Armata şi-a consolidat prezenţa, duminică, în piaţa Tahrir, epicentrul mişcării de contestare a preşedintelui Hosni Mubarak, în timp ce viaţa părea să revină treptat la normal la Cairo, unde numeroase magazine, străzi şi poduri s-au deschis, în cea de-a 13-a zi de revolte, relatează AFP, citat de Mediafax.
Militarii au luat poziţii pe podul 6 Octombrie, în apropiere de Tahrir, folosit de susţinătorii preşedintelui Hosni Mubarak pentru a ataca manifestanţii reuniţi în piaţă la 2 februarie. Violenţele s-au soldat cu cel puţin 11 morţi, potrivit ultimului bilanţ oficial.
Potrivit manifestanţilor, un serviciu religios este prevăzut duminică după-amiază în Midan Tahrir (Piaţa Eliberării, în arabă).
Alături de musulmani, numeroşi copţi sau creştini din Egipt au manifestat împreună în această piaţă pentru a cere plecarea lui Mubarak, acuzat de mai mulţi opozanţi de „persecutarea” minorităţii copte din Egipt.
Armata şi-a consolidat prezenţa şi în apropierea Muzeului egiptean. Baricadele formate de opozanţii lui Mubarak, prezenţi cu sutele duminică şi cărora li se adaugă treptat locuitori ai capitalei, erau în continuare acolo, potrivit unui jurnalist AFP prezent la faţa locului.
Militarii, care poartă căşti şi scuturi, au intensificat controalele şi sunt din ce în ce mai numeroşi în zonele de acces în piaţa Tahrir, ca şi comitetele civile înfiinţate de manifestanţi în interiorul pieţei.
Zeci de manifestanţi stăteau în continuare în faţa tancurilor armatei pentru a le împiedica să părăsească piaţa Tahrir, unde atmosfera era calmă şi sute de manifestanţi se trezeau după o nouă noapte petrecută în corturi improvizate, în pofida impunerii unor restricţii de circulaţie nocturne.
Centrul Cairo îşi relua treptat ritmul normal, numeroase magazine deschizându-se în apropierea pieţei. Străzile erau pline de şoferi şi pietoni, iar ambuteiajele şi claxoanele maşinilor au revenit.
„Bine aţi venit pe tărâmul libertăţii, facem istorie aici”, afirmă un membru al comitetelor civile.