10.3 C
București
miercuri, 21 februarie 2024
AcasăSpecialArmenia comemorează, vineri, 100 de ani de la genocidul din timpul Imperiului...

Armenia comemorează, vineri, 100 de ani de la genocidul din timpul Imperiului Otoman

Armenia comemorează, vineri, un secol de la începutul deportărilor şi masacrelor din timpul Imperiului Otoman, în 1915, în urma cărora au murit 1,5 milioane de persoane, informează Mediafax.

“Comemorarea genocidului este cel mai puternic factor în formarea identităţii naţionale în Armenia”, declară pentru DPA Aharon Adibekyan, un sociolog din Yerevan, capitala ţării.

Citește și: Austria a recunoscut genocidul armean

Centenarul este marcat, anul acesta, de prezenţa preşedinţilor francez Francois Hollande şi rus Vladimir Putin, şi de o nouă controversă cu Turcia, al cărei Guvern face campanie împotriva recunoaşterii genocidului, invocând o “falsificare” a istoriei.

Preşedintele Recep Tayyip Edrogan l-a criticat pe Papa Francisc, după ce acesta a denunţat atrocităţile “primului genocid din secolul al XX-lea”, cerându-i pur şi simplu Suveranului Pontif să nu mai spună “prostii”.

Însă pentru cei aproximativ trei milioane de locuitori ai Armeniei, comemoraraea este un simbol al unităţii naţionale, în contextul în care până la zece milioane de armeni trăiesc în străinătate.

Citește și: Obama evită cuvântul “genocid” în discursul despre masacrarea armenilor

Numeroşi armeni din diaspora se vor afla printre sutele de mii de vizitatori aşteptaţi vineri la Memorialul Tsitsernakaberd, un complex situat pe un deal, la Erevan.

În apropiere se află Muzeul Genocidului, în care este expusă o colecţie impresionantă de fotografii ce le aminteşte vizitatorilor Holocaustul comis de naziştii german asupra evreilori, declanşat la 25 de ani după genocidul armenilor.

Complexul este străjuit de Muntele Ararat, muntele biblic pe care s-a oprit Arca lui Noe, simbolul naţional al Armeniei.

Faptul că vulcanul stins, acoperit de zăpadă, se află de cealaltă parte a frontierei – închise – cu Turcia le aminteşte armenilor suferinţa îndurată.

“De câte ori vedem Araratul, ne amintim nedreptatea”, declară Alexander Ovsepyan, un pictor care îşi vinde lucrările într-o piaţă de suveniruri din capitală.

Citește și: Armenii din România și recunoașterea Genocidului Armean: „Probabil că va mai dura. Nu mult, dar va mai dura”

Frontierele Armeniei au fost trasate în primele zile ale Uniunii Sovietice, care a cedat teritorii importante Turciei, inclusiv Muntele Ararat. Mulţi tineri armeni îşi percep ţara înconjurată de oponenţi – Turcia la vest şi Azerbaidjanul la est.

Relaţiile cu Azerbaidjanul sunt şi mai tensionate, din cauza conflictului îngheţat din Nagorno-Karabah, unde schimburile de focuri între militarii celor două părţi s-au intensificat în ultima perioadă.

“Faptul că politicienii turci nu acceptă ceea ce au făcut străbunicii lor este pur şi simplu nedrept”, declară Ruben, în vârstă de 28 de ani, un trecător, pe o stradă din Erevan.

Alţii se tem că şansele ca Turcia să recunoască genocidul scad. “Dacă nu se întâmplă după 100 de ani, probabil că nu se va mai întâmpla niciodată”, spune o tânără, Azmik, în vârstă de 23 de ani.

Cu toate acestea, evenimente de comemorare sunt planificate săptămâna aceasta la Istanbul, capitala de atunci a imperiului, unde autorităţile otomane au început programul deportărilor, vizându-i pe intelectualii armeni.

Armeni din întreaga lume sunt aşteptaţi să refacă un traseu care începe la Muzeul Islamic – fostul cartier general al poliţiei, situat de partea europeană, unde au fost încarceraţi primii armeni – şi care continuă la o gară situată în partea asiatică a metropolei, de unde erau expulzaţi.

Cele mai citite

Declinul valorilor umaniste în societatea românească contemporană: cauze

Într-o lume dominată de tehnologie și pragmatism, societatea românească contemporană se confruntă cu un declin alarmant al valorilor umaniste. Această tendință preocupantă se...

Avocatul Alexandru Mușătoiu – Locul 1 în ranking-urile juridice din vestul țării

Cabinetul de avocatură Alexandru Mușătoiu din Timișoara obține în 2023 Locul 1 în clasamentele Șoimii Legii și distincția Gold pentru județul Timiș, după ce a...

CSAT se reunește astăzi. Principala temă de pe ordinea de zi

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) se reuneşte, astăzi, în şedinţă la Palatul Cotroceni.Săptămâna trecută, Administraţia Prezidenţială a anunţat că preşedintele Klaus Iohannis...
Ultima oră
Pe aceeași temă