21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialAsociaţia pentru Adevărul Revoluţiei Cluj solicită o comisie pentru inventarierea revoluţionarilor

Asociaţia pentru Adevărul Revoluţiei Cluj solicită o comisie pentru inventarierea revoluţionarilor

Asociaţia pentru Adevărul Revoluţiei Cluj îi cere premierului Emil Boc constituirea unei comisii speciale care să inventarieze persoanele care au certificat de revoluţionar pentru a decide cine are dreptul să primească indemnizaţii din partea statului, potrivit Mediafax.

Aurel Coltor, preşedintele Asociaţiei pentru Adevărul Revoluţiei Cluj, care reuneşte răniţi şi urmaşi ai eroilor martiri, a declarat, luni, că viitoarea comisie ar trebui condusă de preşedintele asociaţiei LORD, din Bucureşti, Dorin Maxim, „care ar pune ordine în acest domeniu”.

Sunt de acord cu intenţia premierului Emil Boc de a face curăţenie în rândul revoluţionarilor pentru că sunt foarte mulţi falşi, care primesc foarte mulţi bani. Din cei 20.000 de luptători de la nivel naţional, jumătate nu merită acest statut şi să primească 2.500 de lei lunar, bani care s-ar putea economisi şi s-ar da pentru pensii sau investiţii. Mulţi luptători merită astfel de certificate, dar majoritatea nu merită şi trebuie făcută o selecţie. Voi trimite, luni, o scrisoare premierului Emil Boc prin care cer constituirea unei comisii speciale de inventariere a persoanelor care au certificat de revoluţionar, condusă de Dorin Maxim, preşedintele LORD, asociaţie de răniţi din Bucureşti, care ar pune ordine în acest domeniu. El să îşi aleagă o echipă la nivel naţional şi ar rezolva problema”, a spus Coltor.

Potrivit acestuia, dacă premierul lasă decizia acordării indemnizaţiilor de revoluţionar pe membrii actualelor structuri, „nu se va rezolva nimic”.

„Dacă premierul acceptă tot aceiaşi oameni care sunt acum în structurile revoluţionarilor, la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor – Comisia Parlamentară, nu rezolvă nimic, pentru că ei au dat certificate de revoluţionar şi nu se pot exclude ei pe ei”, a precizat Aurel Coltor.

El a subliniat că în ceea ce priveşte judeţul Cluj din cei peste 300 de luptători înregistraţi şi care beneficiază de certificate de revoluţionar şi de drepturile aferente, doar circa 100 au participat, cu adevărat, la Revoluţia din 1989.

„Revoluţia la Cluj a fost doar în 21 decembrie 1989. După fuga lui Ceauşescu nu a mai fost Revoluţie, a fost preluarea puterii, nu s-a mai tras, nu a mai curs sânge”, a afirmat Coltor.

Asociaţia pentru Adevărul Revoluţiei Cluj este cea mai mare din judeţul Cluj şi numără circa 200 de membri, răniţi în Revoluţie şi urmaşi ai eroilor martiri.

Premierul a declarat, vineri, că drepturile materiale destinate revoluţionarilor trebuie repartizate în funcţie de resursele bugetare disponibile şi acordate cu prioritate urmaşilor persoanelor decedate sau familiilor cu răniţi în urma Revoluţiei.

Anterior, el a afirmat, la postul B1 TV, că plata stipendiilor destinate revoluţionarilor, care necesită milioane de euro anual de la buget, se mai justifică doar pentru urmaşii persoanelor decedate sau grav rănite în Revoluţia din 1989, iar problema trebuie discutată chiar dacă tema este una sensibilă.

Luni, reprezentanţii mai multor organizaţii de revoluţionari au venit la sediul Guvernului pentru a-i cere premierului Emil Boc lămuriri privind ultimele sale declaraţii referitoare la drepturile materiale ale persoanelor care au luptat la Revoluţie şi a-i cere să nu li se retragă aceste alocaţii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă