3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialAsasinul disidentului Gheorghe Ursu aprinde Danemarca

Asasinul disidentului Gheorghe Ursu aprinde Danemarca

Uciderea unei stewardese in Copenhaga de catre Marian Clita face din Romania tinta a noi atacuri xenofobe. Politicieni, politisti si ziaristi descriu tara noastra ca rezervor de "criminali de top".

La nici doi ani si jumatate dupa afacerea Mailat, cand presa si politicienii din Italia au lansat atacuri xenofobe in directia Bucurestiului, Romania se afla in pragul unui nou scandal international, generat tot de o crima. Uciderea saptamana trecuta a unei stewardese, intr-un hotel de lux din Copenhaga, de catre Marian Clita, folosit in 1985 de Securitate pentru a-l asasina in inchisoare pe disidentul anticomunist Gheorghe Ursu, a atras reactia furibunda a presei si a autoritatilor din Danemarca. Ieri, tabloidul Ekstra Bladet, preluat de Danemarca.dk, descria Romania drept "fundatura Europei", iar cursele de autocar Bucuresti-Copenhaga ca "un adevarat robinet pentru gangsterii din Romania. Cala autocarului este intotdeauna plina cu lucruri de furat". Nici autoritatile nu s-au lasat mai prejos. Tot ieri, parlamentarul Tom Behnke, de la Partidul Conservator, declara ca "trebuie perchezitionate toate masinile care vin din Est, din Romania". Afirmatia lui Behnke vine la scurt timp dupa ce trei oficiali de rang inalt ai politiei au descris Romania ca fiind o tara de infractori periculosi. Una dintre cele mai dure acuzatii vine chiar de la seful Sectiei Omucideri, Ove Dahl, cel care coordoneaza ancheta in cazul Marian Clita. "Romanii sunt lipsiti de scrupule. Ucid si pentru 100 de coroane (15 euro). Au o cultura complet diferita", a declarat acesta la sfarsitul saptamanii, afirmatia fiind preluata de mai multe publicatii, inclusiv de Politiken si Berlingske, cel mai vechi ziar din Danemarca. Potrivit acelorasi surse, investigatorul-sef, Ove Dahl, nu s-ar fi oprit aici: "Problema cea mai mare o reprezinta granitele deschise, prin care suntem napaditi de europenii din Est. Ei comit jafuri bancare, jafuri la domiciliu, furturi grave, cersesc si sparg magazinele – totul!". Gestul lui Dahl a fost urmat de alti doi colegi de-ai sai din conducerea Politiei Copenhaga. Dan Sorensen, seful unei sectii de politie din capitala tarii, a declarat presei ca romanii ii depasesc cu mult ca numar pe ceilalti straini care comit furturi, fraude si alte crime. Potrivit acestuia, "problema cu romanii s-a amplificat dupa ce Romania a intrat in UE. Vin mai usor aici, sunt mai greu de expulzat si se intorc mai usor".  Nici seful Departamentului pentru Combaterea traficului cu femei, Rene Hansen, nu i-a menajat pe imigrantii romani. "Aproape o treime din prostituatele de pe strazile din Copenhaga sunt romance. Fetele sunt ademenite aici din Romania, iar cand ajung sunt trimise pe strazi. Traficantii nu ezita sa le ucida. Viata pentru ele nu este ca cea pe care o avem noi toti", a declarat oficialul presei locale.

Pozitiile publice acide la adresa Romaniei si-au gasit insa si critici. Vicepresedintele Partidului Radical, Zenia Stampe, il acuza pe investigatorul-sef, Ove Dahl, ca prin insultele sale a incalcat Codul Penal, care condamna discriminarea pe motiv de rasa, culoare sau origine etnica.
Contactat ieri de R.l., investigatorul-sef, Ove Dahl, ne-a declarat ca nu a jignit niciodata Romania, dar sustine in continuare ca est-europenii pun tot mai multe probleme: "Am fost citat gresit de un ziarist, iar apoi altii au preluat. Eu nu am spus «romani», m-am referit la cresterea numarului de infractiuni comise de est-europeni in ultima perioada. Eu nu am o asemenea parere despre romani". Tot in cursul zilei de ieri, investigatorul-sef, Ove Dahl, a transmis un comunicat de presa catre mass-media din Copenhaga, in care isi exprima regretul ca opiniile sale au fost interpretate intr-o asemenea directie si subliniaza ca este gresit sa faci referire la nationalitatea infractorilor.

Ambasada Romaniei: "Ne abtinem de la comentarii"
Bucurestiul nu a luat inca o pozitie cu privire la accesele de rasism orientate spre cetatenii romani din Danemarca. "Ne abtinem de la comentarii publice in aceasta etapa. Acest lucru nu inseamna insa ca privim lucrurile cu indiferenta, ca nu facem demersuri in acest caz. Mai mult ca sigur, dupa ce vom duce la bun sfarsit aceste demersuri, vom avea un punct de vedere oficial", ne-a declarat ambasadorul Victor Micula. Uzantele diplomatice prevad solicitarea de catre statul lezat, in acest caz, Romania, de dezmintiri si scuze publice din partea autoritatilor locale. De altfel, sociologul Alfred Bulai insista asupra faptului ca astfel de derapaje nu trebuie sa treaca nesanctionate. "Pe fondul crizei si al problemelor din societatile respective, astfel de declaratii au un suport mai larg la populatie. Importanta este reactia societatii romanesti, in primul rand a reprezentantilor statului, care trebuie sa reactioneze oficial, transant."

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă