25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialAstronautul care a depășit RECORDUL de timp petrecut în spațiu, a revenit...

Astronautul care a depășit RECORDUL de timp petrecut în spațiu, a revenit pe Pământ

Astronautul rus Ghenadi Padalka, omul care a petrecut cel mai mult timp în spațiu, s-a întors pe Pământ. El a aterizat în stepele din Kazakhsta, sâmbătă dimineață, într-o capsulă Soyuz.

Padalka părăsise, în capsula Soyuz, Stația Spațială Internațională (ISS) în noaptea de vineri spre sâmbătă, iar la ora 4.51 GMT (ora 6.51 România) a aterizat în Kazakhstan.

O dată cu astronautul rus, au revenit pe Terra, în aceeași capsulă, și kazahul Aidyn Aimbetov si danezul Andreas Mogensen, ultimii doi petrecând pe orbită mai puțin de zece zile.

Ghenadi Padalka, in varsta de 57 de ani, a stat pe ISS 879 de zile. Recordul anterior era detinut de Serghei Krikalev, care a stat pe orbita 803 zile, conform Mediafax.

Americanii de la NASA intentioneaza ca în următorii 10 ani echipajele umane să ajungă dincolo de Stația Spațială Internațională, în vederea pregătirii misiunilor pe Marte, care ar trebui să debuteze în jurul anului 2030.

ISS este un proiect spatial in valoare de 100 de miliarde de dolari, finantat in principal de Statele Unite ale Americii si la realizarea caruia participa 16 tari. Statia este ocupata in permanenta, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se afla pe orbita terestra la o altitudine de 400 de kilometri, efectuand o rotatie completa in jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigand cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ ora. Cantarind peste 408 tone, ISS ofera un spatiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă