20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialArta romaneasca la Sotheby s

Arta romaneasca la Sotheby s

» La licitatia Sotheby’s s-au strans 38.000 de euro pentru zece tablouri, pictate de cei zece participanti la tabara de creatie REHAU Art Camp, desfasurata in luna august la Avrig.
» Prima prezenta a celebrei case de licitatie in Romania nu a reusit sa convinga licitatorii cunoscuti sa vina la eveniment, tablourile fiind achizitionate in mare parte de apropiati ai companiei.
» Preturile cele mai mari au fost obtinute de Dumitru Gorzo (10.000 de euro), Mirela Traistaru (4.600 de euro), Gili Mocanu (4.400 de euro), Dan Maciuca (4.000 de euro – de patru ori peste pretul de pornire) si Kristina Ratiu (3.600 de euro).

 

Eveniment mult-asteptat, licitatia Sotheby’s pentru lucrarile a zece pictori romani a fost o reusita partiala: desfasurata in locatia fierbinte a Muzeului de Arta Contemporana si beneficiind de o organizare foarte buna, licitatia nu a reusit totusi sa stranga acei oameni de afaceri dispusi sa investeasca in arta contemporana. Brandul Sotheby’s nu a ajutat foarte mult – in acest caz, semn ca pentru romanii cu bani dispusi sa liciteze pictura inseamna inca Grigorescu, Andreescu & Co.

Piraeus Bank a cumparat doua tablouri cu 7.600 de euro

In cadrul evenimentului, au fost licitate zece lucrari realizate de zece artisti contemporani la resedinta de vara a baronului Samuel von Bruckental din Avrig, in cadrul unei tabere de creatie desfasurate intre 1 si 10 august – tabara integral suportata de firma REHAU, unul dintre cei mai importanti sustinatori ai artei contemporane din Europa.
Cele zece lucrari au reusit sa stranga impreuna 38.000 de euro, dar, din pacate, cinci din aceste tablouri, inclusiv tabloul lui Gorzo, au fost cumparate de oameni din conducerea firmei Rehau; alte doua au fost adjudecate de Dan Popescu, critic si curator de arta, iar unul de Rudolf Sommer, partener REHAU. Singurul licitator din afara proiectului Rehau a fost Stavros Lekkakos, CEO Piraeus Bank Romania, care a cumparat doua tablouri, platind in total 7.600 de euro.
In rest, spatiul si programul au fost amenajate ca un compromis intre o ambianta cat mai artistica si asteptarile posibililor licitatori. Sala de licitatie avea mese acoperite de muselina alba, sugerand usor o sala romantica de nunta. Ca intro la licitatie a fost un program de balet acrobatic, cu jongleuri si cataratori pe franghie, producandu-se pe o muzica new-age. La intrare, oaspetii erau primiti de cateva fete-majorete; rochiile si pielea erau pictate cu motive abstracte sau impresioniste.
Chiar daca licitatia a inceput cu 40 de minute intarziere, au ramas totusi locuri neocupate. Licitatia a fost prefatata de cateva luari de cuvant sustinute de persoane din staff-ul REHAU si de criticul de arta Dieter Bogner, unul dintre pilonii proiectului: "Se fac bani frumosi in Estul Europei, insa schimbul cultural nu se bucura insa de aceeasi apreciere", a spus criticul; pe scurt, ideea e ca REHAU redirectioneaza o parte din profitul pe care il obtine in Romania prin investitii in arta contemporana locala.
Licitatia a fost sustinuta de Nadine Krisemer, din partea Sotheby’s; ea a declarat pentru NewsIn ca ilustra casa de licitatii are in plan sa-si deschida o filiala la Moscova, dar nu si in Romania.

Un tablou de Gorzo merge la proprietarii Rehau
"Craiesti willage, km 28*300" de Bogdan Tucudean a fost adjudecat la 2.000 de euro, adjudecat de Peter Nadig (CEO REHAU pe Austria si Europa de Est) la suma de 2.200 de euro. Tabloul, infatisand un peisaj industrial pictat in maniera "naiva" de pastel, cu o macara, cai si o pasune in spate, a pornit de la pretul de 2.000 de euro, deci nu a crescut deloc la licitatie. Ot Peter Nadig a achizitionat "The Study of a Hunt" de Veres Szabolcz, platind cu 100 de euro mai mult peste pretul de pornire de 1.100 de euro, si un tablou techno, alb-negru, "Shop window" de Sebastian Moldovan, pentru care a platit 2.800 de euro.
"The Garden of Baron Bruckental" de Mirela Traistaru, un alt peisaj de natura, pictat academic in maniera impresionista, a pornit de la un neverosimil 4.500 de euro. El a fost adjudecat de Rudolf Sommer, la suma de 4.600 de euro.
O alta surpriza a venit de la Mircea Suciu, al carui "The constant feeling of guilt" a fost achizitionat de unul dintre proprietarii REHAU, Jolbs Wagner, care a platit 3.000 de euro pentru a-l obtine – acesta e sustinatorul proiectelor artistice ale firmei si unul dintre cei mai importanti colectionari privati din Europa. Tabloul, o foarte rafinata compozitie dezechilibrata, in care centrul este pastrat gol, infatiseaza jumatatea inferioara a unei femei, facand curat intr-un spatiu albastru. Jolbs Wagner a obtinut si tabloul vedeta al licitatiei, "When the summer was pink…" de Dumitru Gorzo, un pastel pictat in maniera pop de desen animat, cu tonuri ludice de roz si galben, infatisand resedinta de vara a baronului Bruckenthal, cu braduleti inchisi sub plase. Tabloul a crescut cu 5000 de euro peste pretul de pornire, platindu-se 10.000 de euro pentru el.
Stavros Lekkakos, licitatorul grec, a crescut substantial miza – a licitat de trei ori mai mult peste pretul de pornire pentru "Storm in the Ocean" de Dan Maciuca, o compozitie nonfigurativa in tonuri expresioniste de alb-negru, pentru care a platit 4.000 de euro. Romanticul "Out of recyclable" de Kristina Ratiu, infatisand un omulet de hartie alb, dus de vant, a obtinut de la generosul manager Piraeus Bank 3.600 de euro (2.000 de euro pret de pornire). Dezamagirea a venit de la locurile 1 si 2 ale proiectului de la Avrig, Gili Mocanu si Marius Bercea, care au fost achizitionati de curatorul galeriei H’Art Dan Popescu: 2.700 de euro pentru "Collective portrait of enlighted minds" de Marius Bercea (tablou conceptual infatisand un grup de globuri luminescente) si 4.400 pentru "Industrial Temple" de Gili Mocanu (un tablou de un comic straniu cu o cladire compozita, jumatate biserica, jumatate fabrica, pe fond negru).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă