19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialAsistentele din maternitati cresc copiii altora

Asistentele din maternitati cresc copiii altora

O situatie grava cu care se confrunta cadrele medicale de la sectiile de Obstetrica-Ginecologie si Pediatrie ale Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta sunt abandonurile copiilor nou-nascuti. De foarte multe ori, mamele fug chiar din sala de nasteri, imediat dupa ce au adus pe lume bebelusul.

Medicii ginecologi spun ca parasirea maternitatii imediat dupa nastere poate avea consecinte extrem de grave asupra starii lor de sanatate, deoarece acestea nu au primit ingrijirile postnatale necesare. Cat despre micutii abandonati, ei raman la mila personalului medical. Problema este ca noua legislatie in domeniu impiedica institutionalizarea copiilor cu varste mai mici de doi ani in centre de plasament, asa ca spitalele se transforma pe zi ce trece in adevarate crese.

Autoritatile locale, mobilizate

UNICEF in colaborare cu Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Constanta au semnat, ieri, o conventie ale carei obiective principale sunt prevenirea abandonului in randul femeilor gravide, in randul mamelor care au nascut deja si prezinta riscul de a-si abandona copiii.
Se mai doreste stabilirea unei retele de comunicare si a unui mecanism de referire intre institutiile care desfasoara activitati de asistenta medico-sociala in vederea prevenirii reale a acestui fenomen.
Parteneri in program sunt Directia de Sanatate Publica, Inspectoratul Scolar Judetean, Serviciul Autoritate Tutelara si Protectia Copilului, Inspectoratul Judetean de Politie, Directia Publica Judeteana de Evidenta a Persoanelor, Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala Constanta, precum si Arhiepiscopia Tomisului si Consiliul Judetean Constanta.

Cu ochii pe spital

Echipa multidisciplinara va fi coordonata de catre reprezentantii Directiei generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Constanta. Activitatea se va desfasura in cadrul Sectiei Neonatologie I a Spitalului Judetean de Urgenta. Factorii implicati in proiect si DGASPC vor asigura monitorizarea si evaluarea tuturor activitatilor si vor efectua o informare catre UNICEF cu privire la eventualele dificultati intampinate. Una dintre cele mai mari probleme intampinate in ceea ce priveste copilul abandonat se refera la actele de identitate. Acestea vor fi asigurate, in mod gratuit, de Directia Publica Judeteana de Evidenta a Persoanelor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă