14.6 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialArmonia cromatică a casei

Armonia cromatică a casei

Culorile sunt foarte importante în amenajarea casei, fie că vorbim de alegerea lor pentru suprafeţe mari din interior sau exterior, fie că dorim să vitalizăm decorul cu un accent de culoare sau să combinăm cu stil finisajele, decoraţiile și accesoriile.

Suprafeţe cum sunt cele ale faţadei și acoperișului, a pereţilor, a pardoselilor, a placărilor dar și cele ale materialelor textile (tapiţerii, cuverturi, perdele și draperii), mobilierului, accesoriilor și chiar ale aparatelor electrocasnice capătă importanţă specială prin culorile lor. Acestea au rolul de a contura stări de spirit, de a crea delimitări la nivel vizual, de a pune în valoare zone, de a face spaţiul să devină mai mare sau de a pune anumite accente de culoare.

Foarte mult sunt folosite culorile pentru a face decorurile mai dinamice și proaspete, de a încărca cu energie, putând fi și aducătoare de confort. Dar cum alegem aceste culori, și mai ales cum le combinăm?

Cum zugrăvim, vopsim și alegem

Între exteriorul și interiorul locuinţei trebuie să existe o legătură directă. Încă din faza de proiect a casei, beneficiarii trebuie să se pună de acord atât în privinţa arhitecturii exterioare, cât și a stilului în care vor amenaja interiorul.

Faţada a avut întotdeauna atât un rol estetic, dând nota personală exterioară a casei, cât și unul practic, prin protecţia pe care o asigură casei faţă de acţiunea agenţilor exteriori și a razelor solare, în special a celor UV. De aceea, este importantă nu numai culoarea, ci și calitatea vopselei folosite. Pe lângă faptul că protejează zidăria, culoarea poate influenţa și regimul termic al casei.

O faţadă de culoare albă reflectă în totalitate radiaţiile, în timp ce una verde absoarbe radiaţiile albastre și roșii, aducând astfel un aport caloric. Culorile au efect și asupra insectelor: muștele evită culoarea albastră, iar ţânţarii sunt atrași de suprafeţele galben-portocalii.

În România, cele mai populare nuanţe pentru tencuielile exterioare sunt cele clasice: de la alb strălucitor, culoarea vaniliei, bej, cărămiziu și până la tonuri închise de bordo și gri. Culorile naturale au avut întotdeauna succes, fiind considerate mai elegante și mai potrivite decât cele tari, gen mov sau roz, cu toate că sunt destule exemple negative care le implică.

În ceea ce privește acoperișul, indiferent de materialul pentru care optaţi (ţiglă ceramică, metalică sau alt tip), se recomandă alegerea unei culori contrastante faţă de tencuiala exterioară, pentru ca delimitarea dintre cele două suprafeţe să fie cât mai clară. Din acest punct de vedere, ţiglele ceramice prezintă un avantaj evident, culoarea lor obţinută pe cale naturală, oferind lesne posibilitatea contrastării, inclusiv cu verdele predominant din grădinile caselor.

Culorile și interiorul

În ceea ce privește alegerea și dozarea culorilor într-o încăpere, există mai multe regului. Prima se referă la alegerea culorilor în funcţie de destinaţia încăperii. Astfel, în spaţiile de zi se pretează culorile calde și soft, iar în dormitor, mai degrabă cele reci. O altă regulă foarte importantă se referă la „proporţia de aur“, potrivit căreia trebuie să vă concentraţi pe trei culori, pe care să le folosiţi în proporţiile 60/30/10. Dacă o aplicaţi corect, veţi găsi imediat răspunsul la întrebări de genul: cum să zugrăvesc pereţii? în ce nuanţă să fie draperiile sau ce esenţă de parchet să aleg?

Cele mai citite

Marea Britanie ar putea interzice fumatul

Una dintre principalele cauze ale deceselor cauzate de cancer în Marea Britanie este fumatul, iar Rishi Sunak vrea să-l interzică. Mai exact, Marea Britanie este...

TikTok, luat la rost de UE cu privire la riscurile pe care varianta Lite le are asupra copiilor

ByteDance's TikTok a primit un termen de 24 de ore pentru a furniza o evaluare a riscurilor privind noua sa aplicație TikTok Lite, lansată...

Klaus Iohannis a promulgat legea privind jocurile de noroc

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 82/2023 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a...
Ultima oră
Pe aceeași temă