15.4 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSpecialAsistenta unui parlamentar britanic, acuzată că este agent rus

Asistenta unui parlamentar britanic, acuzată că este agent rus

Agenţia de spionaj rusă, GRU, pare să mizeze tot mai mult pe tinere atrăgătoare, educate în Occident. Katia Zatuliveter, 25 de ani, a fost arestată de MI5 şi aşteaptă deportarea în Rusia.

Potrivit Sunday Times, rusoaica deconspirată de serviciile britanice lucra pentru parlamentarul Mike Hancock, liberal-democrat din Portsmouth South. În Portsmouth există o bază navală importantă, iar Hancock este membru al Comisiei de apărare din Camera Comunelor, poziţie din care are acces la documente militare care ar putea face obiectul interesului ruşilor. A, şi este şi preşedintele grupului de prietenie cu… Rusia. Atât de prieten încât se pare că mai mulţi membri ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei i s-ar fi plâns fostului lider liberal-democrat Charles Kennedy că Hancock are poziţii proruse exagerate.

Potrivit unei surse din serviciile de securitate internă (MI5), prezenţa rusoaicei „nu era pozitivă pentru securitatea naţională” şi intenţia este „de a i se arăta uşa”. Este pentru prima oară de la încheierea Războiului Rece când o persoană care lucrează în parlament este acuzată de spionaj pentru ruşi. Acum, Hancock respinge acuzaţiile grave aduse asistentei sale şi s-a declarat convins că aceasta va fi răzbunată după apelul împotriva ordinului de deportare.

Dacă însă acuzaţia de spionaj va fi confirmată, parlamentarul liberal-democrat se va afla într‑o poziţie delicată pentru că a continuat să o ţină pe Katia Zatuliveter în postul de asistentă, deşi ştia că este urmărită. Rusoaica a fost arestată pentru prima oară în vară, pe aeroportul Heathrow, la întoarcerea dintr‑o vacanţă în Croaţia. A fost interogată în mai multe rânduri de poliţie şi era pe punctul de a-l părăsi pe Hancock, dar acesta a insistat că tocmai din cauza situaţiei în care se află trebuie să continue să lucreze pentru el.

Katia Zatuliveter a obţinut un master la Universitatea Bradford şi lucra pentru Hancock de doi ani şi jumătate. Potrivit Mail on Sunday, tatăl său, Andrei, a condus mai multe companii de succes în Caucazul de Nord, inclusiv o firmă de comerţ cu gaze naturale, şi pare să aibă legături excelente în centrele influente ale societăţii ruse.

Spioni din tată în fiică?

Potrivit unei surse neconfirmate, citată de Daily Mail, Andrei Zatuliveter ar fi fost ofiţer al Armatei Roşii şi agent al KGB. Potrivit celor de la Mail on Sunday, când reporterul ziarului l-a întrebat dacă există vreo asemănare între Katia şi Anna Chapman, celebra spioană rusă care a fost agent în adormire în Marea Britanie şi a fost arestată anul trecut la New York, Andrei Zatuliveter s-a enervat atât de tare încât l-a ameninţat cu moartea pe reporter şi l-a urmărit cu maşina prin staţiunea Zmeika de la Marea Neagră, unde locuieşte.

Atât Katia Zatuliveter, cât şi Anna Chapman fac parte dintr-o nouă generaţie rusă, de obicei urmaşi ai fostei elite comuniste şi din serviciile secrete, deveniţi oameni de afaceri, educaţi în Occident şi care îşi petrec timpul făcând naveta între ţara de origine şi ţările de adopţie. Sora mai mare a Katiei, Polina, a studiat de asemenea în Marea Britanie şi s-a căsătorit cu omul de afaceri Andrew Cowburn. Reprezentantul companiei sale în Rusia este Andrei Zatuliveter. Tocmai această poziţie privilegiată îi face pe aceşti tineri atractivi pentru GRU, serviciul de spionaj rus. Dacă sunt şi femei, e un avantaj în plus. Potrivit Mail on Sunday, MI5 „părea să cunoască detalii despre viaţa amoroasă a Katiei”. Se pare, susţine ziarul, că ar fi avut o aventură inclusiv cu o persoană care lucra la NATO.

Cele mai citite

Tranzacție strategică: Compania ungară MVM preia divizia E.ON de gaze și electricitate din România

Tranzacția este condiționată de aprobarea unor instituții ale statului român și este așteptată să fie anunțată oficial, în câteva luni Romgaz și OMV Petrom...

Cum funcționează o oală electrică și de ce ar trebui să ai una acasă

Oalele electrice au revoluționat modul în care gătim, oferindu-ne nu doar rapiditate, ci și confort în bucătărie. Dacă încă nu ai una acasă,...

România la un pas de Visa Waiver: Ambasadorul Muraru anunță îndeplinirea ultimei condiții

În prima parte a anului viitor, românii vor putea călători în SUA, fără vize, transmite Ambasada României în SUA Ambasada României în SUA a anunțat...
Ultima oră
Pe aceeași temă