20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialArta distrusa de dragul carciumilor

Arta distrusa de dragul carciumilor

»  Zeci de opere de arta monumentala realizate de plasticieni remarcati la expozitii organizate in intreaga lume  au fost distruse prin haosul urbanistic aprobat de edilii Galatiului.

Opere de arta monumentala in valoare de sute de mii sau milioane de euro au fost distruse de edilii Galatiului pentru ca incomodau construirea unor carciumi sau magazine de haine. Sunt lucrari cu care patrimonial national ar trebui sa se mandreasca, semnate de artisti plastici renumiti, precum Jules Perahim, Constantin Baraschi, Pavel Codita, Valeriu Almasanu, Olga Porumbaru sau Ion Bitan, unii foarte bine cotati la casele de licitatii occidentale. Parte din ei au emigrat in urma cu cateva decenii in Occident, acolo unde au obtinut recunoasterea valorii artistice. Majoritatea au obtinut premii la expozitii din SUA, Franta, Marea Britanie, Brazilia, Japonia, Israel, India etc. Spre exemplu, la casele de licitatii, cota lucrarilor lui Ion Bitan a crescut, din 1989 in 2007, de 30 de ori. Intre timp, unii dintre ei s-au stins, cu regretul ca arta creata de ei este batjocorita.

Un muzeu de arta moderna contemporana a fost distrus de cei ce au condus Galatiul in ultimii 20 de ani, iar mai multe opere de arta monumentala semnate de plasticieni bine apreciati peste hotare au fost demolate sau vandalizate. In locul mozaicurilor si intarsiilor de marmura si piatra colorata au aparut peretii unor carciumi si magazine. In anii ‘60, arhitectii inca mai aveau mana libera si puteau aplica tendintele existente in arhitectura mondiala. In acest context, in 1967, proiectul Complexului Tiglina 1 a primit Premiul National pentru Arhitectura.

Complexul se remarca prin esplanadele largi, generoasa prezenta a spatiilor verzi si numarul mare al operelor de arta monumentala. Ansamblul arhitectonic era completat de cele opt blocuri "A" de pe strada Brailei, ale caror fatade erau decorate cu mozaicuri de marmura colorata, cu dimensiuni de pana la 96 metri patrati. Aceste lucrari erau semnate de plasticieni importanti ai momentului, dintre care multi si-au gasit recunoasterea peste hotare: Jules Perahim, Constantin Baraschi, Pavel Codita, Valeriu Almasanu, Olga Porumbaru, Ion Bitan.

Distrugeri premeditate
Acest muzeu in aer liber a fost demolat de edilii care au distrus urbanistic zona. La blocul A1, mozaicul "Flora", realizat de Virgil Almasanu, a fost acoperit partial de constructia magazinului "La Dolce Vita". La A2, mozaicul "Plante, Soare, Pesti", al lui Ion Bitan, a fost acoperit de extinderea restaurantului "Cozy". La A3, mozaicul lui Virgil Almasanu, "Pasari", a fost acoperit partial de un magazin, iar pe partea ramasa a fost instalat un aparat de aer conditionat. La A7, mozaicul lui Mihai Danu a disparut partial sub peretii pizzeriei "Amadeus", iar pe fragmentul ramas a fost instalat un traseu de gaze naturale. La A8, mozaicul lui Ion Bitan, intitulat "Salcii si barci", a fost acoperit partial de peretii unui magazin. Doar mozaicurile de la A4, A5 si A6, realizate de Mihai Danu si Ion Bitan, au scapat de distrugere, dar supuse la o vandalizare lenta: nepasarea edililor.

In spatele Palatului de Justitie se afla un obelisc din teracota smaltuita, realizat de Olga Porumbaru si Florin Parvulescu. Lucrarea decorata cu motive populare, in culori vii, a disparut de mult. Aceleasi distrugeri sunt si in Complexul Tiglina 1. Invazia de chioscuri de pe vremea fostului primar Eugen Durbaca a facut sa dispara mai multe opere de arta monumentala. Lucrarea "Fauna Dunarii", realizata in relief de caramida rosie de Virgil Almasanu, a disparut cand in locul fostei "Tutungerii" a aparut un magazin de cosmetice. Alta lucrare a disparut sub peretii barului "For You", al carui patron este liderul PNG Galati, Adrian Smarandoiu. "Panoul in forme de teracota smaltuita", realizat de G. Freiberg, a avut o soarta similara.

"Panou de mozaic si incrustatii ceramice" de Pavel Codita a disparut cu aprobarea actualului primar, Dumitru Nicolae. Mozaicul a fost distrus pentru a permite introducerea unor echipamente de aer conditionat in sediul unei firme. La intrarea in Piata Tiglina, a fost ridicata o cladire ce acopera un panou de 50 mp, "Elemente Spatiale", in ceramica si beton, de Ion Bitan. In cladirea ridicata in 1997 se afla astazi un magazin al carui propietar este directorului Prefecturii, Vasile Parlog, si cabinetul dr. Gheorghe Bugeac, presedintele Comisiei de Cultura a Consiliului Municipal. Alte opere sunt vandalizate. Fresca "Folclorul Galatiului", mozaic ceramic realizat in 1965 de Jules Perahim, a fost vandalizat prin instalarea chiar pe mozaic a unui traseu de gaze naturale. Alta lucrare a lui Jules Perahim, "Arta cinematografica", un panou de mozaic ceramic de 120 mp, de pe frontonul cinematografului Tiglina, a scapat mai ieftin: a fost vandalizata prin instalarea a numai doua aparate de aer conditionat! O intarsie in marmura colorata, de Pavel Codita, a fost atacata cu trasee de cabluri electrice.

» Cea mai frumoasa lucrare din acest ansamblu, era panoul "Odihna", realizat de Patriciu Mateescu in gresie glazurata policrom. Astazi, lucrarea este intr-o stare jalnica, distrusa si inconjurata de gunoaie.

» Lucrari expuse in intreaga lume
Valoarea acestor lucrari este data de palmaresul plasticienilor care le-au realizat, palmares confirmat de directorul Muzeului de Arte Vizuale Galati, Dan Basarab Nanu. Pavel Codita a murit in anul 2000, la Paris. Este apreciat de plasticienii si critica de arta din Franta. Patriciu Mateescu a avut expozitii la Valencia, Bruxelles, Geneva, Las Vegas, Los Angeles, Michigan si alte 4 expozitii la California. Jules Perahim a expus la Milano, Venetia, Chicago, Paris, Lyon, Tokyo, Roma, Ierusalim, Londra si New York, iar  cota lucrarilor sale la casele de licitatii occidentale a crescut de aproape 5 ori din 2003 pana in 2008. Ion Bitan a murit in 1997. El a expus la Ankara, Istanbul, Venetia, Budapesta, New York, New Delhi, Calcutta, Praga, Londra, Bombay, Sao Paolo, Venetia. Cota lucrarilor sale a crescut, din 1989 in 2007, de 30 de ori. Nici una dintre aceste lucrari din Tiglina 1 nu are elemente proltecultiste. Date fiind cotele plasticienilor la casele de licitatii occidentale, aceste opere de arta monumentala valorau milioane de euro.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă