5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialATENTAT cu maşină-capcană împotriva Ambasadei Franţei la Tripoli. Vezi ce declară ambasadorul...

ATENTAT cu maşină-capcană împotriva Ambasadei Franţei la Tripoli. Vezi ce declară ambasadorul Franţei în România despre incident

UDPATE. Ambasadorul Franţei în România, Philippe Gustin, afirmă că nimeni nu îşi putea închipui „nici chiar în visele cele mai urâte” ce s-a întâmplat la Tripoli, unde ambasada franceză a fost ţinta unui atentat cu maşină-capcană, scrie Mediafax.

El a precizat însă că „totul este posibil pretutindeni”.Ambasadorul Franţei în România, Philippe Gustin, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că nimeni nu îşi putea închipui „nici chiar în visele cele mai urâte” ce s-a întâmplat la Tripoli, unde ambasada franceză a fost ţinta unui atentat cu maşină-capcană.

„Sunt ambasador şi, cum le spuneam domnului preşedinte al CJ Mureş şi domnului prefect, misiunea mea este de a mă gândi la ce e mai rău. Totul este posibil pretutindeni. Nimeni, nici chiar în visele cele mai urâte, nu îşi putea închipui aşa ceva. Pe de altă parte, nu trebuie să devenim paranoici. Trebuie pur şi simplu să fim atenţi, să nu fim iresponsabili şi să organizăm lucrurile într-o manieră foarte corectă. Şi de aceea avem un dispozitiv de securitate organizat în colaborare cu Jandarmeria din România, care este adaptat şi care poate fi, desigur, întărit dacă există riscuri care cresc”, a declarat Gustin.

_ _ _ _

UPDATE. Ministrul libian de Externe Mohammed Abdel Aziz a condamnat atentatul cu maşină-capcană comis marţi împotriva Ambasadei Franţei din Tripoli, pe care l-a calificat drept „act terorist”, relatează AFP, potrivit Mediafax.

„Condamnăm ferm acest act pe care îl considerăm un act terorist împotriva unei ţări surori ce a sprijint Libia în timpul revoluţiei” din 2011, care a îndepărtat de la putere regimul lui Muammar Kadhafi, a declarat pentru AFP Abdel Aziz, prezent la locul atentatului.

„Regretăm acest act şi ne exprimăm solidaritatea cu Guvernul şi poporul francez”, a declarat el, anunţând formarea unei Comisii francezo-libiene de anchetă asupra circumstanţelor atacului.

Ministrul a refuzat să ofere vreo informaţie cu privire la motive sau autori ai atentatului, subliniind că este necesar să fie aşteptate rezultatele anchetei.

El i-a îndemnat pe libieni, în acest context, să coopereze cu forţele de securitate şi să le furnizeze orice informaţie despre alte eventuale ameninţări.

Anchetatori libieni au sosit la locul unde a fost comis atentatul, în timp ce forţe de securitate încercau, în continuare, să evacueze sectorul.

_ _ _ _

UPDATE. Franţa „condamnă cu cea mai mare fermitate atentatul” comis împotriva ambasadei sale din Tripoli, în Libia, soldat cu doi răniţi în rândul personalului, a declarat ministrul francez de Externe Laurent Fabius, relatează AFP, potrivit Mediafax.

Aflate „în legătură cu autorităţile libiene, serviciile statului vor face totul pentru elucidarea circumstanţelor acestui act odios şi ca autorii să fie identificaţi rapid”, a declarat ministrul, citat într-un comunicat.

„Le transmit agenţilor francezi urări de însănătoşire, solidaritatea şi profunda mea simpatie”, conchide Fabius, fără să ofere precizări asupra modului în care a fost comis atentatul.

Potrivit unei surse din cadrul securităţii libiene, ambasada franceză a fost vizată de o maşină-capcană. Explozia a avariat puternic imobilul, potrivit unei surse franceze aflate la faţa locului.

Un corespondent AFP a constat că imobilul în care se află sediul Cancelariei a fost puternic avariat şi că o parte a zidului incintei a fost distrusă. Două maşini parcate în faţa ambasadei au fost arse complet.

Ambasada funcţionează într-o vilă cu două etaje, la colţul unei străzi, în cartierul rezidenţial Gargaresh.

_ _ _ _

Un atentat cu maşină-capcană a vizat marţi Ambasada Franţei din Tripoli, iar doi paznici francezi au fost răniţi, dintre care unul grav, fiind produse pagube materiale importante, potrivit unei surse franceze, relatează AFP, potrivit Mediafax.

O sursă în domeniul securităţii libiene a declarat că explozia, produsă la ora locală 07.00 (08.00, ora României), a fost provocată de o maşină-capcană.

Potrivit unui corespondent AFP la faţa locului, clădirea, în care se află sediul Cancelariei, a fost puternic avariată, iar o parte a unui zid al incintei a fost distrusă. Două maşini parcate în faţa ambasadei au fost arse.

O sursă din cadrul Ambasadei Franţei a afirmat că doi paznici au fost răniţi, unul grav, iar altul avea doar câteva zgârieturi.

„Nu a mai rămas nimic din biroul meu”, a declarat pentru AFP o angajată franceză de la ambasada care funcţionează într-o vilă cu două etaje situată la colţul unei străzi, în cartierul rezidenţial Gargaresh.

„S-a auzit o explozie puternică, la ora (locală) 7.00 (8.00, ora României). A fost o mare eroare ca Ambasada Franţei să fie instalată în cartierul nostru”, a declarat un vecin venit la faţa locului.

Forţele de securitate încercau să evacueze locul şi să blocheze perimetrul.

Din cauza puterii exploziei, două vile din faţa ambasadei au suferit pagube importante, iar ferestrele unui magazin, situat la o distanţă de 200 de metri, au fost sparte din cauza suflului. Strada din faţa Cancelariei a fost inundată de apă ca urmare a exploziei unei conducte.

Nicio informaţie nu a putut fi obţinută imediat cu privire la motivele sau autorii atentatului.

În 2011, Franţa a condus o coaliţie, împreună cu Marea Britanie, care a efectuat raiduri aeriene împotriva forţelor regimului lui Muammar Kadhafi, cu scopul de a ajuta rebeliunea.

Operaţiunea, lansată printr-o rezoluţie ONU vizând protejarea civililor în Libia, s-a soldat cu îndepărtarea de la putere a regimului lui Muammar Kadhafi, ucis în octombrie 2011, la sfârşitul unui conflict care a durat opt luni.

Dar, după îndepărtarea de la putere a regimului lui Kadhafi, lipsa securităţii persistă în ţară, în special în regiunea Benghazi (est), afectată de atentate şi asasinate ce i-au determinat pe occidentali să părăsească oraşul. Un atentat comis împotriva consulatului american de la Benghazi, în septembrie 2011, s-a soldat cu uciderea ambasadorului şi a trei americani.

Actele de violenţă sunt adeseori imputate islamiştilor radicali, care îşi reglează conturile după ce au fost urmăriţi în timpul regimului lui Kadhafi. Asigurarea securităţii rămâne apanajul miliţiilor în numeroase sectoare importante, care trebuie integrate în armată sau poliţie.

La aceasta se adaugă contextul regional, marcat de conflictul din Mali, unde armata franceză a intervenit la solicitarea autorităţilor de la Bamako, în urma unei ofensive islamiste către sud, în ianuarie.

Grupări armate jihadiste – Mişcarea pentru Unicitate şi Islam în Africa de Vest (MUJAO) şi Al-Qaida din Maghrebul Islamic (AQMI) -, vizate de intervenţia franceză în nordul Mali, au ameninţat că vor ataca interese franceze ca represalii.

Cele mai citite

Avertizări meteo pentru jumătate din țară: Coduri portocaliu și galben de vânt, viscol și ploi

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis cinci avertizări meteo, valabile miercuri și joi, care vizează peste jumătate din țară, inclusiv Capitala. Un Cod portocaliu...

Vasul rusesc care s-a scufundat în Marea Mediterană, victima unui „act de terorism”, susține Rusia

Un vas cargo rus, numit "Ursa Major", care s-a scufundat în Marea Mediterană, a fost victima unui „act de terorism”, potrivit agenției de știri...

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei Române: Societatea civilă românească a dovedit forță și curaj

Anul 2024 ne-a adus multe motive de îngrijorare, la noi și în întreaga lume. Dar am încredere în națiunea noastră și în puterea ei...
Ultima oră
Pe aceeași temă