37 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăSpecialAtacul terorist de la Nisa: Cinci suspecți, plasați în arest preventiv

Atacul terorist de la Nisa: Cinci suspecți, plasați în arest preventiv

Cinci persoane suspectate că au ținut legătura cu autorul atacului terorist de la Nisa, înainte să aibă loc tragedia soldată cu 84 de morți și 300 de răniți, au fost puşi sub acuzare de judecătorii antiterorişti şi plasaţi în arest preventiv, potrivit unor surse din cadrul Parchetului de la Paris, citate de AFP, informează Agerpres.

Chokri C., Mohamed Oualid W. şi Ramzi A. au fost puşi sub acuzare în principal pentru „complicitate la crime în formă organizată în relaţie cu o acţiune teroristă”, a precizat Parchetul.

Ramzi A. a fostpus sub acuzare pentru „infracţiuni la legislaţia privind armele în legătură cu o acţiune teroristă”, împreună cu un cuplu de albanezi, Artan H. şi Enkeledja Z.

Citește și: Franța, în stare de urgență pentru încă șase luni, după atacul terorist de la Nisa

Ultimii trei suspecţi sunt bănuiţi că participat la procurarea unui pistol cu care ucigaşul, Mohamed Lahouaiej Bouhlel, a deschis focul asupra poliţiştilor înainte de a fi împuşcat.

Cei cinci suspecţi, patru bărbaţi, cu vârste între 22 şi 40 de ani, şi o femeie de 42 de ani, au fost în contact cu atentatorul ori sunt bănuite că i-au furnizat pistolul automat cu care tunisianul de 31 de ani a tras asupra poliţiştilor din camionul lansat asupra mulţimii pe Promenade des Anglais. 

Citește și: Dacian Cioloș: Evoluția românilor răniți în atacul de la Nisa este bună. Sper că se vor însănătoşi cât mai repede

Unul dintre suspecţi, arestat vineri, este un bărbat de 40 de ani, prezentat drept o cunoştinţă veche a lui Lahouaiej Bouhlel, rezident la Nisa de mai mulţi ani. Sâmbătă a fost reţinut un suspect de 22 de ani, destinatarul unui SMS trimis de Lahouaiej Bouhlel cu câteva minute înaintea atacului şi în care îl felicita pentru pistolul pe care acesta i l-a furnizat cu o zi în urmă. În SMS mai era vorba de alte „cinci arme de la amicul tău”, destinate unei alte persoane şi prietenilor săi. La interogatoriu, tânărul l-a indicat drept furnizor al pistolului pe un albanez de 38 de ani, reţinut duminică împreună cu partenera sa. Tot duminică, anchetatorii au arestat un bărbat de 37 de ani pe care Mohamed Lahouaiej Bouhlel îl prezintă în SMS-uri ca destinatar al celorlalte arme. 

84 de persoane au murit și 300 au fost rănite după ce Mohamed Lahouaiej Bouhlel a intrat cu camionul în mulțimea adunată la Nisa să vadă focurile de artificii de Ziua Franței. Atacul a fost revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic. În acest context, starea de urgență a fost prelungită, pentru o perioadă de șase luni.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă