţia, afirmând că incendiul a fost stins vineri dimineaţă.

Guvernoratul nu a oferit informaţii despre autorii atentatului, dar sunt suspectaţi rebelii kurzi din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), căruia i-au fost deja imputate sabotaje similare.

Contactată de AFP, o sursă din cadrul Ministerului Energiei care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului a declarat că lucrările de reparaţie au început şi durează aproximativ o săptămână, în timpul căreia Turcia nu va primi gaz iranian.

Această pierdere va fi compensată printr-o creştere a achiziţiilor de gaz din Azerbaidjan şi din Rusia, prin conducta submarină Blue Stream, care leagă Rusia de Turcia prin Marea Neagră, a adăugat această sursă.

Turcia primeşte între 15 şi 18 miliarde de metri cubi de gaz pe zi prin gazoductul iranian, care leagă oraşul Tabriz (nord-vestul Iranului) de Ankara.

PKK, considerat o organizaţie teroristă de Ankara şi de numeroase ţări, desfăşoară de 27 de ani acţiuni armate pentru a obţine autonomia sud-estului şi estului Turciei, cu majoritate kurdă. Conflictul kurd din Turcia a provocat moartea a peste 45.000 de persoane, potrivit armatei.

Cele mai citite

Grav abuz DNA. Șapte ani de închisoare degeaba pentru Adamescu, într-un dosar instrumentat

Într-un caz care a ridicat serioase semne de întrebare cu privire la legalitatea și integritatea procurorilor anticorupție, Tribunalul București a emis o hotărâre...

Navalnîi a fost ănmormântat

Liderul opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, care a murit la 16 februarie la vârsta de 47 de ani într-o închisoare din regiunea arctică rusă, a fost înmormântat...

Lista preliminară a stranierilor convocați de selecționerul Edward Iordănescu pentru amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia

Luna aceasta, naționala României dispută primele amicale din 2024, iar selecționerul Edward Iordănescu a trimis 28 de convocări preliminare pentru fotbaliști care evoluează în...
Ultima oră
Pe aceeași temă