19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialAstazi, ploi de peste 20 l/mp in sud

Astazi, ploi de peste 20 l/mp in sud

In tara. Vreme calda pentru aceasta perioada din an, insa in general inchisa, cu precipitatii mai ales sub forma de ploaie in toate regiunile. Local, in jumatatea de sud a teritoriului, cantitati de apa de peste 20 l/mp. Vant cu intensificari la munte si temporar in restul zonelor. Maxime 2…12°C; minime -1…7°C. Izolat, polei in centrul tarii si la munte. Presiunea in scadere.
Zapada la munte. Predeal – 37 cm, Semenic – 105 cm, Stana de Vale – 83 cm, Vladeasa – 15 cm, Paltinis – 38 cm, Sinaia 1500 – 55 cm, Vf. Omu – 77 cm, Ceahlau Toaca – 41 cm, Parang – 40 cm, Vf. Cristianu Mare – 82 cm.
Maine, maximum 13°C
In tara. Vreme calda. Ploi pe arii restranse, mai ales in vestul teritoriului. In zona montana inalta, precipitatii mixte. Vant cu intensificari la munte, iar la inceputul intervalului si pe litoral. Maxime 3…13°C; minime 2…5°C. In timpul noptii, conditii de ceata si de polei in centrul tarii. Presiunea atmosferica, in continua scadere usoara.
Comentariul specialistului
Incalzirea la care asistam este provocata de transportul de aer dinspre marile sudice, de la nivelul solului pana in straturile inalte ale atmosferei. Aceasta masa de aer va inainta spre noi pe o traiectorie tinzand sa devina meridionala (paralela, la nivel local, cu meridianele geografice). Consecinta acestui tip de circulatie este in primul rand incalzirea, iar apoi precipitarea apei din aerul bogat in vapori. Spre deosebire de celelalte zile ale acestei saptamani, cand precipitatiile se vor abate in toate regiunile, maine va fi o zi relativ linistita; vineri si sambata, cantitati mai mari de apa sunt de asteptat sa se acumuleze in vestul si sudul tarii.
In Europa, mai mult ploi si ninsori
Vremea va fi in general inchisa. Vor cadea precipitatii sub forma de ninsoare in tarile nordice si nord-estice, predominant ninsori in tarile centrale si sub forma de ploaie in sud-estul continentului. In Peninsula Balcanica, cantitatile de apa vor fi mai insemnate. In rest, innorarile vor fi trecatoare, iar precipitatiile – izolate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă