1.8 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialArta secolului XXI a prins bine la batrani si copii

Arta secolului XXI a prins bine la batrani si copii

In ciuda vremii nefavorabile, o multime destul de mare s-a strans pe esplanada din fata Teatrului National Bucuresti, pentru a participa la prima seara a mult asteptatului proiect multimedia „Covorul digital – mergi si misca cuvinte!”. Propus de Dana Diminescu (sociolog la Musee des Sciences Humaines din Paris) si realizat de Daniel Ciocazanu (arhitect, AADC), „Covorul digital” se doreste un proiect colectiv care regrupeaza competente diferite (cercetare, inginerie, arhitectura, creatie artistica).
Cel putin in prima dintre cele trei seri ale evenimentului, vremea nu a tinut deloc cu organizatorii si cu publicul, impiedicand in fel si chip buna desfasurare a proiectului. Cu stoicism si buna-crestere, lumea nu s-a suparat totusi, fiind bucuroasa de sansa de a lua parte la un fel de „instalatie umana”, ceva destul de rar in spatiul public romanesc. In primul rand, desi manifestarea era anuntata ca incepand la ora 20,00, acest lucru a fost imposibil. Problemele tehnice care au aparut din cauza umiditatii atmosferice au facut ca debutul propriu-zis al jocului sa fie amanat cu aproape doua ore! Lumea nu s-a suparat insa, cum spuneam, si a asteptat nerabdatoare si curioasa sa vada despre ce e vorba.
Odata lucrurile demarate, organizatorii au decis ca, pentru simplificare, in aceasta seara sa se joace contra ordinatorului (nu sa se constituie publicul in doua echipe, ceea ce ar fi fost mai complicat). Odata lucrurile pornite, oamenilor nu le-a trebuit mult ca sa intre in rol si sa se simta bine. Ei au inceput sa topaie pe placile „covorului digital”, miza jocului fiind dezvelirea cat mai multor panouri din cele proiectate pe ecran (avand in spatele lor silueta unui „prieten imaginar” din alta capitala europeana) prin calcarea exact pe placa corespunzatoare de pe sol. Trebuia sa calci cat mai multe placi pentru a avea un scor bun, asa ca bucurestenii s-au pus pe jucat. Ei s-au distrat, au ras si s-au amuzat, fara a fi neaparat foarte atenti la panourile de pe ecran sau la fondul sonor (cuvinte franceze) creat tot de miscarile lor pe „mousepad”-ul urias din fata Teatrului National.
Senzatie a facut un grup de batrane care au jucat de mama focului, de parc-ar fi fost intr-o discoteca, lasandu-i cu gura cascata pe cei prezenti, francezi si romani, si facand tot farmecul serii. Din pacate, distractia nu a durat decat o jumatate de ora, fiindca ploaia din ce in ce mai insistenta a facut ca organizatorii sa nu mai poata continua si sa decida intreruperea instalatiei si strangerea aparaturii. Copiii, foarte prezenti pe toata durata evenimentului, nu se dadeau deloc dusi, ei topaind pana la stingerea totala a luminilor.
Astazi este ultima seara a proiectului „Covorul digital” la Bucuresti si sa speram ca evenimentul se va bucura de o situatie meteorologica mai favorabila decat in seara de debut.

Cele mai citite

Tradiții și obiceiuri între Crăciun și Revelion

Între Crăciun și Revelion, perioada sărbătorilor de iarnă este marcată de tradiții și obiceiuri care aduc familie și comunități împreună, menținând vii legăturile cu...

Accizele la carburanți cresc de la 1 ianuarie: Prețurile la benzină și motorină vor fi mai mari

Șoferii vor plăti mai mult pentru carburanți începând cu prima zi a anului, iar scumpirile ar putea continua în 2025. De la 1 ianuarie 2025,...

Avertizare de avalanșe în mai multe masive montane din România

Meteorologii emit o avertizare de risc însemnat de avalanșe, de gradul 3 pe o scară de 5, pentru zonele situate la altitudini de peste...
Ultima oră
Pe aceeași temă