19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecial"Armele secrete" pentru Casa Alba

„Armele secrete” pentru Casa Alba

» Trei din cinci alegatori americani (61%) au recunoscut ca impresia pe care le-o face sotia unui candidat in alegerile prezidentiale le influenteaza votul, in 22% din cazuri chiar intr-o foarte mare masura. Doar 11% din americani au spus ca "factorul sotie" nu este important pentru ei. Potentialele Prime Doamne, Michelle Obama (sotia candidatului democrat) si Cindy McCain (sotia candidatului republican) participa, fiecare in stilul ei, la competitia electorala, declaratiile si gesturile lor fiind urmarite si analizate aproape la fel de atent ca discursurile sotilor.

Americanii isi iau foarte in serios institutiile, cea a Primei Doamne nefacand exceptie. De aceea, din momentul in care un politician isi anunta inscrierea in cursa pentru Casa Alba, sotia sa poate fi sigura ca va ajunge in lumina reflectoarelor. Anul acesta politologii americani au constatat un interes si mai mare al alegatorilor pentru sotiile candidatilor. Unii dintre ei cred ca acest interes sporit este efectul candidaturii la presedintie a lui Hillary Clinton, care s-a dovedit o luptatoare redutabila. Pentru a-i atrage de partea lor pe sustinatorii senatoarei de New York, Barack Obama si John McCain mizeaza pe sotii. Alti analisti cred ca preocuparea pentru familiile candidatilor este rezultatul "invaziei" de reality show-uri, emisiuni cu barfe despre celebritati, tabloide si paparazzi, care au "subtiat" (pana la disparitie, in unele cazuri) granita dintre viata publica si cea privata. Indiferent de cauza, efectul este acelasi: Michelle Obama si Cindy McCain isi disputa emisiuni de televiziune si coperte de revista si, ca in cazul oricarei celebritati, fiecare are grupurile ei de fani si detractori.

Michelle Obama spune si ce nu am vrea sa stim
Stilul direct si fermitatea cu care isi sustine opiniile i-au atras lui Michelle Obama aprecierea unora, dar si animozitati puternice din partea altora. Declaratia potrivit careia candidatura sotului ei o face sa fie mandra de tara sa pentru prima data in viata ei de adult a fost o gafa speculata imediat de "concurenta", pentru remedierea careia a fost nevoie de multe explicatii si chiar de interventia Primei Doamne in functie, Laura Bush, care, cu diplomatia caracteristica, i-a calmat pe americani si i-a convins sa treaca peste acest incident.

Unii, alegatori si analisti deopotriva, ii reproseaza ca da prea multe detalii, unele chiar stanjenitoare, despre sotul ei. De exemplu, la o strangere de fonduri in Beverly Hills, in fata unei audiente de staruri care ii includea pe Steven Spielberg, Ben Stiller si Jennifer Anniston, Michelle si-a inceput discursul spunand: "stiu ca toti il considerati (pe Barack) un sfant, dar sa stiti ca nu isi strange sosetele!". Cu alta ocazie, tot in public, a tinut sa spuna ca sotul ei sforaie.

I se mai reproseaza, de asemenea, ca discursurile ei rareori evidentiaza aspectele pozitive. The Economist arata ca, in viziunea ei, America este o tara "rea", in care familiile abia daca pot sa cumpere de mancare, in care femeile se tem ca vor fi concediate daca raman gravide si in care "viata oamenilor obisnuiti a devenit mai rea decat a fost de cand ma stiu". Or, ea s-a nascut in 1964, cand americanii aveau o speranta de viata mai mica, nivelul de trai era mai scazut iar afro-americanii din statele sudice nu aveau dreptul sa voteze. Un blogger a poreclit-o "jumatatea amara a lui Obama", iar The National Review a scris recent despre ea ca "intruchipeaza un amestec curios de privilegiu si de victimologie, care le este strain majoritatii americanilor. Pe de alta parte, asta face din ea un invitat excelent la emisiunea lui Oprah".

Dar realizarile si calitatile sale nu pot fi ignorate. Poate chiar mai mult decat sotul ei, Michelle Obama este incarnarea visului american. S-a nascut intr-o familie modesta si a ajuns sa studieze la Princeton si la Harvard si sa fie angajata intr-o pozitie care ii aduce un salariu anual de 275.000 de dolari, ocupandu-se de "afaceri externe si comunitare" si de "probleme de diversitate" pentru un spital din Chicago. A avut sansa de a cunoaste oameni importanti inca din adolescenta, fiind prietena cu fiica reverendului Jesse Jackson. A fost chiar baby-sitter pentru fiul activistului pentru drepturile afro-americanilor.

Prietenii si familia ii lauda si calitatile de mama, subliniind ca a crescut doua fetite "adorabile". O prietena, fosta colega din studentie, a scos in evidenta si faptul ca a avut intelepciunea de a suplini absentele indelungate de acasa ale sotului ei apeland la familie si prieteni pentru ajutor.

Cindy McCain tace si zambeste
Cindy McCain, sotia candidatului republican la Casa Alba, John McCain, a adoptat un stil mult mai rezervat, fiind ironizata de catre un politolog pentru "maiestria" cu care stapaneste arta "privirii Nancy Reagan", adica o expresie plina de adoratie pentru sot. Sondajele de opinie arata ca, in timp ce Michelle Obama provoaca reactii vii, fie pro, fie contra, Cindy McCain este mult mai putin cunoscuta.

Dar, spun apropiatii, este nedrept ca ea sa fie redusa la imaginea de "accesoriu" gratios al sotului, pentru ca in spatele aparentei delicate se ascunde un caracter puternic, o femeie care nu se fereste de riscuri si probleme. Desi s-a nascut intr-o familie foarte bogata, fiind mostenitoarea unuia dintre cei mai mari distribuitori de bere din America, proprietarul companiei Hensley&Co., ea a lucrat dupa absolvirea unei facultati cu profilul educatie speciala intr-o scoala pentru copii cu dizabilitati dintr-o zona rurala a statului ei natal, Arizona. A fost tot timpul implicata in actiuni caritabile, fara sa isi faca publicitate din asta, si a calatorit in toata lumea pentru a sustine diferite programe. Unul dintre cei patru copii ai cuplului McCain, o fata, Bridget, care are acum 16 ani, a fost adoptat dintr-un orfelinat din Bangladesh intemeiat de Maica Tereza. "Este loiala, plina de compasiune, politicoasa si rezervata", a caracterizat-o o prietena. Are licenta de pilot de avion si a invatat sa conduca masini de curse.

Si ea are insa partea ei de minusuri. Criticii vorbesc, in primul rand, despre dependenta de analgezice careia i-a cazut prada dupa ce a suferit o deplasare de vertebre si de care a reusit sa scape la interventia parintilor. Puritanii amintesc de faptul ca ea si John McCain s-au cunoscut si s-au indragostit cand el era inca insurat cu prima sotie, Carol, fost fotomodel. De fapt, John si Carol erau separati, mariajul lor nerezistand in fata celor cinci ani si jumatate de prizonierat in Vietnam ai lui John si a unui accident de masina al lui Carol. Aceasta nu ii reproseaza nimic fostului sot, care a avut grija de ea in perioada de recuperare si ii plateste in continuare toate cheltuielile de intretinere. Cei doi fii ai lui Carol, pe care John i-a adoptat, si fiica pe care au avut-o impreuna, Sydney, au fost initial rezervati in privinta lui Cindy, dar au ajuns sa o placa pe noua sotie a tatalui lor. Iar John a profitat de vacante pentru a-i duce pe toti cei sapte copii (trei din prima casatorie si patru din a doua) in expeditii de rafting sau in excursii.

Cei doi fii ai lui John si Cindy, Jack (22 de ani) si Jim (20 de ani) au ales cariera militara, cu o traditie indelungata in familia McCain, care a dat doi amirali. Jim este pe front in Irak, iar o prietena a lui Cindy a povestit ca singurele momente in care a vazut-o pe aceasta cu ochii in lacrimi au fost atunci cand a pierdut un apel telefonic al fiului.

 

EXPERIENTA

» Copiii de la Casa Alba

Daca tatal lor va fi ales, Malia (10 ani) si Sasha (7 ani) Obama ar fi cei mai mici copii care ajung la Casa Alba, de la Amy Carter (care avea 9 ani cand tatal ei a devenit presedinte) pana in prezent. Poznele, notele mici sau modul in care isi aleg prietenii nu vor trece neobservate. Susan Ford Bales, fiica fostului presedinte Gerald Ford, le spune la ce sa se astepte: "Sigur, uneori mi-as fi dorit ca tata sa fi fost doar congresmen. Dar, pana la urma, nu as da pentru nimic altceva experienta pe care am avut-o, calatoriile, oamenii pe care i-am intalnit, de la vedete de cinema la sefi de stat. Imi spuneam: «Nu-mi vine sa cred, uite pe cine am cunoscut!»". Ea are un sfat si pentru parinti: "Faceti-va timp pentru copii, fiti alaturi de ei cand au nevoie!". Isi aminteste ca tatal ei o primea in birou si o asculta chiar si atunci cand avea intalniri. Odata Gerald Ford discuta cu secretarul sau de stat, Henry Kissinger, cand Susan a intrat si, dupa ce a spus, politicoasa, "buna ziua", i-a cerut tatalui ei bani de buzunar.

Tad Lincoln a adus capre intr-un salon al Casei Albe, Quentin Roosevelt a intrat cu caruciorul intr-un tablou, iar Susan Ford, adolescenta rebela, a pacalit garzile de corp ca sa plece singura la plimbare prin oras. Malia Obama s-a aratat deocamdata interesata de redecorarea camerei in care ar urma sa locuiasca la Casa Alba.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă