8.7 C
București
sâmbătă, 2 martie 2024
AcasăSpecialArme abandonate din arsenalul lui Gaddafi, o ameninţare gravă pentru civili

Arme abandonate din arsenalul lui Gaddafi, o ameninţare gravă pentru civili

Arme abandonate care au făcut parte din arsenalul fostului lider libian Muammar Gaddafi reprezintă o ameninţare gravă pentru populaţia civilă, avertizează un raport publicat joi de Universitatea Harvard, informează Mediafax.

“Deşi aceste arme au fost abandonate, capacitatea lor de a-i afecta pe civili a rămas intactă”, subliniază Bonnie Docherty, conducătoarea echipei de cercetare a Harvard Law School şi a ONG-ului CIVIC, partenerul său, care s-a deplasat în Libia.

Între aceste arme abandonate după conflictul de anul trecut figurează gloanţe şi obuze, dar şi torpile sau rachete sol-aer, precizează raportul.

Nicolette Boehland, co-autoare a raportului, a cdelarat că “gama de arme este şocantă”, iar acest arsenal creează o “situaţie explozivă” într-o ţară în care Guvernul central este încă slab.

“Armele sunt dispersate în sute de buncăre slab securizate. Altele sunt împrăştiate în întreaga ţară, inclusiv în stocuri ale unor miliţii, în centre urbane, muzee, câmpuri şi chiar locuinţe”, a precizat Boehland pentru AFP în Libia.

Riscul de explozie al stocurilor de arme în apropiere de zone locuite, curiozitatea populaţiei şi accesul la situri poluate şi la muniţii sau colectarea de arme în vederea vânzării şi utilizării sunt tot atâtea ameninţări la adresa populaţiei civile.

Raportul subliniază de asemenea pericolele la care sunt expuşi civilii atunci când anumite grupări neantrenate se implică în curăţarea unor zone de muniţii sau îşi expun armele ca suveniruri de război.

Raportul oferă ca exemplu o explozie care s-a produs la Dafniya (vest), unde o miliţie păstra arme în 22 de containere, propagând o cantitate semnificativă de materii periculoase şi punând populaţia în pericol.

Cele mai citite

Fiscul vânează vânzătorii de flori, în perioada Mărțișor – Ziua Femeii

Inspectorii din cadrul Direcției generale antifraudă fiscală (DGAF) desfășoară, în perioada 29 februarie - 8 martie a.c., activități de monitorizare și control a contribuabililor...

Florian Robe, „călăul bebelușilor” de la Maternitatea Polizu, trimis în judecată. Este acuzat că lăsa copiii prematuri să moară. Detalii șocante

Florian Robe, medicul ginecolog de la Maternitatea Polizu acuzat că a aruncat într-un sac un copil născut prematur, deşi acesta trăia, a fost trimis în...

Teodosie, cu barbă, dar totuși ciuntit ca mitropolit

Ilustrație: Marian Avramescu Înalt prea ridicatul cu macaraua arhiepiscop al Tomisului, Teodosie, a ieșit de la ședința Sfântului Sinod al bărboșilor, încă prezentând păr...
Ultima oră
Pe aceeași temă