27.6 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăSpecialAsociaţiile de locatari, trimise să cureţe gunoaiele şi subsolurile inundate

Asociaţiile de locatari, trimise să cureţe gunoaiele şi subsolurile inundate

Edilii nu s-au arătat impresionaţi de avertismentul Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti (DSPB), potrivit căreia a crescut numărul de şobolani şi ţânţari din Capitală. S-au mulţumit să spună că au luat măsurile necesare, iar bucureştenii trebuie să pună şi ei mâna la treabă.

Primăria are un contract prin care plăteşte sume exorbitante unei firme care se ocupă de stârpirea şobolanilor şi a ţânţarilor, dar când se pune problema înmulţirii necontrolate a acestora, responsabilitatea este pasată de edili la asociaţiile de proprietari de la blocuri şi la proprietarii caselor.

„Amintim că asociaţiile de locatari au obligaţia să ia măsuri în ceea ce priveşte acumulările de deşeuri necontrolate, care favorizează dezvoltarea populaţiilor de şobolani, şi eventualele subsoluri inundate, care constituie factori favorizanţi dezvoltării larvelor şi ulterior populaţiilor adulte de ţânţari”, au declarat reprezentanţii Primăriei Capitalei.

Aceştia s-au arătat deranjaţi de informaţiile apărute în presă, în ultimele zile, în legătură cu o informare făcută de DSP care atrăgea atenţia asupra creşterii numărului de şobolani şi ţânţari, mai ales în zonele de case şi vile. Edilii au afirmat că tratamentele de deratizare şi dezinsecţie sunt în curs de desfăşurare.

Uite informarea, nu e informarea

În afară de comunicatul de presă dat în urmă cu nouă zile de DSPB, reprezentanţii acestei instituţii spun că au atras în mai multe rânduri atenţia edililor în legătură cu situaţia din Bucureşti. „Am trimis inclusiv la sfârşitul anului trecut o informare către Primăria Capitalei prin care le atrăgeam atenţia că nu s-a făcut «Ultima trecere de combatere a şobolanilor». Înştiinţările sunt trimise periodic către primărie, iar acum am trimis inclusiv la Prefectura Capitalei”, a declarat Cristina Tase, responsabila pentru relaţii cu presa de la DSPB.

Cu toate acestea, edilii susţin că nu au primit nici o adresă oficială în acest sens de la DSPB şi că înmulţirea şobolanilor se referă la o situaţie punctuală.

Contract de milioane

Creşterea numărului de şobolani şi ţânţari s-a produs în condiţiile în care Bucureştiul are unul dintre cele mai scumpe contracte pentru asigurarea serviciilor de combatere a rozătoarelor şi insectelor. România liberă a dezvăluit că bucureştenii plătesc pentru dezinsecţie de 28 de ori mai mult decât locuitorii Budapestei şi de 3,5 ori mai mult pentru deratizare. De altfel, potrivit unui raport din 2010 al Autorităţii pentru Reglementarea Achiziţiilor Publice, contractul încheiat cu firma 3DB, în valoare de 7,7 milioane euro, este ilegal.

Cele mai citite

Adriean Videanu și soția, „pensionarii” de lux, prinși la vamă cu bijuterii de peste jumătate de milion de euro

Fostul ministru al Economiei și soția sa au fost opriți în aeroportul din Munchen, pentru că nu au declarat bijuterii de peste 650.000 de...

Ai putea ucide UE, spune Franța. Ba nu ai putea, răspunde Germania

Macron și Scholz se înfruntă din nou, pentru a contracara America protecționistă și puterea chineză Emmanuel Macron și Olaf Scholz conduc cele mai mari două...

Trei candidaturi la prezidențiale au fost contestate la CCR. Sâmbătă se analizează sesizările

Sâmbătă este ultima zi de depunere a candidaturilor la cea mai înaltă funcție în stat. În cursa pentru Cotroceni sunt 10 candidați până acum Sâmbătă...
Ultima oră
Pe aceeași temă