20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialAsistenti personali profesionisti pentru copiii cu dizabilitati

Asistenti personali profesionisti pentru copiii cu dizabilitati

In noul proiect de lege propus de ANPH privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, adoptat de guvern saptamana trecuta, se prevede si infiintarea ocupatiei de asistent personal profesionist. Astfel, aceste persoane calificate si atestate profesional vor putea lua acasa o persoana cu handicap, care in prezent este institutionalizata si care poate, din punct de vedere medical, sa fie „adoptata”, dupa modelul asistentilor maternali.
Intr-o prima etapa, care se va desfasura pe parcursul acestui an, asistentii personali profesionisti isi vor indrepta atentia asupra a circa 1.500 de copii cu handicap, care au crescut intr-un mediu familial si, care ajungand la varsta de 18 ani, ar urma sa intre intr-un centru rezidential. In acest fel, acesti tineri isi vor continua existenta intr-un mediu familial.
Asistentul personal profesionist va avea un salariu echivalent cu cel al asistentului social cu studii medii, aproximativ de 4.000.000 lei, si va beneficia de decontarea tuturor cheltuielilor de intretinere cu persoana pe care o asista. Cu mentiunea ca aceste cheltuieli nu vor putea depasi plafonul cheltuielilor efectuate de autoritatile locale, in prezent, pentru ingrijirea persoanelor cu handicap, in mediu rezidential, respectiv, 10-11 milioane lei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă