7 C
București
joi, 29 februarie 2024
AcasăSpecialArtiști de top la Vibrate!

Artiști de top la Vibrate!

Organizatorii  festivalului spun că acesta va fi unul dintre argumentele candidaturii Brașovului la titlul de Capitală Culturală Europeană.

15 muzicieni din Marea Britanie, Italia, Spania, Rusia, Germania, Ucraina, Italia și România vor fi prezenți la Brașov, la prima ediție a Festivalului Vibrate!.

Vibrate!festival este organizat de Asociația Culturală „Paul Constantinescu“. „Timp de o săptămână, Vibrate!festival propune o abordare nouă a muzicii de cameră și a artei spectacolului. Frumusețea patrimoniului arhitectural al Brașovului, dialogul cu un public divers și dialogul dintre muzică și arte sunt cele trei direcții principale ale festivalului. Concertele vor avea loc în spații alternative, neconvenționale: Biserica romano-catolică Sf. Petru și Pavel, Colegiul Andrei Șaguna, Muzeul „Casa Mureșenilor“, Sinagoga, Bistro de l‘Arte, Bastionul Țesătorilor și Aula Universității „Transilvania“, spun organizatorii.

La Colegiul Național „Andrei Șaguna“, invitați speciali vor fi elevii de la liceele din Brașov, precum și copiii de la Asociația “Copiii de Cristal“ și de la Centrul „Raza de Lumină“, alături de însoțitorii lor. Concertul va prezenta lucrări compuse de compozitori celebri în anii adolescenței.

La „Casa Mureșenilor“ sunt așteptați oamenii de cultură din „Consorțiul Cultural Corona“. La Bistro de l’Arte, publicul tânăr va fi martorul unui experiment muzical, DJ-ul și compozitorul Gabriel Prokofiev (nepot al celebrului compozitor Serghei Prokofiev).

Deschiderea festivalului, care va avea loc la Biserica romano-catolică Sf. Petru și Pavel, va prilejui o frumoasă întâlnire cu un proiect educațional al celebrului dirijor Ion Marin și al corului național de cameră „Madrigal“: corul de copii „Cantus Mundi“.  La Vibrate!festival, frumusețea compozițiilor pentru coarde va putea fi admirată și ascultată la Sinagoga din apropiere de Poarta Șchei, iar sâmbătă seară, în Bastionul Țesătorilor va răsuna pentru prima oară muzica lui George Enescu.

Dialog între arte

Cea de-a treia direcție pe care festivalul o urmează este dialogul dintre arte prin intermediul muzicii. Sub denumirea “Sinestezia“, în Piața Enescu – piața festivalului, vor avea loc expoziții, ateliere de creație, happening-uri.

Artiștii de la Depoul de Artă Urbană sunt principalii parteneri ai acestui proiect din cadrul festivalului, din care nu  vor lipsi copiii de la Centrul “Raza de Lumină“ și de la Asociația “Copiii de Cristal“.

Majoritatea artiștilor invitați sunt absolvenți ai Colegiului Regal de Muzică din Londra.  Trei dintre ei sunt câștigători ai Concursului George Enescu: Vlad Maistorovici, directorul artistic al festivalului, a câștigat concursul de compoziție încă de la vârsta de 17 ani, Diana Ionescu, co-directorul artistic, este câștigătoarea Marelui Premiu al Concursului Internațional de Pian „George Enescu“, iar Valeriy Sokolov (Ucraina/Germania) a câștigat Marele Premiu în anul 2005. Alături de ei vor cânta muzicieni importanți precum Natalie Klouda (UK), Francesco Sica (Germania), Ruth Gibson (Irlanda), Daniel Palmizio (Italia), Pau Codina (Spania), Claude Frochaux (Germania), Ashok Klouda (UK), Irina Botan (UK), Mikhail Sporov (Rusia), Steffen Schlandt (România) și Paul Cristian (România). Invitați speciali: compozitorul și DJ-ul Gabriel Prokofiev (UK), corul pentru copii “Cantus Mundi“ și ansamblul Trio Monte (Germania/UK).   La toate concertele Festivalului Internațional de Muzică de Cameră și Arte Vibrate!festival, elevii, studenții și persoanele cu dizabilități, împreună cu însoțitorii lor, vor avea intrarea gratuită.  

Cele mai citite
00:01:01

Un oficial al JO Paris 2024 spune că nu este nevoie de aer condiționat în satul atleților

Un oficial al JO Paris 2024 i-a asigurat săptămâna aceasta pe concurenți că apartamentele din satul atleților sunt adaptate la temperaturile verii, pe fondul...
00:01:01

Un oficial al JO Paris 2024 spune că nu este nevoie de aer condiționat în satul atleților

Un oficial al JO Paris 2024 i-a asigurat săptămâna aceasta pe concurenți că apartamentele din satul atleților sunt adaptate la temperaturile verii, pe fondul...

Curtea Supremă a SUA se va sesiza în problema imunității penale invocate de Donald Trump

Curtea Supremă a Statelor Unite(SUA) a acceptat miercuri să se sesizeze în problema imunităţii penale invocate de Donald Trump şi să o examineze la...
Ultima oră
Pe aceeași temă