7.3 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSpecialAtacul la preşedinte – o nouă înscenare marca „Kremlin“?

Atacul la preşedinte – o nouă înscenare marca „Kremlin“?

Prima informaţie despre presupuşii terorişti arestaţi la Odessa într-o operaţiune condusă de serviciul ucrainean de contraspionaj, SBU, în colaborare cu serviciile secrete ruse FSB, a fost făcută publică în 7 februarie, când purtătorul de cuvânt al SBU a anunţat, fără alte explicaţii, arestarea a trei bărbaţi, suspectaţi de activităţi teroriste; la acea dată, nu s-a pomenit nimic despre un complot împotriva lui Vladimir Putin. Duminică, postul de televiziune de stat al Rusiei, Kanal 1, a transmis imagini cu declaraţiile a doi dintre arestaţi – cetăţeanul kazah Ilia Pianzin şi cecenul Adam Osmaev; conform jurnaliştilor ruşi, acesta din urmă ar fi locuit pentru mai multă vreme în Londra.

Descriind misiunea grupului său, Osmaev a declarat că „scopul nostru era să mergem la Moscova şi să încercăm să îl omorâm pe premierul Putin.  Termenul limită era după alegerile prezidenţiale”. Conform lui Osmaev, pentru atentat ar fi urmat să fie folosite mine anti-tanc. Pianzin a adăugat că în cadrul misiunii ar fi urmat să aibă loc şi mai multe acte de sabotaj ale unor instituţii economice. Un ofiţer de securitate rus a declarat pentru Kanal 1 că suspecţii se aflau în posesia mai multor înregistrări video ale convoiului oficial al lui Vladimir Putin, filmate din diverse unghiuri.

Conform televiziunii ruse, atentatul ar fi fost pus la cale de liderul terorist cecen Doku Umarov, care şi-a adjudecat în trecut responsabilitatea pentru mai multe atacuri din Rusia, printre care şi cel din ianuarie 2011 asupra aeroportului Domodedovo din Moscova, în care au fost ucise 37 de persoane, şi atacul asupra metroului din Moscova din martie 2010, în care au murit 40 de oameni. Complotul a fost însă descoperit în urma unei explozii care a avut loc în apartamentul din Odessa în care locuiau doi dintre presupuşii terorişti.

„Putin a dejucat propriul său atentat”

După cum relatează agenţia de ştiri Reuters, mulţi ruşi s-au arătat sceptici în privinţa veridicităţii scenariului vehiculat de serviciile secrete ruse şi ucrainiene; astfel, Zilnur, un utilizator al siteului de microblogging Twitter, a comentat laconic evenimentul: „mă uit la ştiri şi văd că Putin a dejucat propriul său asasinat, chiar înaintea alegerilor. Ce clovni!”.

Şi publicaţia germană Der Spiegel pune sub semnul întrebării dacă nu complotul, atunci cel puţin momentul anunţării acestuia – deosebit de prielnic pentru Vladimir Putin. „Există speculaţii conform cărora timingul serviciilor secrete ar putea avea şi un rol propagandist, care să îi dea lui Putin ocazia de a se profila drept bărbatul puternic al statului şi un garant pentru siguranţa sa”. Politologul Nikolai Petrov de la Institutul Carnegie din Moscov a declarat pentru publicaţia germană că „influenţa acestei ştiri asupra alegătorilor va fi probabil foarte mică, însă ideea din spatele ei este clară: naţiunea rusă trebuie să se unească în spatele conducătorului Putin”. Părerea sa este împărtăşită de politologul moscovit Alexander Golz: „bineînţeles că ne putem întreba de ce acest complot a fost dezvăluit tocmai acum. Pentru cei care conduc campania lui Putin, el este o muniţie suplimentară, cu ajutorul căreia toţi cei care demonstrează împotriva lui Putin pot fi situaţi, ideologic, în apropierea teroriştilor”, a declarat Golz jurnaliştilor germani.

Un scenariu cunoscut

În reportajul postului de televiziune Kanal 1 s-a adus în discuţie şi posibilitatea existenţei unei „filiere londoneze” – făcându-se astfel legătura între unul dintre bărbaţii arestaţi şi oligarhul Boris Berezovski; acesta locuieşte din 2003 în capitala Marii Britanii şi este ţinta unei campanii de defăimare condusă de Kremlin. Astfel, oficialităţile ruse l-au acuzat pe Berezovski că ar fi implicat în asasinarea jurnalistei Anna Politkovskaia, care a fost ucisă în 2006 – o teorie în sprijinul căreia nu au fost însă aduse niciodată dovezi.

După cum subliniază Der Spiegel, nu este pentru prima oară când un complot împotriva lui Putin este dezvăluit – din „întâmplare” – în ajunul alegerilor prezidenţiale: în 2008, Şahvelad Osmanov, un tânăr din Tadjikistan, a fost arestat chiar în ziua scrutinului electoral – sub acuzaţia că ar fi închiriat un apartament în Piaţa Roşie din Moscova, de la fereastra căruia ar fi urmat să îi împuşte pe Vladimir Putin şi Dimitri Medvedev. Rămâne de văzut în ce măsură ceea ce se repetă este istoria – sau un scenariu scris, poate, chiar la Kremlin.

Cele mai citite

Drăgușin, vizat în tactica lui Liverpool! Planul lui Arne Slot pentru victoria categorică împotriva lui Spurs

Liverpool a învins Tottenham cu un categoric 6-3 în etapa a 17-a din Premier League, grație unei tactici meticulos pregătite de antrenorul Arne Slot,...

Vin întăriri pentru Șumudică! Transferul lui Denis Ciobotariu aproape de a fi realizat

Rapid caută soluții pentru a întări echipa în vederea calificării în play-off-ul Superligii, iar Denis Ciobotariu este una dintre țintele principale ale lui Marius...

Nava rusească „Ursa Major” s-a scufundat în Marea Mediterană

Nava cargo rusească „Ursa Major” s-a scufundat în Marea Mediterană, între Spania și Algeria, în urma unei explozii produse în sala mașinilor, relatează Reuters. Din...
Ultima oră
Pe aceeași temă